• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Un german și 1000 de măcelari, majoritatea români, implicați în cel mai important caz de fraudă cu angajați nedeclarați descoperit vreodată în Germania

Un german și 1000 de măcelari, majoritatea români, implicați în cel mai important caz de fraudă cu angajați nedeclarați descoperit vreodată în Germania
Un om de afaceri din orașul german Dormagen este acuzat, împreună cu șapte apropiați ai săi, de evaziune fiscală în cazul angajării a circa 1.000 de măcelari, majoritatea din România, prejudiciul total estimat de anchetatori fiind de 14 milioane de euro, relatează Deutsche Welle în pagina online.

Un om de afaceri din orașul german Dormagen este acuzat,împreună cu șapte apropiați ai săi, de evaziune fiscală în cazulangajării a circa 1.000 de măcelari, majoritatea din România,prejudiciul total estimat de anchetatori fiind de 14 milioane deeuro, relatează Deutsche Welle în pagina online.

Procesul lui Axel H., în vârstă de 47 de ani, a început marți încapitala Renaniei de Nord-Westphalia, acesta fiind cel maiimportant caz de fraudă generată de angajarea fără actecorespunzătoare, descoperit vreodată în Germania.

Axel H. este acuzat că ar fi angajat, în calitate de intermediar,pentru mai multe abatoare și stații de tranșare a cărnii, muncitoripe care fie nu i-a declarat la oficiile de ocupare a forței demuncă, fie i-a declarat cu salarii mult mai mici decât înrealitate. În perioada ianuarie 2003 – decembrie 2005, bugetulgerman al asigurărilor sociale ar fi pierdut astfel aproape 6milioane de euro. Restul până la 14 milioane de euro estereprezentat de sumele neîncasate de serviciile fiscalegermane.

Oficial, măcelarii români figurau ca angajați ai unor firme deservicii din România. În realitate, aceștia erau plătiți în numerarîn Germania, ca zilieri.

Dosarul Procuraturii conține 900 de pagini de probe, strânse înurma unei operațiuni organizate în 2006. Aproximativ 500 depolițiști și agenți fiscali au efectuat atunci, în întreagaGermanie, controale în 14 abatoare și alte 21 de firme. PotrivitProcuraturii germane, cei opt acuzați pot primi condamnări de pânăla zece ani de închisoare.

Un caz asemănător a fost judecat în anul 2004, când un alt german,Wilfried Ideke, a angajat tot aproximativ 1.000 de măcelari deorigine română. Ancheta din Germania nu a avut ecou în România,colaboratorii intermediarului german fiind protejații unorparlamentari români, susține postul Deutsche Welle. (DianaIliescu, [email protected])

Inchide