Silvana Chiujdea
17.08.2019
Internațional

Statele Unite cer confiscarea petrolierului reținut în Gibraltar, la o zi după ce un tribunal a decis eliberarea lui

Statele Unite cer confiscarea petrolierului reținut în Gibraltar, la o zi după ce un tribunal a decis eliberarea lui
Departamentul de Justiție al SUA a emis un mandat pentru confiscarea petrolierului iranian Grace 1, la o zi după ce un judecător din Gibraltar a dispus eliberarea acestuia. Nici Marea Britanie, nici Gibraltar nu au răspuns la mandatului de reținere emis de SUA.

Petrolierul Grace 1, care transportă 2,1 m barili de petrol, a fost reținut în 4 iulie deoarece ar transporta ilegal petrol în Siria.

O tentativă legală de ultimă oră din partea SUA de a reține petrolierul a fost respinsă joi de Gibraltar. Iranul a numit anterior acest act drept o „interceptare ilegală”.

La două săptămâni după ce petrolierul Grace 1 a fost reținut, Iranul a pus sechestru pe petrolierul britanic Stena Impero din Strâmtoarea Hormuz.

Deși Iranul a anunțat că nava a încălcat „regulile maritime internaționale”, confiscarea Stenei Impero a fost considerată în mare măsură a fi un act de represalii.

Washingtonul susține că poate reține Grace 1 și tot petrolul aflat la bord, pe baza unor încălcări ale Legii internaționale privind fraude sancțiuni economice bancare, spălare de bani și terorism.

De asemenea, SUA au decis confiscarea a 995.000 de dolari dintr-un cont bancar pentru presupuse legături cu Paradise Global Trading LLC, care ar fi în asociate cu Gardienii revoluției din Iran, organizație desemnată drept una teroristă de către Washington.  .

Pe de altă parte, Guvernul Gibraltar a declarat că a primit asigurări din partea Iranului că petrolierul Grace 1 nu va naviga în țările „supuse sancțiunilor Uniunii Europene” – adică Siria.

„Am lipsit regimul lui Assad din Siria de peste 140 milioane dolari de petrol brut”, a declarat șeful Guvernului din Gibraltar, Fabian Picardo.

După ce un judecător a ordonat eliberarea petrolierului, Fabian Picardo a declarat, pentru BBC, că nava va putea pleca imediat ce logistica a fost calculată: „Ar putea fi azi, ar putea fi mâine”.

 

Inchide