Un TSUNAMI URIAȘ LOVEȘTE JAPONIA. Vezi aici IMAGINI LIVE. Sute de evacuări în SUA. Peste 1.000 de morți sau dispăruți în Japonia – LIVE UPDATE

Publicat: 23/04/2012, 19:28
Actualizat: 23/04/2012, 21:23

UPDATE 23:50Ordine de evacuare pe o rază de zece kilometri în jurulunei centrale nucleare japoneze

Premierul japonez Naoto Kan le-a cerut sâmbătă dimineațapersoanelor care locuiesc pe o rază de zece kilometri în jurul uneicentrale nucleare să părăsească zona, relatează AFP.

Potrivit agenției de presă Jiji, care citează MinisterulIndustriei, motivul aceste cereri este o radioactivitate de opt orimai mare decât valoarea normală și un risc de scurgeriradioactive.

UPDATE 23:32Peste 1.000 de morți saudispăruți în Japonia, potrivit poliției -presă

Cutremurul puternic și tsunami care au devastat vineri nord-estulJaponiei au provocat moartea sau dispariția a peste 1.000 depersoane, potrivit unui bilanț al poliției și altor surse citate deagenția de presă Jiji, relatează AFP.

Cel puțin 384 de persoane ar fi murit în diferite regiuni aleJaponiei, dintre care 200 au fost găsite pe o plajă din Sendai(nord-est, în prefectura Miyagi) devastată de un val de zece metriînălțime, generat de cutremurul cu magnitudinea de 8,9. Numărulpersoanelor dispărute a fost evaluat la 707 persoane, iar cel alrăniților la 947, potrivit datelor actualizate oferite de polițiesâmbătă dimineața, la ora 04.50 (vineri, 21.50 ora României).

DISCURSUL LUI BARACK OBAMA DUPĂTSUNAMI-UL DIN JAPONIA

UNDE URMEAZĂ SĂ AJUNGĂ TSUNAMI-UL DINJAPONIA – Vezi aici o simulare peore

UPDATE 23:17SUA livrează produse derăcire unei centrale nucleare din Japonia

Forțele aeriene americane au livrat produse de răcire unei centralenucleare japoneze afectate de cutremurul puternic care s-a produsîn largul Japoniei, a anunțat vineri secretarul american de Stat,Hillary Clinton, citată de AFP.

„Air Force în Japonia tocmai au transportat un produs de răcirefoarte important la una dintre centralele nucleare”, a declarat eaîn cadrul unei reuniuni la Casa Albă. Potrivit lui Clinton, „unadintre centrale este într-o situație foarte dificilă din cauzaseismului și a lipsei de mijloace de răcire”. Clinton nu a precizatdespre care dintre centrale este vorba. Dar, potrivit agențieiJiji, lichidul de răcire al instalației nucleare nr.1 din Fukushima(nord-estul Japoniei) a scăzut la un nivel îngrijorător. O scurgerenucleară ar putea să se producă la centrală, a declarat ulteriorministrul japonez al Industriei, Banri Kaieda.

UPDATE23:04 Situația reactoarelordin Japonia

Autoritatea franceză pentru siguranța nucleară (ASN), careurmărește evoluția situației centralelor nucleare japoneze, aanunțat vineri seara că dintre cele 55 de reactoare nucleare aflateîn funcțiune în Japonia în 17 centrale, 11 au fost afectate decutremur, relatează AFP.

Centralele Fukushima Daichi (cu șase reactoare) și Fukushima Daini(patru reactoare), situate în nord-estul Japoniei, sunt afectatecel mai mult.

