TEPCO ar putea primi cereri de despăgubire în valoare de 23,6 miliarde de dolari

Redactor:
Vlad Mironescu
TEPCO ar putea primi cereri de despăgubire în valoare de 23,6 miliarde de dolari

Compania Tokyo Electric Power (TEPCO), operatorul centraleinucleare avariate Fukushima Daiichi (numărul 1), ar putea primicereri de despăgubire în valoare totală de două trilioane de yeni(23,6 miliarde de dolari), a anunțat societatea de investiții JPMorgan, citată de BBC News Online.

TEPCO depune eforturi pentru a pune capăt crizei scurgerilorradioactive de la centrală. Agenția japoneză pentru SiguranțăIndustrială și Nucleară a ridicat, marți, criza nucleară la nivelul7, cel maxim. De asemenea, locuitorii de pe o rază de 20 dekilometri în jurul centralei au fost evacuați.

În timp ce compania face eforturi pentru oprirea crizei nucleare,valoarea acțiunilor sale, pe bursa din Tokyo, a înregistrat oscădere puternică. Acțiunile TEPCO au pierdut peste 75 la sută dinvaloare, de la 11 martie, când a avut loc un cutremur puternic,urmat de un tsunami devastator, care au avariat centrala de laFukushima. Investitorii și-au exprimat îngrijorarea despre impactulacestei crize asupra profitului companiei.

În contextul în care s-au exprimat îmgrijorări cu privire la uriașavaloare a despăgubirilor pe care TEPCO ar putea fi nevoită să leplătească, analiștii afirmă că nivelul acestora depinde de felul încare este interpretată legislația cu privire la aceste cazuri.Potrivit legislației japoneze, operatorii unei instalații nuclearepot fi scutiți de orice răspundere, dacă se consideră că accidentula fost declanșat de un dezastru natural „excepțional”.

„O problemă-cheie privind compensarea pagubelor va fi dacăaccidentul de la centrala nucleară Fukushima va fi considerat undezastru natural ce nu putea fi evitat”, a declarat TomohiroJikihara, din cadrul JP Morgan.

Guvernul japonez urmează să hotărască dacă va considera cutremurulurmat de un tsunami drept un dezastru excepțional.

Valentin Vidu, [email protected]

Inchide