Surse diplomatice afirmă că nu intrăm în Schengen din cauza nepregătirii Bulgariei, dar Parisul găsește vinovat „salariul de 400 euro al vameșului român”

Surse diplomatice afirmă că nu intrăm în Schengen din cauza nepregătirii Bulgariei, dar Parisul găsește vinovat „salariul de 400 euro al vameșului român
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 27/04/2012, 22:36

Vina pentru amânarea aderării la Spațiul Schengen nu este aRomâniei, susțin surse diplomatice de la Bruxelles, ci a lipsei depregătire a Bulgariei, dar ministrul Afacerilor Europene de laParis, Laurent Wauquiez, amintește de o vinovăție a României. Țaranoastră nu ar merita să adere din cauza corupției, fenomen careeste favorizat de salariile mici – situate la circa 400 euro – alevameșilor.

„Aderarea în martie este moartă. Nicio decizie nu va fi luată,deoarece raportul de evaluare a Bulgariei privind controlulfrontierei sale cu Turcia este negativ. Or, nu putem să admitemRomânia fără Bulgaria”, a explicat unul dintre acești diplomați,sub acoperirea anonimatului, citat de Mediafax. Deși Președințiaungară a UE poate decide să pună această chestiune pe ordinea de zia reuniunii miniștrilor de Interne de la 24 februarie, decizia vafi negativă”, este de părere un alt diplomat.

„Franța și Germania nu sunt singurele (care se opun extinderiiSpațiului Schengen cu România și Bulgaria – n.r.). Aproximativ 12guverne din UE împărtășesc această opinie”, a subliniat unul dintrediplomații citați.

Pentru a îndulci pilula amară, diplomații de la Bruxelles auprecizat că amânarea aderării la Spațiul Schengen nu trebuie să fieprivită drept o sancțiune. „Grecia a fost respinsă de trei ori deGermania înainte de a fi în final admisă, iar actualitatea arată căGermania avea dreptate să o blocheze, deoarece Grecia are încontinuare probleme cu asigurarea securității la frontiera sa cuTurcia”, amintește un alt diplomat de la Bruxelles.

Parisul își mai exprimă o dată dezacordul

Franța este în dezacord clar cu Ungaria (statul care deținepreședinția semestrială a UE) privitor la aderarea României șiBulgariei la Spațiul Schengen, a declarat Laurent Wauquiez,ministrul Afacerilor Europene de la Paris, într-un interviu acordatcotidianului francez La Croix.

„Aderarea la Spațiul Schengen este o responsabilitate enormă.Frontiera lor devine frontiera noastră. Trebuie să fie capabili săo controleze, în timp ce aici au loc diverse tipuri de trafic.Trebuie rezolvată și problema corupției: un vameș român câștigă 400de euro pe lună”, a declarat oficialul francez.

El a adăugat că aderarea la Schengen nu este o decizie care seia pentru a face pe plac unei țări sau alteia și că Franța nu seopune „din principiu” acestei aderări. Condiția pe care o impuneFranța este ca aceste țări să fie pregătite. „Nu este în interesulnimănui să precipităm lucrurile”, a precizat Wauquiez.

Luna trecută, miniștrii de Interne de la Paris și Berlin autrimis Comisiei Europene o scrisoare în care au apreciat că este”prematur” să se permită aderarea celor două țări la zona Schengenîn martie 2011, adăugând că România și Bulgaria trebuie să facă”progrese ireversibile” în lupta împotriva corupției și crimeiorganizate.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUM s-au bucurat MICUȚII de cadourile de la MOȘ Nicolae! Video
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Veste uriașă pentru toată România. Marcel Ciolacu a promis. A anunțat astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...