Într-o primă evaluare a situației, ASN arată că exploatantuljaponez Tepco al centralei Fukushima Daini, „a anunțat o creștere apresiunii în incinta reactorului nr.2”. Ulterior, sistemul deinjecție de securitate care permite asiguarea răcirii reactorului afost pus în funcțiune, potrivit ASN. În ceea ce privește FukushimaDaichi, alimentarea electrică a reactoarelor 1, 2 și 3 nu mai esteasigurată, a precizat ASN amintind că autoritățile japoneze audecis să evacueze locuitorii de pe o rază de trei kilometri înjurul centralei și să pună la adăpost populația de pe o rază de latrei la zece kilometri în jurul centralei. (Iuliana Enache,[email protected])

UPDATE 21:49Sute de evacuări înCalifornia, afectată de tsunami în urma seismului dinJaponia

Câteva sute de evacuări au fost ordonate vineri dimineața înCalifornia, ale cărei coaste au fost atinse de un tsunami în urmaputernicului cutremur produs în largul Japoniei, au anunțatautoritățile californiene, relatează AFP.

Măsura vizează cinci comitate din zone de coastă, care au începutsă fie afectate de valuri, după 12 ore de la cutremur, a anunțatTina Walker, purtătoarea de cuvânt a Agenției Publice pentruGestionarea Situațiilor de Urgență din acest stat, în vestulStatelor Unite. O aleră de tsunami a fost lansată în toate statelede pe coasta pacifică a Statelor Unite, din Alaska și până înCalifornia, după cutremurul devastator din Japonia.

Pe de altă parte, primele valuri tsunami provocate de cutremuruldin Japonia au atins nord-vestul Mexicului, având o înălțime mediede o jumătate de metru, a anunțat Centrul local de CercetareEnsenada.

UPDATE 21:41Un nou cutremur violent s-aprodus în Japonia

Un nou cutremur violent, cu magnitudinea 6,6, s-a produs sâmbătădimineață în Japonia, în prefectura Niigata, din nord-vestul țării,relatează AFP.

Stream videos at Ustream
Cutremurul s-a produs sâmbătă, la scurt timp după ora 4.00 (vineri,21.00, ora României), într-o parte a Japoniei opusă coasteipacifice, care a fost devastată vineri de un cutremur și untsunami.

La 21.00, ora României, Japonia a mai fost lovită deîncă un cutremur mai mare cu magnitudinea 6,6 grade pe Richter, dedata aceasta în nord-vestul țării, respectiv într-o zonă opusăcoastei dinspre Pacific unde s-a creat tsunami-ul, informează CNN.Încă nu se știe dacă este o replică sau dacă e un seismseparat.

UPDATE 21:24MAE: Autoritățile nipone nuau semnalat prezența unor cetățeni români printre victimelecutremurului

Ministerul de Externe precizează că, până în acest moment, Ambasadala Tokyo nu a primit solicitări de asistență consulară din parteacetățenilor români și că autoritățile nipone nu au semnalatmisiunii diplomatice prezența unor cetățeni români printrevictimele cutremurului.

Ministerul precizează că liniile de comunicații și internet nu suntfuncționale în zona de nord a Japoniei, situație ce pune îndificultate confirmarea existenței cetățenilor români în zonaafectată. Momentan aeroporturile japoneze sunt închise, iartrenurile au încă interdicție de circulație.

Cetățenii români sau familiile acestora pot contacta AmbasadaRomâniei la numărul de telefon 0081.334.79.03.11, cât șiDepartamentul Consular din cadrul MAE, la numărul de telefon0040.021.319.21.37 sau la adresa de e-mail: [email protected]

UPDATE 21:07O mică scurgere nuclearăs-ar putea produce la o centrală dinFukushima

O mică scurgere nucleară s-ar putea produce într-o centrală dinprefectura Fukushima, în nord-estul Japoniei, afectată grav decutremurul de vineri, a declarat ministrul Industriilor, BanriKaieda, citat de agențiile de presă japoneze, relatează AFP.

Autoritățile se pregătesc să elibereze vapori radioactivi pentru areduce presiunea, care a crescut, la un reactor al centraleiFukushima nr.1, a precizat agenția Kyodo.

