Un INTERVIU inedit cu BARACK OBAMA: „Spiderman e preferatul meu, dar am citit și toate cărțile cu Harry Potter”

Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 28/04/2012, 09:18

Președintele SUA Barack Obama a acordat, cu ocazia începerii noului an școlar din America, un interviu portalului Scholastic.com.

Obama a fost luat la întrebări de doi reporteri-copii, care au vrut să afle cărțile preferate ale președintelui, dar și lucruri mai importante, cum ar fi importanța Constituției SUA și situația Americii, la zece ani după atacurile din 11 septembrie 2001.

În primul fragment, copiii îl întreabă pe Obama despre Ziua Constituției (17 septembrie).

„Am predat dreptul constituțional la Universitatea din Chicago. Constituția este un document extraordinar. Spre deosebire de alte țări, în SUA nu avem toți aceeași rasă sau religie, nu venim cu toții din același loc, dar ceea ce ne ține pe toți uniți este credința în anumite idei și valori. Iar Constituția spune că fiecare persoană trebuie tratată cu respect și are anumite drepturi, iar Guvernul trebuie să urmeze anumite reguli în ceea ce privește relația cu oamenii”, spune Obama.

Întrebat deși Constituția este încă „la modă”, deși are 220 de ani, Obama zâmbește și răspunde: „Cei care au scris-o au încercat să rezolve mai multe probleme cu care se confruntă întreaga societate. Toți avem nevoie de un Guvern care să se asigure că putem trăi laolaltă, dar nu vrem ca Guvernul să ne spună doar ce să facem. În schimb, noi oamenii putem spune Guvernului ce credem că e bine. Dacă nu ar fi Constituția, toate drepturile pe care le luăm de bune nu ar exista”.

Întrebat care ar fi părintele fondator al Constituției cu care ar vrea să discute, Obama stă pe gânduri câteva secunde, după care răspunde: „Este o întrebare foarte bună. Ar fi interesant să vorbesc cu Benjamin Franklin. A fost nu doar un politician extraordinar și un bun organizator, ci și un om de știință foarte bun, un afacerist priceput și un scriitor grozav. În plus, se spune că era foarte amuzant. Avea foarte multe domenii de interes, astfel că mi-ar fi plăcut să iau cina cu el”.

Într-un alt fragment, președintele vorbește despre situația SUA, la zece ani după 11 septembrie 2001, din perspectiva copiilor. „Am vorbit cu Malia și Sasha (n.r. cele două fete ale lui Obama) despre acea zi, a fost o zi tragică pentru noi toți. Malia avea doar trei ani, iar Sasha de-abia se născuse, o țineam în brațe când s-a prăbușit primul turn. A fost primul atac de amploare de pe teritoriul SUA, pus la cale de un grup foarte mic de străini, al căror scop era să ucidă. De atunci, ne-am asigurat că este mult mai greu să te urci în avion cu o armă sau să pui explozibile. Soldații noștri au luptat în Afganistan, vrând să se asigure că al-Qaida nu va mai continua atacurile”, a explicat Obama.

Președintele a găsit și o parte bună a atacurilor din 11 septembrie. „Oricât de groaznică a fost acea zi, i-a adus pe americani împreună și ne-a reamintit că suntem cu toții un singur popor. Sper ca, la comemorarea a zece ani, să redobândim acest sentiment de unitate”, a spus Obama.

Spre finalul interviului, copiii l-au întrebat pe președintele SUA ce îi plăcea să citească, atunci când era copil. „Încerc să-mi reamintesc. Cred că tocmai începeam să citesc Stăpânul Inelelor și Hobbitul. Trebuie să vă mărturisesc că am citit și benzi desenate, Spiderman era preferatul meu. În rest, citeam ce ne obligau profesorii. De-abia mai târziu am început să lecturez și cărți mai serioase, care m-au învățat despre problemele sociale, despre cum unii oameni sunt buni, iar alții sunt răi”, a rememorat Obama.

Apoi, președintele SUA a mărturisit că a citit cele șapte volume din Harry Potter și a urmărit cele șapte filme, alături de fetele sale. „Acum, Sasha și Malia au crescut și nu mai e ‘cool’ să citească alături de tatăl lor. Dar, uneori, lecturăm aceleași volume și discutăm despre ele, la cină. Îmi place să fac asta, pentru că Sasha și Malia îmi dau idei la care eu nici nu mă gândisem”, conchide Obama.

După interviul de la Casa Albă, președintele le spune reporterilor-copii că are un „invitat special”: Bo, câinele familiei Obama.

Iată și celelalte teme pe care Obama și reporterii-copii le-au abordat, în cadrul interviului:

Economia și familiile cu o situație materială grea

Provocările tinerilor americani

Importanța unei educații solide

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
FOTO. Celebrul milionar însurat, imagini compromițătoare! S-a culcat cu 3 blonde. Cum arată tinerele de...
Canicula ucide. Semne că suferi de epuizare termică ce pot duce la AVC
Anuntul facut de Brigitte cu lacrimi in ochi! Alaturi era Florin Pastrama… S-a terminat! Decizia...
Scandalul dintre Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan a ajuns subiect principal în presa din Germania!...
Telefonul cu cea mai mare baterie din lume. Ține și cinci zile, o să uiți...
Valul patru pune pe pauză relaxările. Ce se întâmplă de la 1 august? Anunţul dat...
Cele opt persoane decedate duminică pe DN2 ar fi trăit cu această soluție simplă și...
BANCUL ZILEI – Ion și Maria, partidă de amor sălbatic
Ana Maria Popescu l-a lăsat cu mâna întinsă pe ministrul Sportului. „Credeam că mă așteptați...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
Oamenii care au fost răpiți de EXTRATEREȘTRI. Descoperire ULUITOARE făcută de un cercetător rus
E OFICIAL! Ajutoarele sociale vor crește anual. Klaus Iohannis a promulgat legea
Marea dorință a lui Benone Sinulescu, după externare. Soția nici nu vrea să audă de...
Adevărul trist din spatele depozitelor din emisiunea „Storage Wars”
Horoscop august 2021. O lună cu schimbări majore în viața sentimentală pentru aceste zodii. Ce...
REGHE A DIVORȚAT! Adevărul a ieșit la iveală chiar acum
România, împărțită în două. Cei nevaccinați NU MAI INTRĂ în multe locuri. DOCUMENT
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...