SUA pregătesc tiparnița de bani, UE vrea mai multă austeritate

Redactor:
Bogdan Munteanu
SUA pregătesc tiparnița de bani, UE vrea mai multă austeritate
Tipărirea de dolari și „revenirea inflației", în SUA, respectiv mai multă „disciplină fiscală", menținerea politicilor de austeritate și a nivelului inflației sub 2%, sunt cele două ultime soluții anticriză, enunțate de-o parte și de alta a Atlanticului în ultimele zile.

Tipărirea de dolari și „revenirea inflației”, în SUA, respectivmai multă „disciplină fiscală”, menținerea politicilor deausteritate și a nivelului inflației sub 2%, sunt cele două ultimesoluții anticriză, enunțate de-o parte și de alta a Atlanticului înultimele zile. Principalele blocuri economice ale lumii par săsufere de o „boală” comună” – o creștere economică fragilă, care nua reușit să reducă numărul șomerilor – dar au în vedere”medicamente” diferite.

În opinia guvernatorului băncii centrale a SUA (Federal Reserve- Fed), Ben Bernanke, America are nevoie de îndepărtarea risculuide deflație, așadar de pomparea altor și altor miliarde de dolariîn economie.

Rolul Fed trebuie să fie acela de alimenta economia cu bani, iaracest instrument de politică monetară ar urma să contribuie lascăderea șomajului, crede Bernanke. Prin urmare, el a anunțat căbanca centrală are în pregătire un nou program de cumpărare debonuri de trezorerie – modalitatea concretă prin care dolariinou-tipăriți intră în vistieria Guvernului.

Banii ar putea fi folosiți pentru stimularea consumuluiguvernamental și proiecte majore de infrastructură, de pe urmacărora firmele din SUA ar avea de câștigat și vor faceangajări.

Fed a tipărit deja 1.700 miliarde USD

Soluția lui Bernanke nu este nouă, ci a mai fost deja încercată înmai multe etape de-a lungul ultimilor doi ani. Pe de o parte, lascurt timp după ce Barack Obama și-a inaugurat mandatul, Congresula aprobat un plan de stimulare a economiei în valoare de 787miliarde USD.

Pe de altă parte, Fed a cumpărat obligațiuni emise de TrezoriaSUA, care au totalizat 1.700 miliarde USD. În afara unor analiștieconomici, soluția lui Bernanke este pusă la îndoială chiar și depreședinți de filiale ai Fed, precum cea din Philadelphia.Președintele acesteia consideră că SUA se află într-o așa-numită”capcană de lichiditate”, situație în care economia nu „repornește”la intensitatea dorită, indiferent câți bani sunt „pompați”.

Austeritatea, „leac” pentru stabilitateaeuro

De cealaltă parte a Atlanticului, președintele BCE, Jean-ClaudeTrichet, a comentat anunțul lui Bernanke privind nevoia de”revenire a inflației”, spunând că, în Zona Euro, o inflație depeste 2% ar avea „consecințe dezastruoase”. El personal se opuneferm ridicării limitei de inflație asupra căreia veghează BCE, iarbanca federală germană (Bundesbank) îl susține.

Mai mult, „leacul” pentru a scoate economia UE din criză ar finoi reguli „mai ambițioase” de disciplină fiscală, adică mai multăausteritate, care să prevină reizbucnirea unor crize bugetare,consideră Trichet, citat de Bloomberg.

×

Ziua Marinei Române, fără spectatori. Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa

Publicată de Gandul pe Sâmbătă, 15 august 2020
Gândul LIVE!
Inchide