Autoritățile locale au anunțat vineri că au cerut unui număr deaproximativ 6.000 de persoane care locuiesc în apropierea centraleinucleare din prefectura Fukushima să evacueze zona, la câteva orede la cutremurul puternic care afectat regiunea.

UPDATE19:30 Peste 1.000 de persoane au murit – bilanțprovizoriu

Peste 1.000 de persoane au murit probabil în cutremurul violent,urmat de un tsunami, care au devastat vineri nord-estul Japoniei, aanunțat agenția Kyodo, în timp ce un al doilea tren a fost datdispărut, în provincia Iwate, în urma unui val seismic, relateazăAFP.

Bilanțul crește de la minut la minut

AXA PĂMÂNTULUI S-A DEPLASAT CU 10 CM.Incredibila urmare a TSUNAMIULUI URIAȘ ȘI A CUTREMURULUI DINJAPONIA – RIA NOVOSTI

„Nu avem telefoane, gaz și curent,sunt replici în continuare”. Relatare a Ceciliei Ioana Manoliu,doctorand la Universitatea Tsukuba

UPDATE17:59 SUA par să fi evitat un pericolmajor legat de tsunami, după seismul din Japonia -oficial

Statele Unite par să fi evitat un pericol major legat detsunami, în urma cutremurului devastator produs vineri în Japonia,a declarat șeful de personal al Casei Albe, Bill Daley, citat deBBC News Online.

„Valul tsunami a trecut prin Hawaii și nu pare să fi existat unimpact major, ceea ce este extrem de încurajator”, a afirmat Daley.Există în continuare unele riscuri pentru Coasta de Vest a StatelorUnite, „dar cred că temerile enorme care existau în urmă cu câtevaore (…) s-au diminuat mult, ceea ce este o mare ușurare pentrunoi”, a precizat el.

Valuri cu înălțimea de cel puțin 90 de centimetri au fostînregistrate pe insulele Oahu și Kauai din Hawaii, potrivitBBC.

COMENTARIU LIVE PE FACEBOOK, CORESPONDENTULGÂNDUL ALINA BĂDĂLAN În Hawaii este posibil ca spredimineață să apară valuri atât de mari încât, dacă ar lovi un pod,l-ar dărâma. De regulă, în Hawaii valurile se lovesc de insule șicapătă mai multă energie. Populația acestei zone este îndemnată săstea acasă și să nu se aventureze spre ocean sub nici o formă. ÎnJaponia acum este miezul nopții, iar oamenii sunt îngrijorați deceea ce vor găsi mâine dimineață (CNN)

Comentează peFacebook

UPDATE 16:48Potrivit BBC, aproximativ88.000 de oameni au fost dați dispăruți

COMENTARIULIVE PE FACEBOOK, CORESPONDENTUL GÂNDUL ALINA BĂDĂLAN„Toți surferii știu că înainte de a veni un val mare, apa seliniștește. Acum s-a liniștit apa spre Hawaii”, a declarat unlocuitor din Hawaii, pentru CNN. În acest moment, oamenii din zonăsunt îngrijorați că porturile ar putea fi grav afectate, populațianemaiputând fi, astfel, aprovizionată.

Valul a intrat deja în Hawaii, dar nudepășește un metru. Specialiștii se așteaptă și la doi metriînălțime. În Oceanul Pacific un vas cu o sută de oameni a fostînghițit de ape.

Hawaiiașteaptă să-l înghită tsunami-ul, din secundă însecundă

Comentează peFacebook

UPDATE 16:11Tren de pasageri, dispărut în urma tsunamiului dinJaponia

Un tren de pasageri, care are la bord un număr necunoscut depersoane, a fost dat dispărut în urma unui val seismic generat decutremurul cu magnitudinea de 8,9 produs vineri în largul coastelorde nord-est ale Japoniei, relatează AFP.

Trenul companiei East Japan Railway Co. circula în apropiereagării Nobiru, pe linia Senseki, care face legătura între orașeleSendai și Ishinomaki, când a fost semnalat un val cu înălțimea dezece metri, a adăugat agenția, citând poliția.

