Strigătul de ajutor al Atenei: „Mai avem bani doar până în octombrie”. Răbdarea Germaniei față de Grecia pare însă a se fi sfârșit

Strigătul de ajutor al Atenei: Mai avem bani doar până în octombrie. Răbdarea Germaniei față de Grecia pare însă a se fi sfârșit
Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 26/04/2012, 01:37

Sunt semnale din ce în ce mai clare că Germania s-ar putea pregăti se renunțe la susținerea necondiționată a Greciei, mai ales pe fondul neliniștii investitorilor privind capacitatea statului elen de a-și plăti datoria, scrie Bloomberg.

Randamentele cerute de bănci pentru a împrumuta Grecia la o maturitate de doi ani au ajuns, pentru prima dată, la 60% pe an, iar investitorii sunt din ce în ce mai siguri că falimentul statului elen este doar o problemă de timp. Soluțiile propuse pentru a rezolva problema elenă sunt dintre cele mai diverse. Cea care stă însă pe buzele investitorilor este scoaterea Greciei din eurozonă, urmată de asumarea unui faliment „controlat”.

„Ieșirea Greciei din zona euro nu este o soluție”

„Sunt șanse semnificative ca acest lucru (intrarea Greciei în incapacitate de plată, n.r.) să se întâmple. Ieșirea ei din zona euro nu este însă o soluție, la fel cum eventuale renunțare a Germaniei la euro este de domeniul absurdului”, a declarat pentru gândul Matei Păun, managing partner BAC Investment.

În ceea ce privește efectele negative ale acestei situații asupra României, Păun spune că ele se resimt și „în discuțiile cu diverși oameni de afaceri”, pe care le are în calitate de consultant, dar și la nivel global, respectiv la nivelul încrederii investitorilor străini asupra României.

Citește și: Germania pregătește „Planul B” de susținere a băncilor dacă Grecia intră în faliment. Ce spun oficialii de la Atena

Citește și: O NOUĂ RECESIUNE ECONOMICĂ. Nouriel Roubini spune că „furtuna perfectă” e mai aproape decât credea, ROMÂNIA are încă impresia că ECONOMIA „DUDUIE” în 2012

După doi ani în care în care s-a luptat din toate puterile pentru a menține în limite de siguranță criza regională a datoriilor suverane, în care a avut cea mai mare contribuție, în bani, în pachetele de salvare financiară a statelor cu probleme, cancelarul german Angela Merkel pare a fi început pregătirile pentru ceea ce investitorii susțin că este falimentul sigur al Greciei, scrie Bloomberg.

„În piață există sentimentul că Germania s-ar pregăti pentru a face față falimentului Greciei”, a declarat Jacques Cailloux, economistul-șef al Royal Bank of Scotland pe zona Europei, într-un interviu. „Se instalează oboseala. Germania ar putea fi primul stat care face acești pași, dar s-ar putea și alte state să se pregătească pentru acest lucru”, a adăugat el.

În timp ce presa germană publică articole în care sunt citate surse care susțin că la Berlin se pune problema impunerii Greciei să reintroducă drahma, respectiv să părăsească zona euro, la marcă, la Atena situația este din ce în ce mai tensionată.

Dacă Grecia renunță la euro și se întoarce la drahmă situația nu va fi mai bună, ci mai rea, explică Păun. „Bun. Renunță la euro. Și? Datoria tot în euro rămâne. Asta înseamnă că ea va fi mai greu de plătit în drahme, pentru că moneda națională va fi depreciată. Mai mult decât atât, întreaga Grecie va sărăci. Gândiți-vă că depozitele populației vor fi schimbate din euro în drahme iar drahma este apoi depreciată”, ne-a declarat el.

„Problema grecească” a tras euro în jos față de dolar, deși SUA ar putea fi în pragul unei noi recesiuni

Sursă: BCE

Finanțele de la Atena trag semnalul de alarmă: statul rămâne fără bani în octombrie

Marea problemă a Greciei pare a fi acum convingerea populației că fără austeritate falimentul este sigur. În timp ce guvernul de la Atena anunță noi măsuri pentru a face rost de bani, cea mai recentă este impozitarea mai drastică a anumitor tipuri de proprietăți, grecii ies în stradă cu pancarde pe care scrie „Nu noi suntem datori, deci nu vrem să plătim”.

Pentru a explica mai bine protestatarilor că planul de austeritate este strict necesar, Filippos Sachinidis, secretar de stat în cadrul ministerului elen de Finanțe, a subliniat, în mod public, că Grecia mai are bani doar până în octombrie, conform Reuters, citat de Mediafax. „Avem spațiu de manevră în octombrie. Încercăm să ne asigurăm că statul poate continua să opereze fără probleme”, a adăugat el.

Declarația poate fi interpretată însă și ca un strigăt după ajutor, în condițiile în care acum doar câteva zile creditorii statului elen, în special FMI și UE, au amenințat că nu vor mai ajuta, cu bani, guvernul de la Atena din cauza derapajelor fiscale.

De cealaltă parte a oceanului, SUA tocmai a cerut, prin vocea lui Timothy Geithner, mai multă responsabilitate din partea mediului politic european în ceea ce privește criza actuală, sau, după cum a declarat el pentru Bloomberg TV, „că există o voință politică suficient de puternică pentru a pune capăt crizei”.

La Atena, cel puțin declarativ, voință există. Prioritatea zero a guvernului este „salvarea țării din faliment”, a declarat premierul elen Georgios Papandreou la finele săptămânii trecute, cu ocazia unei vizite la Thessaloniki. „Vom rămâne în zona euro și asta implică decizii dificile”, a adăugat el.

Dincolo de declarațiile din ultima perioadă sau de articolele „pe surse” despre renunțarea la euro de către Germania sau Grecia, investitorii s-au speriat, mult mai tare, de faptul că Juergen Stark, unul dintre reprezentanții Germaniei în consiliul executiv al Băncii Centrale Europene, a demisionat. Motivul anunțat a fost opoziția față de faptul că BCE a decis să cumpere titluri de stat emise de țări cu probleme, ceea ce echivalează, practic, cu faptul că banca centrală a zonei euro susține cu credite economiile cu probleme din regiune. Plecarea sa la de banca centrală a eurozonei a fost interpretată de majoritatea investitorilor drept o poziție publică a Germaniei, respectiv a angajamentului de care Berlinul dă dovadă în problema salvării Greciei.

COMENTEAZĂ ACEST SUBIECT ȘI PE PAGINA FACEBOOK GÂNDUL

Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
Veste-şoc pentru fanii Survivor! Emisiunea care a fost scoasă din grilă, după doar 3 zile
FOTO. Nume grele din fotbal în istoricul amoros al Laurei Giurcanu. Cu cine s-a iubit...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
A fost lansat primul studiu arheologic al oamenilor în spaţiu. Cercetătorii vor analiza cum trăieşte...
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Bill Gates avertizează că următoarea pandemie „va fi mai mortală decât COVID”
Veste-şoc pentru fanii Survivor! Emisiunea care a fost scoasă din grilă, după doar 3 zile
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Teodor Niță și Octavian Berceanu, în prima linie a bătăliei cu mafia deșeurilor! VIDEO
Cei mai buni actori, aflați în viață, care nu au primit încă un Oscar
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Dispar centralele termice de apartament! A apărut ceva nou. Cu ce vor fi înlocuite
Informația zilei despre pensii! Milioane de români trebuie să verifice imediat
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Care este şcoala pe care dacă o faci în România ai cele mai mari şanse...