Valentin Vidu
23.04.2012
Internațional

Statele Unite au cheltuit în opt luni în Libia mai puțin decât într-o săptămână în Afganistan sau Irak

Statele Unite au cheltuit în opt luni în Libia mai puțin decât într-o săptămână în Afganistan sau Irak
Statele Unite au cheltuit în opt luni de operațiuni în Libia cât cheltuie într-o săptămână în Afganistan sau Irak, a declarat vineri un consilier al președintelui Barack Obama, un argument, în opinia sa, ca Washingtonul să "împărtășească povara" operațiunilor militare din străinătate, relatează AFP.

Statele Unite au cheltuit în opt luni de operațiuni în Libia cât cheltuie într-o săptămână în Afganistan sau Irak, a declarat vineri un consilier al președintelui Barack Obama, un argument, în opinia sa, ca Washingtonul să „împărtășească povara” operațiunilor militare din străinătate, relatează AFP.

„Împărțirea poverii este mai mult decât un slogan. Acest lucru înseamnă împărțirea costurilor. Contribuția noastră totală în cele aproape opt luni de operațiuni în Libia se va ridica la 1,2 miliarde de dolari, reprezentând o parte a contribuției internaționale totale, mai puțin decât costul unei săptămâni de operațiuni în Afganistan sau Irak”, scrie Tom Donilon, consilier pentru securitate națională al lui Obama, într-un articol publicat în Washington Post.

Potrivit lui Donilon, sfârșitul regimului colonelului Muammar Gaddafi „subliniază valoarea de neînlocuit și unică a preeminenței Statelor Unite asupra alianțelor puternice”, ca NATO.

Consilierul a salutat contribuția altor țări NATO și din afara organizației la operațiuni și a precizat că abordarea definită de Obama în Libia a „reușit în obiective și a condus la o împărțire a sarcinilor, care a permis altor (membri ai coaliției) să contribuie conform capacităților și intereselor lor”.

„Alianțele și parteneriatele Statelor Unite sunt o sursă constantă a forței noastre naționale și preeminenței noastre mondiale, care ajută la susținerea securității noastre, la stabilirea prosperității noastre și la promovarea valorilor noastre”, a adăugat Donilon.

După moartea lui Gaddafi, la 20 octombrie, Obama a notat că operațiunea libiană a „arătat capacitatea noastră de a lucra împreună, în calitate de comunitate internațională”, lucru de care s-a declarat „mândru”.

Inchide