CLICK AICIPENTRU LIVE VIDEO

Un cutremur cu magnitudinea de 8,9, cel mai puternic înregistratîn Japonia, a afectat vineri nord-estul țării, declanșând untsunami de câțiva metri înălțime pe coastele Pacificului.

Mai multe replici puternice cu magnitudinea de peste 6 și chiar7, s-au produs ulterior și au fost resimțite până în capitală, undepatru milioane de locuințe au rămas fără electricitate. IoanaBojan, [email protected]

UPDATE 15:29Guvernul japonez instituie stare de urgență la o centralănucleară

Guvernul japonez a declarat stare de urgență la o centralănucleară, vineri, după constatarea unei deficiențe la un sistem derăcire a unui reactor, în urma cutremurului produs în largulcoastelor din estul țării, relatează postul de televiziune NBC înpagina electronică.

Un administrator al centralei nucleare din Onagawa a declarat căprocesul de răcire a reactorului „nu se desfășoară potrivitplanului”, adăugând că a fost instituită „situația de urgențănucleară”. Compania le-a cerut persoanelor care locuiesc înapropiere să își păstreze calmul.

De asemenea, un incendiu a izbucnit, la centrală, după cutremur,a anunțat agenția Kyodo. Anterior anunțului agenției de presă,compania a declarat că nu a primit nicio informație cu privire laexistența vreunor probleme la centrală, după dezastru.

Separat, prefectura Fukushima, pe teritoriul căreia se aflăcentrala, a anunțat, vineri, că sistemul de răcire a reactoruluifuncționează, negând informații anterioare, potrivit cărora acestaar fi înregistrat unele probleme. Nu era clar, imediat, dacă existariscul unei scurgeri radioactive, ca rezultat al incendiului de lacentrala operată de Tohoku Electric Power. Prefectura Miyagi, peteritoriul căreia se află centrala, a fost una dintre regiunilecele mai afectate de tsunami. Kyodo a anunțat, de asemenea, că ounitate de răcire de urgență a reactorului a fost activată lacentrala nucleară Fukushima, fără să ofere detaliisuplimentare.

COMENTARIU LIVE PE FACEBOOK, CORESPONDENTULGÂNDUL ALINA BĂDĂLAN La această oră peste Japonia se lasănoaptea, iar șirul replicilor continuă. Până acum au fost numărați44 de morți, foarte puțin (spun specialiștii) comparativ cudimensiunea dezastrului.

ORGANIZARE Japonezii, uimitor de prompți: lanumai 4 minute de la cutremur, Guvernul Japoniei a organizat ocelulă de urgență (pentru a stabili liniile telefonice de urgență,evacuări și redeschidrerea rețelei de trafic), a arătat AmbasadaJaponiei în România.

Comentează peFacebook

Într-un sfert de oră de la cutremur, Ministerul AfacerilorExterne a înființat un întreg Departament al Măsurilor deUrgență.

COMENTARIU LIVE PE FACEBOOK, CORESPONDENTULGÂNDUL ALINA BĂDĂLAN Japonia a intrat în stare de alertănucleară prevenitv, deși în acest moment nu există nici un fel descurgeri radioactive. Autoritățile japoneze au anunțat că următorulpas va fi să redea electricitatea în zonele unde acest lucru esteposibil. Hawaii a ordonat deja evacuările întrucât se estimează căîn câteva ore se va propaga aici unda de tsunami. Surprinzător, înciuda magnitudinii record, în Japonia majoritateatelecomunicațiilor încă funcționează, televiziunile pot trasmite încontinuare, iar liniile de securitate merg destul de bine, aratăautoritățile japoneze, citate de CNN.

