Un preot din Cernăuți a fost găsit în chilie cu un adolescent dezbrăcat. Arhimandritul spune că este o înscenare

Un preot din Cernăuți a fost găsit în chilie cu un adolescent dezbrăcat. Arhimandritul spune că este o înscenare
Publicat: 28/11/2022, 11:00
Actualizat: 28/11/2022, 11:46

Arhimandritul Nikita de la Eparhia Cernăuților și a Bucovinei a Bisericii Ortodoxe Ucrainene a fost găsit în chilia sa cu un băiat de 17 ani din corul bisericii, în timpul unor percheziții efectuate de agenții Serviciului de Securitate. 

Potrivit unor surse, în timpul percheziției, ofițerii SBU l-au găsit pe arhimandritul Nikita cu un băiat de 17 ani care cântă în corul local „la momentul intimității fizice”, scrie publicația Left Bank.

Arhimandritul Nikita, Andri Storojuk, a publicat ulterior un mesaj pe rețelele de socializare în care susține că agenții de securitate i-au dezbrăcat și fotografiat pe toți cei care se aflau în consistoriu, în momentul percheziției: „Cei care eram în eparhie am fost treziți din somn, scoși din chiliile noastre, puși de perete, dezbrăcați și, se pare, fotografiați. Și apoi, bineînțeles, au fost adăugate tot felul de detalii obscene…”, a comentat Nikita.

El a mai spus că preoții au fost amenințați că vor fi împușcați.

Arhimandritul Nikita este vizat de o anchetă a SBU

Pe 23 noiembrie, Sinodul Bisericii Ortodoxe ucrainene l-a desemnat pe arhimandritul Nikita ca episcop diecezan al Episcopiei Ivano-Frankivsk, înlocuindu-l pe Mitropolitul Serafim de Ivano-Frankivsk și Kolomysk, care a fugit în Rusia.

Arhimandritul Nikita, care urma să fie hirotonit episcop diecezan, a fost vizat de SBU în cadrul unor activități de contraspionaj din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

SBU susține că, în urma perchezițiilor, au fost găsite documente care confirmă prezența cetățenilor ruși în conducerea structurilor eparhiale.

Potrivit agenților SBU, în corespondența liderilor eparhiali cu Moscova s-au găsit dovezi cu privire la metodologia de a „ține liturghii bisericești favorabile invaziei pe scară largă a Ucrainei”.

Securitatea de la Kiev susține că reprezentanții Bisericii Ortodoxe Ruse au fost însărcinați cu dezinformarea despre situația din Ucraina.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase