• Publicat:
Internațional

Trump s-a declarat „puternic pro-viață” cu „trei excepții” după aprobarea unei legi care interzice avortul

Trump s-a declarat „puternic pro-viață” cu „trei excepții” după aprobarea unei legi care interzice avortul
Președintele american Donald Trump s-a declarat „puternic pro-viață", spunând însă că este în favoarea unor întreruperi de sarcină în cazul în care acestea sunt rezultatul unui viol, al unui incest sau pun în pericol sănătatea mamei, după aprobarea unei legi care interzice avortul.

„Așa cum aproape toată lumea știe, și pentru cei care ar dori să știe, sunt puternic pro-viață, cu trei excepții – violul, incestul și protejarea vieții mamei – aceeași poziție pe care a avut-o și Ronald Reagan”, a transmis Donald Trump prin intermediul contului său de Twitter.

Senatul statului Alabama a votat marți o lege care interzice avortul în aproape toate formele sale, excepție făcând situațiile în care sarcina pune în pericol sănătatea mamei. Dacă proiectul primește aprobarea guvernatorului republican Kay Ivey, ar deveni cea mai severă lege din Statele Unite.

Demersul face parte dintr-un efort întreprins de mai multe state americane de a determina Curtea Supremă a SUA să reanalizeze dreptul constituțional al femeii la avort, arată Reuters.

Legea a fost deja aprobată în Camera Reprezentanților din Alabama și ajunge astfel pe masa guvernatorului Kay Ivey care nu a comentat cu privire la decizia pe care o va lua, însă este cunoscută până acum ca o persoană care s-a opus cu fermitate avorturilor.

După ce a fost adoptată cu 25-6 voturi, legea ar intra în vigoare la șase luni după ce va fi semnată de guvernator. Mai multe organizații americane au anunțat că vor contesta în justiție noua lege.

Legi care limitează dreptul la avort au fost introduse în acest an în 16 dintre cele 50 de state americane. Patru dintre aceste legi interzic avortul din momentul în care pot fi detectate bătăile inimii la embrion.

Legea din Alabama merge chiar mai departe interzicând avorturile în orice moment. Cei care vor face avort vor comite o infracțiune și vor fi pasibili de o pedeapsă cuprinsă între 10 și 99 de ani de închisoare. Legea nu prevede pedeapsă pentru femeia care suferă intervenția de întrerupere de sarcină.

Senatul din Alabama, dominat de reprezentanți republicani au respins un amendament al democraților care ar fi permis avorturi pentru femeile și fetele rămase însărcinate în urma violului sau al incestului.

Tags:
Inchide