SUA construiesc în secret, lângă Iran, CEA MAI PUTERNICĂ BAZĂ AERIANĂ din lume. VIDEO

SUA construiesc în secret, lângă Iran, CEA MAI PUTERNICĂ BAZĂ AERIANĂ din lume. VIDEO
Publicat: 30/04/2012, 12:38
Actualizat: 31/05/2012, 15:37

Armata americană construiește, în secret, cea mai puternică bază aeriană din lume, lângă Iran, scrie Wired.com.

Publicația notează că, în eventualitatea unui război, americanii au dotat baza respectivă cu avioane „invizibile” F-22 Raptor, avioane de apărare F-15 Eagles, toate echipate cu cele mai eficiente radare.

Astfel, avioanele se alătură flotei marine detașate de americani în Iran, care cuprinde zeci de nave de război, submarine și bărci de patrulă de ultimă generație.

Wired scrie că este pentru prima dată în ultimii nouă ani când SUA aduc o importantă flotă aeriană în Orientul Mijlociu. În 2003, americanii au adus bombardiere Boeing F-15C în Arabia Saudită, pentru invazia asupra Irakului.

Acum, de frica programului nuclear din Iran, americanii au trimis mai multe avioane noi sau vechi și reparate în Asia de Sud-Est, într-o „bază secretă”. Wired scrie că aceasta ar putea fi localizată în Al Dhafra (Emiratele Arabe Unite) sau în Al Udeid (Qatar).

Sursa notează că americanii au oprit producția de avioane F-22 Raptor după numai 187 de unități, fiecare aparat costând 400 de milioane de dolari. Oficialii militari s-au plâns de mai multe ori că flota de avioane Raptor este „jalnic de mică”, scrie Newser. Publicația sugerează astfel importanța misiunii din Iran, având în vedere numărul mari de avioane de acest tip trimise acolo.

„Dacă imprevizibilul se produce și începe lupta, armata americană va distruge flota învechită a Iranului. Avioanele sunt pregătite, piloții sunt gata. Să sperăm că nu va fi nevoie de ei”, conchide sursa.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase