Tsunamiul care a paralizat economia Japoniei va influența întreaga economie mondială

Tsunamiul care a paralizat economia Japoniei va influența întreaga economie mondială
Publicat: 23/04/2012, 19:28
Actualizat: 23/04/2012, 21:52

„Distrugeri masive s-au înregistrat în regiunea Tohoku” – deunde provin 8% din PIB-ul anual al Japoniei – confirma premierulnipon, Naoto Kan, la câteva ore după ce efectele seismului urmat detsunami s-au resimțit imediat pe bursele din toată lumea. Pe lângăpierderea de 1,7% a Bursei din Tokyo, așteptată să continue șiluni, indexul Europe 500 Insurance a scăzut cu 2,4% – cea maiaccentuată prăbușire din iulie 2010.
Aceasta înseamnă că mari firme de reasigurare din lume (Scor SE,Hannover Re, Swiss Re sau Munich Re) au resimțit efectele seismuluinipon încă dinainte de anunțarea unei estimări oficiale apagubelor. Un seism major în Japonia este una dintre cele patrusituații de risc major, alături de un cutremur în zona orașului SanFrancisco din California, un uragan în Golful Mexic și o tornadă cuconsecințe grave pe cuprinsul SUA.
De la începutul anului, firmele de profil au deja de plătit zeci demiliarde de dolari în urma inundațiilor din statul australianQueensland și seismul din Christchurch (Noua Zeelandă). Numai încazul ultimului eveniment, plățile pe care trebuie să le facăreasiguratorii se situază între 6 și 12 miliarde USD, potrivit uneianalize a Swiss Re. Pierderile asigurate din Japonia s-ar ridica lacel puțin 35 miliarde USD – în zonele cel mai puternic afectate dedistrugeri

Bunuri asigurate de 400 miliarde USD

Acestor pierderi deja estimate li se adaugă un total al bunurilorasigurate de 400 miliarde USD, în alte părți ale Japoniei. Estevorba de regiuni care nu s-au aflat pe direcția de propagare aundei de șoc, nici a celor mai mari (de până la zece metri) valuriseismice, dar care tot au suferit pagube. Estimarea aparține firmeiAIR Worldwide, specializată în predicții privind costuldezastrelor.
Compania americană (cu sediul în Boston, statul Massachusetts) aetichetat deja cutremurul din Japonia drept cel mai costisitor dinlume, cu pagube de cel puțin două ori mai mari decât ale seismuluidin California (1995, care ocupa primul loc în top cu pierderi de15,3 miliarde USD. Catastrofa de vineri s-ar plasa și pe locul doi,imediat după uraganul Katrina (2005) în privința celor maicostisitoare dezastre naturale de când se fac evaluări.
Potrivit The Wall Street Journal (WSJ), anunțarea unui bilanțoficial al pierderilor ar putea dura câteva luni. Până atunci, oserie de analiști din industrie prevăd că nu ar fi exagerat să secreadă că pagubele vor urca la 50 miliarde USD.

Uriașa datorie publică va crește și mai mult

Banca centrală de la Tokyo a anunțat că va oferi, fără restricții,lichiditățile care vor fi necesare procesului de reconstrucție – decel puțin 2.000 până la 3.000 miliarde de yeni. Infuzia de capitalva devaloriza și mai mult moneda niponă, dar instituția a anunțatcă nu va reduce dobânda de referință.
Japonia este țara care se confruntă cu cea mai mare datorie publică(196% din PIB) după Zimbabwe. Avantajul său este că peste 90% dindatorie este deținută de creditori interni, nu bănci străine, darcreșterea îndatorării nu este de bun augur. Totuși, principalaformațiune de opoziție a anunțat că susține Executivul lui NaotoKan în creșterea cheltuielilor publice, impusă dereconstrucție.

„Cel mai rău lucru, în cel mai rău moment”

„Nu știu încă severitatea pagubelor. Pe termen scurt, vom vedea oîncetinire a activității economice. Capitalul este distrus, oameniinu vor putea lucra, livrarea de materii prime se va sista”, adeclarat profesorul de economie Nouriel Roubini de la Universitateadin New York, intervievat de Bloomberg.
„Să nu uităm că va exista un plan de stimulare a economiei, darJaponia are deja o datorie publică mare, o populație careîmbătrânește, astfel că seismul este cel mai rău lucru, în cel mairău moment”, consideră profesorul.
„Regiunea Tohoku este una dintre zonele majore pentru producțiaauto și a altor bunuri japoneze, astfel că seismul ar putea afectaactivitatea din acest sector”, a fost de părere economistul niponTohru Nishihama, de la Institutul Dai-ichi din Tokyo, citat deBloomberg. „Este posibil să fie afectate și prețurile alimentelor,pentru că agricultura este o altă ramură majoră a economiei dinregiune”, a precizat expertul.
Efectele seismului se vor cunoaște pe termen lung și după reluareaactivităților sistate temporar: lucrul în uzinele Toyota, Nissan șiSony, curse de avion, de tren și închiderea unor autostrăzi,sistarea activității portuare, precum și a unor obiectiveindustriale sensibile precum centrale atomoelectrice șirafinării.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
FOTO. Cum arată unica fiică a lui Ion Țiriac! Ioana i-a captat atenția Simonei Halep
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Celebru milionar, salvat de la moarte, în mod miraculos, de Gigi Becali! `A venit Luțu...
Tatăl lui George Simion de la AUR, condamnat penal pentru că a bătut cinci polițiști!...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
O nuntă din Botoșani a avut loc fără mire, după ce s-a infectat cu COVID
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
Chinezii au LANSAT ceva revoluționar care îi ÎNGROZEȘTE pe americani. „Nu avem nici cea mai...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
BOMBĂ! Veste uriașă pentru Liviu Dragnea! Totul a fost ținut SECRET, ce s-a aflat ACUM
EXCLUSIV! ȘOFERUL unui AUTOBUZ, luat la PUMNI de un ADOLESCENT VIDEO
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit. Cum a fost găsit...
România e în doliu! Un mare actor român a murit. A fost găsit mort în...
Iarna 2020-2021 va fi apocaliptică! Meteorologii se uită în arhive, să vadă dacă a mai...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021