Taxă „anticriză” pe bănci, impusă în Germania

Redactor:
Bogdan Munteanu
Taxă „anticriză” pe bănci, impusă în Germania
Toate băncile germane vor fi obligate să contribuie, anual, cu o sumă totală de 1,3 miliarde euro la un fond „anticriză", a decis guvernul de la Berlin. Din această nouă taxă pe bănci - a cărei instituire este așteptată și în Franța și Regatul Unit (UK) - Germania speră să colecteze lichidități suficiente, care să poată atenua efectele unei noi crize financiare.

Toate băncile germane vor fi obligate să contribuie, anual, cu osumă totală de 1,3 miliarde euro la un fond „anticriză”, a decisguvernul de la Berlin. Din această nouă taxă pe bănci – a căreiinstituire este așteptată și în Franța și Regatul Unit (UK) -Germania speră să colecteze lichidități suficiente, care să poatăatenua efectele unei noi crize financiare.

Cele trei state s-au angajat, în iunie, să impună o astfel detaxă, pe care ar dori-o „globală” și vor cere acest lucru laSummitul G-20 de la Seul, din noiembrie. Câtă vreme opozițiaAustraliei, Canadei și Indiei față de această taxă este categorică,nu se știe dacă taxa va deveni „globală”, dar Berlinul a dorit sătransmită un semnal că trebuie impusă această formă de solidaritatebăncilor.

În urma crizei din 2008, greul reechilibrării sistemuluifinanciar a căzut pe umerii contribuabililor, din ale cărorcontribuții bugetare au fost oferite miliarde de euro băncilor.Acum, până și bancherii germani par să fi înțeles că aceastăsituație nu se poate repeta, astfel că Asociația băncilor germane(BDB) a anunțat că „aprobă categoric” decizia Cabinetului AngeleiMerkel.

Potrivit legii germane, așteptată să fie aprobată de Bundestagîn această toamnă, băncile private vor fi taxate cu o sumă totalăde 690 milioane euro, băncile de stat – cu 319 milioane, iar celede economii – cu 60 milioane.

Cooperativele de credit și societățile de construcții care oferăcredite imobiliare vor contribui la fond cu alte 295 milioane euro.Cu 1,3 miliarde euro pe an, băncilor germane le vor trebuie mulțiani de acum încolo să egaleze cele 480 miliarde din bani publiciprin care Guvernul Merkel a evitat prăbușirea sistemului financiarîn 2008. Chiar și în 2010 bilanțurile contabile ale băncilor suntdeparte de a fi „curate”, căci „activele toxice” s-ar situa lacirca 90 miliarde euro.

BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Ce s-a ales de Patrick Cioacă, fiul Elodiei. Ce decizie radicală a luat băiatul după...
Ce salarii au angajații RCS & RDS. Se câștigă mai bine decât ai fi crezut
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Ce e pe cale să se întâmple cu pensiile românilor. Decizie importantă, azi, în Parlament
Demisie în Cehia pe fondul creşterii cazurilor de coronavirus. „Este obosit, dezgustat de politică şi...
BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
Un milionar și-a testat iubita! A anunțat-o că a rămas fara niciun ban! Reacția ei...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Andreea Marin, ipostază unică alături de Violeta și Radu! Frații Bănică au atras toate privirile....
ANM îi avertizează pe români! Va fi prăpăd în următoarele zile
Nelu Tătaru anunţă când vom scăpa de coronavirus
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Compania care schimbă toată piaţa auto. Cum arată maşina creată de ei, care sperie toţi...
×
GÂNDUL LIVE 22.09.2020

Urmăriți GÂNDUL LIVEAu avut o nuntă cu peripeții. Autoritățile locale din Cluj-Napoca au ridicat mașina parcată neregulamentar de doi tineri căsătoriți. După nuntă, mirii se opriseră pentru zece minute să facă poze în parc. Astfel, mireasa a avut parte de o surpriză neplăcută: a privit neputincioasă cum i se ridică automobilul https://www.gandul.ro/19507743Călin Popescu Tăriceanu și Dragoș Bucurenci, printre invitații Emmei Zeicescu

Publicată de Gandul pe Marţi, 22 septembrie 2020
Gândul LIVE!
Inchide