SUA ar putea reduce cooperarea în cadrul unei alianțe importante în schimburile de date

Redactor:
Mihai Draghici
SUA ar putea reduce cooperarea în cadrul unei alianțe importante în schimburile de date
Administrația Donald Trump a avertizat că ar putea reduce cooperarea în cadrul alianței „Cinci Ochi" („Five eyes"), în contextul vulnerabilităților depistate în schimburile de informații, afirmă surse citate de agenția Bloomberg.

Creată după al II-lea Război Mondial, organizația „Cinci Ochi” („Five Eyes”) constituie una dintre cele mai strânse forme de colaborare între serviciile de securitate din SUA, Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă.

Însă, acum, Statele Unite au amenințat cu limitarea informațiilor transmise prin acest sistem, dacă celelalte țări nu vor accepta să nu includă echipamente ale firmei chineze Huawei în noile rețele 5G.

„Statele Unite sunt preocupate că, în cazul în care compania Huawei va participa la construirea noilor rețele 5G, agenții guvernamentale chineze vor avea acces la sistem”, notează agenția Bloomberg.

Statele Unite au avertizat deja Noua Zeelandă și Marea Britanie să nu permită participarea Huawei la construirea rețelelor 5G, același mesaj fiind trasmis tuturor membrilor NATO.

Marea Britanie nu a adoptat încă o poziție oficială privind participarea Huawei la rețeaua 5G.

Întrebat dacă Statele Unite vor reduce colaborarea în sistemul de schimb de informații „Cinci Ochi”, președintele Donald Trump a răspuns la nivel public negativ.

În anul 2013, Edward Snowden, fost colaborator al Agenției Centrale de Informații (CIA) și al Agenției americane pentru Siguranță Națională (NSA), a dezvăluit că Statele Unite colectează date de la cetățeni, avertizând că unele sunt transmise prin sistemul „Cinci Ochi”. Pe fondul criticilor, în 2014, Administrația Barack Obama a anunțat restructurarea NSA.

Administrația Donald Trump a impus limite privind colaborarea Huawei cu firme americane și a îndemnat țările aliate să adopte măsuri similare, invocând riscuri asupra siguranței naționale. Washingtonul denunță presupusa apropiere a Huawei de armata chineză, argumentând că fondatorul companiei chineze, miliardarul Ren Zhengfei, un simpatizant al Partidului Comunist, a fost ofițer de telecomunicații în timpul stagiului militar. Administrația Donald Trump a avertizat recent că ar putea revizui cooperarea cu națiunile aliate care vor utiliza echipamente produse de firma chineză Huawei, pe fondul preocupărilor de securitate. Compania Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicații din lume, este monitorizată atent în Occident din cauza relațiilor cu instituțiile guvernamentale din China. Statele Unite acuză că echipamentele Huawei pot fi utilizate de Beijing pentru activități de spionaj.

Foto: Hepta

 

ALERTĂ! Un nou virus extrem de contagios face ravagii în China. Ce este norovirusul şi...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
FOTO. Loredana Groza, apariție interzisă cardiacilor! Rochia scurtă și mulată a lăsat totul la vedere
Cum a murit, de fapt, sponsorul Simonei Halep! Detalii cutremurătoare despre ultimele clipe de viață:...
ULTIMA ORĂ! S-a aflat prospectul vaccinului anti-COVID-19. Ce reacții adverse produce. Doamne..
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
S​tandard&Poor’s păstrează ratingul României, dar perspectiva nu este pozitivă. Cîțu: „Victorie! Am reușit imposibilul!”
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
Veste GENIALĂ! Medicamente gratuite și compensate! Cine va beneficia de ele
Adevarul despre noii patroni ai lui Dinamo. Fotbalistii cer sprijinul Guvernului Orban. Ce se întâmplă...
AVEM prospectul vaccinului anti-COVID! Este ŞOCANT: Ce scrie în el
9 simptome ale cancerului pe care bărbaţii nu trebuie să le ignore
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Şerban Huidu, pe lista vedetelor afectate de coronavirus. Cum se simte acesta
Inchide