SUA vor ataca Iranul dacă programul nuclear al acestei țări va depăși anumite „LINII ROȘII”

Redactor:
Draghici Mihail
SUA vor ataca Iranul dacă programul nuclear al acestei țări va depăși anumite „LINII ROȘII”
Americanii se pregătesc de război

Administrația Barack Obama a oferit asigurări Israelului, în secret, că SUA vor ataca Iranul dacă programul nuclear al regimului islamist va depăși anumite „linii roșii”, Washingtonul încercând să blocheze o acțiune militară unilaterală a statului evreu, scrie The Daily Beast, citată de Ynetnews.

Potrivit ziarului citat, Israelul a fost deranjat de afirmațiile secretarului american al Apărării, Leon Panetta, care avertizase la începutul lunii decembrie că un atac împotriva instalațiilor nucleare iraniene (foto) ar atrage Orientul Mijlociu într-un conflict „regretabil”.

Ambasadorul israelian la Washington, Michael Oren, a prezentat o notă oficială de protest, iar, în replică, Administrația Obama a dat asigurări că trecerea unor „linii roșii” în avansarea programului nuclear iranian ar atrage un atac militar american, astfel că Israelul nu trebuie să acționeze unilateral.

Statele Unite nu vor tolera blocarea Strâmtorii Ormuz de către Iran

Statele Unite au tras un semnal de alarmă, miercuri, asupra eventualei închideri a Strâmtorii Ormuz de către Iran, țară ce a prezentat această amenințare în cazul în care exporturile sale petroliere vor fi restricționate, relatează AFP.

„Nici o perturbare a traficului maritim în Strâmtoarea Ormuz nu va fi tolerată”, a declarat George Little, purtător de cuvânt al Pentagonului.

Statele Unite și alte câteva țări europene, care au adoptat deja sancțiuni contra Iranului în domeniul petrolier, al gazelor și petrochimic, iau în considerare impunerea unor sancțiuni asupra exportului de petrol al Iranului din cauza programului nuclear controversat al acestei țări.

Marți, prim-vicepreședintele iranian Mohammad Reza Rahimi a declarat că în aceste condiții „nici un strop de petrol nu va trece prin Strâmtoarea Ormuz”.

Comandantul Marinei militare iraniene a subliniat, miercuri, că este „foarte ușor” dar nu este necesar ca Iranul să închidă această strâmtoare care leagă Marea Oman și Golful Aden, reprezentând un punct strategic pentru traficul de țiței.

Iranul a inițiat, sâmbătă, zece zile de manevre militare navale în Strâmtoarea Ormuz, însă Little consideră că „acest lucru se întâmplă destul de des. Adică orice încercare de a crește tensiunea în această zonă este inutilă”.

Congresul american a votat interzicerea tranzacțiilor cu banca centrală din Iran, instituție care intermediază exporturile de petrol

Congresul american a votat recent o lege care interzice orice fel de operațiuni financiare cu Banca Centrală din Iran, iar președintele Barack Obama și-a anunțat intenția de a promulga actul normativ, relatează Associated Press. Cu toate acestea, unii critici speculează că legea le-ar putea crea probleme aliaților SUA și ar putea duce la o creștere a prețului petrolului.

Legea votată de Congres ar impune o serie de penalități pentru companiile străine care continuă să facă afaceri prin banca centrală iraniană. Asta în condițiile în care atât statele europene cât și cele asiatice importă petrol din Iran, tranzacțiile fiind intermediate de banca centrală iraniană.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Cea mai scumpă mașină din lume. De ce a fost vândută cu 16,7 milioane euro
Situaţie îngrijorătoare pe şantierul Autostrăzii A3 Transilvania. Constructorul este, practic, inexistent
Insulele italiene, locuri de „pelerinaj sexual”. Care sunt cele mai vizitate
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
EXCLUSIV! Adina Buzatu și-a câștigat primii bani din spălat parbrize. Cum a reacționat tatăl său...
ALARMANT! În plină pandemie Rusia a INSTALAT ceva în apropiere de ROMÂNIA. Cât de mare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Toți cei care au WhatsApp trebuie să afle: schimbarea fără precedent se întâmplă acum
Bonus de coronavirus: 2000 DE LEI LUNAR! Cine sunt românii care vor încasa acești bani
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Familia care controlează una dintre cele mai mari tări şi bogate din lume. Ei au...
Loredana Groza, show pe internet cu posteriorul la vedere în timpul masajului! FOTO
Inchide