The Guardian: Fantoma unei noi recesiuni bântuie o Americă speriată

Redactor:
Gândul
The Guardian: Fantoma unei noi recesiuni bântuie o Americă speriată
Piața imobiliară încă infirmă, șomajul care se încăpățânează să rămână la niveluri ridicate, lipsa de încredere a consumatorului și producția industrială care se dezvoltă greoi amenință economia Statelor Unite și îi determină pe oficiali să fie tot mai pesimiști în declarații, potrivit The Guardian.

Piața imobiliară încă infirmă, șomajul care se încăpățânează sărămână la niveluri ridicate, lipsa de încredere a consumatorului șiproducția industrială care se dezvoltă greoi amenință economiaStatelor Unite și îi determină pe oficiali să fie tot mai pesimiștiîn declarații, potrivit The Guardian.

„Nu e de mirare că Ben Bernanke, cel mai puternic bancher centraldin lume, părea un om îngrijorat cu ocazia discursului semianualsusținut recent în fața Congresului Statelor Unite, în care aabordat situația economiei americane”, scrie ziarul britanic.

Cea mai importantă observație a lui Bernanke a fost căperspectivele economice ale Americii sunt „neobișnuit de incerte” -declarație care, în limbajul băncilor centrale, subliniază oîngrijorare apăsătoare că Statele Unite se îndreaptă către o nouărundă de recesiune.

Criticii Federal Reserve, printe care se numără și economistul PaulKrugman, laureat al premiului Nobel, avertizează că e timpul caBernanke să facă mai mult decât să se arate îngrijorat.

Ei arată cu degetul lipsa creditelor bancare, dispariția a zecemilioane de locuri de muncă în numai trei ani, dar și muntele delocuințe intrate în prescriere de ipotecă.

Economiștii avertizează de asemenea că America a mai traversat oastfel de perioadă, făcând referire la anul 1937, când începutul derelansare a activității economice după Marea Depresie a anilor ’30a fost anihilat de înăsprirea prematură a politicii economice șimonetare.

Temerile privind o nouă recesiune au fost accentuate și deschimbarea tonului Federal Reserve. În timp ce, până la discursuldin Congres, oficialii băncii centrale păreau că lucrează maidegrabă la determinarea momentului oportun pentru începerearetragerii măsurilor de stimulare economică, Bernanke a anunțatsăptămâna aceasta că Fed are un „plan B” menit să fie introdustocmai dacă apar semne de recesiune dublă.

Dobânzile minimale, reducerea fiscalității, creșterea cheltuielilorpublice și bailout-urile băncilor, măsuri introduse de guvernul SUApentru a pune capăt recesiunii care a început la sfârșitul anului2007 și s-a încheiat în prima jumătate a lui 2009, au funcționat înprimă instanță, economia revenindu-și în a doua parte a anuluitrecut și reușind chiar o creștere economică de 1,4% în ultimultrimestru.

Totuși, creșterea economică s-a retras constant de la începutul lui2010, iar indicatorii sugerează că trendul se va păstra și în aldoua jumătate a anului.

Pesimiștii nu se lasă convinși de relansarea prin investițiiprivate trâmbițată pe Wall Street, arătând că, în pofidadimensiunii uriașe, fără precedent, a măsurilor de stimulare,revenirea economiei a fost foarte slabă după standardele americane.Într-adevăr, după celelalte recesiuni care au lovit SUA de-a lungulistoriei, primele faze ale relansării au fost caracterizate înprimul rând de scăderea rapidă a șomajului, datorată apariției amilioane de locuri de muncă în sectorul privat.

În prezent, rata oficială a șomajului din Statele Unite se menținela 9,5%, iar datele nu sugerează că situația se va îmbunătățicurând, indicând mai degrabă prelungirea depresiei de pe piațamuncii. (Mediafax)

Patru transferuri stelare la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru i-a dat lovitura de graţie lui Gigi...
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Anunț important pentru românii cu mașină pe benzină și motorină. Ce se întâmplă la pompă...
Vacanţă în pandemie, cu preţul sănătăţii publice. Avertismentul experţilor: Efectele distracţiei se măsoară în numărul...
O familie din Iași s-a mutat în Zanzibar din cauza pandemiei: „Preţurile sunt chiar foarte...
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
Ce a făcut Gigi Becali când a aflat că Anamaria Prodan e în stare gravă....
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Zeci de copii cu păr pe tot corpul. Ce gafă halucinantă au făcut medicii: se...
Horoscop chinezesc complet pentru 2021: Pe ce dată începe Anul Boului de Metal?
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Care este cea mai căutată resursă din lume, care în ţara noastră există din belşug,...
Anda Adam și soțul ei au divorțat fără ca nimeni să știe?! Aceste detalii i-au...
Inchide