Trei astronauți au revenit pe Terra la bordul unei capsule Soyuz

Redactor:
Florin Badescu
Trei astronauți au revenit pe Terra la bordul unei capsule Soyuz
Trei astronauți au aterizat în depline condiții de siguranță, marți, în stepele din Kazahstan, la bordul unei capsule spațiale rusești Soyuz, după ce au petrecut peste cinci luni la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), a anunțat Centrul rus de control al zborurilor spațiale (TSOUP).

Trei astronauți au aterizat în depline condiții de siguranță, marți, în stepele din Kazahstan, la bordul unei capsule spațiale rusești Soyuz, după ce au petrecut peste cinci luni la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), a anunțat Centrul rus de control al zborurilor spațiale (TSOUP).

Potrivit AFP, modulul care i-a transportat pe americanul Mike Fossum, japonezul Satoshi Furukawa și rusul Serghei Volkov a atins solul la ora 02.26 GMT, în regiunea Arkalyk, din nordul Kazahstanului, după ce capsula Soyuz TMA-02M s-a desprins de ISS, a precizat TSOUP.

Modulul a aterizat la locul prevăzut, cu puțin timp înainte de răsăritul Soarelui, în această fostă republică sovietică din Asia Centrală, unde Rusia deține cosmodromul Baikonur.

Potrivit imaginilor transmise în direct de televiziunea rusă, astronauții păreau să fie într-o formă fizică bună și au zâmbit în fața camerelor de filmat, după ce au fost extrași din capsula spațială de către echipa de la sol.

Cei trei bărbați, purtând în continuare costumele de astronaut, au fost așezați apoi în fotolii, pentru a le lăsa timp să se obișnuiască din nou cu gravitația, după 167 de zile petrecute în spațiu. Ei au fost acoperiți cu pături groase de culoare albastră pentru a-i proteja contra frigului, întrucât temperatura de afară era de -15 grade Celsius, la nivelul solului înghețat al stepelor.

Astronautul american Mike Fossum a discutat apoi cu familia sa la telefon, prin satelit.

Cei trei astronauți au fost transportați într-un cort medical amenajat în apropierea locului de aterizare, pentru a fi supuși unor serii de teste medicale. Ei vor fi duși ulterior cu elicopterul la Kostanai, un oraș din nordul Kazahstanului.

Alți trei astronauți – rușii Anton Shklaperov și Anatoli Ivanișin și americanul Dan Burbank – au rămas la bordul ISS.

Ei au decolat pe 14 noiembrie de pe cosmodromul Baikonur, în cadrul unei misiuni spațiale care a marcat reluarea lansărilor spre ISS de vehicule cu echipaj uman la bord, care au fost suspendate în august, după pierderea unui vehicul spațial de tip cargo, care s-a prăbușit în Siberia la scurt timp după decolare.

Acel accident a determinat amânarea cu două luni a lansării capsulei cu noul echipaj, prevăzută inițial pentru luna septembrie, pentru ca Rusia să își verifice lansatoarele Soyuz. Eșecul din august a reprezentat o lovitură grea pentru reputația modelului Soyuz, bazată pe fiabilitatea sa deosebită – Soyuz a avut aproape 1.800 de lansări reușite. O evacuare a ISS a fost chiar avută în considerare la un moment dat.

Sectorul spațial rus a cunoscut o perioadă neagră după pierderea, în decembrie 2010, a sateliților din sistemul ei de geolocalizare Glonass, creat pentru a concura cu sistemul american GPS. Cei trei sateliți rusești s-au prăbușit în Oceanul Pacific.

Cel mai recent incident din această serie de eșecuri s-a produs luna aceasta, odată cu lansarea sondei Phobos-Grunt, al cărei zbor spre unul dintre sateliții planetei Marte trebuia să marcheze revenirea Rusiei în misiunile de explorare interplanetară, după o pauză de 15 ani.

Sonda nu a reușit să părăsească orbita terestră în drumul ei spre Marte. Potrivit unei surse din sectorul spațial rusesc, citată de agenția de presă Interfax, eforturile făcute de savanții ruși pentru recâștiga controlul asupra sondei au eșuat și aceasta poate fi considerată „pierdută”.

Pe 21 decembrie, este prevăzută o nouă lansare a unui vehicul spațial cu echipaj uman la bord, care va duce alți trei astronauți – rusul Oleg Kononenko, olandezul Andre Kuipers și americanul Don Pettit – la bordul ISS, ce va fi, începând din acel moment, ocupată de un echipaj complet de șase membri.

Inchide