• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

SUA mai au două zile să evite BLOCAJUL FINANCIAR. Cum încearcă Republicanii să-i șantajeze pe Democrați

SUA mai au două zile să evite BLOCAJUL FINANCIAR. Cum încearcă Republicanii să-i șantajeze pe Democrați
Congresul SUA a ajuns pentru a patra oară în acest an în fața unui termen limită pentru aprobarea cheltuielilor statului, care să permită funcționarea și după sfârșitul săptămânii, iar Casa Albă a avertizat angajații din sănătate și educație cu privire la o posibilă închidere a serviciilor federale.

Congresul SUA a ajuns pentru a patra oară în acest an în fața unui termen limită pentru aprobarea cheltuielilor statului, care să permită funcționarea și după sfârșitul săptămânii, iar Casa Albă a avertizat angajații din sănătate și educație cu privire la o posibilă închidere a serviciilor federale.

Măsurile temporare care asigură finanțarea statului federal expiră la sfârșitul acestei săptămâni, iar în lipsa votării unei legi pentru cheltuieli în Congres, Casa Albă va fi forțată să închidă principalele servicii ale departamentelor Apărării, Sănătății, Educației și Muncii.

Negocierile referitoare la prelungirea unei scutiri la contribuțiile sociale pentru 160 de milioane de angajați americani, care expiră în acest an, și evitarea blocării statului s-au „împotmolit” miercuri, scrie cotidianul american Washington Post.

Din cazua blocajului politic, Casa Albă a alertat formal pentru prima dată angajații federali referitor la posibilitatea închiderii unor servicii, printr-un email în care a indicat că va fi determinat ulterior personalul „esențial” necesar menținerii operațiunilor în cazul unei perturbări a finanțării.

Partidul Democrat, cu majoritate în Senat, încearcă să obțină acordul Republicanilor, care domină Camera Reprezentanților, pentru prelungirea scutirilor de taxe pentru angajați. Congresul ar urma să intre în vacanță la sfârșitul acestei săptămâni, însă nu poate lăsa statul federal în blocaj financiar.

Lliderii Partidului Democrat s-au întâlnit cu președintele Barack Obama pentru a lua în calcul renunțarea la cererea ca scutirile de taxe pentru angajați, în valoare de 120 miliarde de dolari, să fie finanțate cu un nou impozit asupra milionarilor. Republicanii resping ideea taxării suplimentare a bogaților, dar nu este clar încă dacă această concesie a Democraților ar fi suficientă pentru a se ajunge la un acord. O mare parte a republicanilor sunt sceptici că prelungirea scutirilor fiscale pentru angajați ar suficientă pentru a susține creșterea economică, așa cum susțin democrații și Obama.

În august, democrații și republicanii au convenit o limită a cheltuielilor de 1.024 miliarde de dolari pentru acest an fiscal, însă Camera Reprezentanților, dominată de republicani, a introdus joi în discuție aprobarea unor cheltuieli de numai 915 miliarde de dolari, în încercarea de a forța democrații să adopte legislația necesară funcționării statului.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat, miercuri noaptea, că Obama este îngrijorat în privința legii cheltuielilor statului și a cerut Congresului să adopte o finanțare de urgență care să permită statului să funcționeze câteva zile în timp ce negocierile continuă.

Dacă disputa ar conduce la blocarea financiară a statului, unele departamente nu vor fi afectate, ca urmare a unei legi privind cheltuielile adoptată în noiembrie. Departamentele Agriculturii, Comerțului, Dezvoltării Urbane și Locuințelor, Justiției și Transporturilor, precum și NASA și alte agenții mai mici vor evita blocajul.

Statul american a ajuns pentru a patra oară în acest an aproape de blocaj financiar din cauza confruntărilor politice din Congresul american, în contextul apropierii alegerilor prezidențiale de anul următor.

În pofida declarațiilor „războinice” ale liderilor, o mare parte a congresmenilor consideră că se va ajunge la un compromis de ultim moment pentru extinderea scutirilor de taxe și evitarea închiderii serviciilor statului. Singura victimă va fi reputația deja știrbită a Congresului.

„Vor fi toate aprobate într-un final. Dar manevrele astea politice îți întorc stomacul pe dos”, a declarat senatorul Tom Coburn, citat de Washington Post.

În august, Statele Unite și-au pierdut ratingul maxim posibil „AAA” din partea agenției de rating Standard & Poor’s, după ce divergențele dintre politicienii americani au prelungit până în ultimul moment creșterea plafonului de îndatorare al țării, care a permis statului american să își poată onora obligațiile financiare. Datoriile SUA au depășit în acest an 15.000 de miliarde de dolari.

Inchide