Comentează peFacebook

LIVE DE LA UN BLOGGER ROMÂN DINHIROSHIMA: în timpul cutremurului, crainicul TV continua săvorbească. „În fundal se aud obiecte bușind prinstudio”

UPDATE 13:29Mărmureanu: „Cutremurul din Japonianu va avea efecte și în România”

Directorul Institutului de Fizică a Pământului, profesorulGheoghe Mărmureanu, a declarat că seismul produs în Japonia, altreilea ca mărime din istorie, nu va influența seismicitatea dinzona Vrancea. „Acest cutremur nu va avea efecte și la noi înRomânia”, a spus profesorul Mărmureanu. În repetate rânduri,profesorul Gheorghe Mărmureanu a afirmat că un cutremur devastatornu se va produce în România înainte de 2030. (MariaManoliu)

UPDATE12:26 Unda de șoc a cutremurului s-aresimțit și la bursele asiatice, cu efect și asupra yenului.Dolarul s-a apreciat cu 0,5% față de moneda japoneză, iar indiceleNikkei a închis ziua cu 1,7% sub nivelul zilei de ieri, în timp ceNikkei futures a coborât cu 3%, potrivit BBC News. Bursa din Tokyoa închis la cel mai scăzut nivel din ultimele cincisăptămâni.

UPDATE 11:13MAE: Până acum nu existăinformații că români s-ar afla printre victimele cutremurului dinJaponia

Ministerul român de Externe precizează că, până în acest moment,autoritățile nipone nu au semnalat misiunii diplomatice româneștide la Tokyo prezența unor cetățeni români printre victimelecutremurului produs vineri în Japonia. Ambasada României la Tokyoeste în permanentă legătură cu autoritățile locale pentru obținereade date referitoare la eventuale victime, cetățeni români.

CUTREMURUL din Japoniași TSUNAMI-UL DEVASTATOR care a urmat – GALERIEVIDEO

Celemai puternice cutremure produse în ultimulsecol

VIDEO- TSUNAMI-UL DEVASTATOR CARE A MĂTURAT COASTELE JAPONIEI. SUTE DECASE, FERME ȘI DRUMURI AU FOST ÎNGHIȚITE ÎN CÂTEVAMINUTE

Cutrermurul de vineri, cel mai puternic înregistratvreodată în Japonia

Cutremurul care a afectat vineri nord-estul Japoniei este cel maiputernic seism înregistrat vreodată în acest arhipelag, a anunțatagenția japoneză de meteorologie, care a estimat magnitudineacutremurului la 8,8, relatează AFP. Acesta a fost urmat denumeroase replici. Cel puțin 15 persoane au murit în estulJaponiei, în urma cutremurului cu magnitudinea 8,9 produs vineri,au anunțat surse oficiale, citate de agenția Kyodo, în paginaelectronică.

Yenul japonez a scăzut imediat după cutremur, iarnumărul incendiilor crește clipă de clipă. Sunt 19 morți, zeci derăniți și de dispăruți, arată presa niponă. Seismul a fost urmat decirca 20 de replici, iar cea mai puternică a avut în jur de 7 grademagnitudine

Comentează peFacebook

UPDATE 11:01Ordine de evacuare înHawaii, Filipine și insulele Mariane, în urma alertei de tsunamidin Pacific

Autoritățile locale din statul american Hawaii, insulele Filipineși insulele Mariane au emis ordine de evacuare a zonelor de coastăîn urma cutremurului produs vineri în largul Japoniei și urmat de oalertă de tsunami care vizează aproape toate coastele Pacificului,relatează AFP.

Locuitorii din zonele de coastă ale Hawaii, situate aproape denivelul mării, sunt în curs de evacuare în urma alertei de tsunamiemise după cutremurul puternic produs vineri în largul Japoniei, auanunțat autoritățile statului american din Pacific. „Avemaproximativ patru ore pentru a evacua litoralul”, a declarat JohnCummings, de la serviciile pentru situații de urgență dinHonolulu.

Sirenele s-au declanșat joi la ora 21.59 (vineri, 09.59 oraRomâniei). Autoritățile au rechiziționat mașini pentru evacuarealocuitorilor, iar turiștii din zonele afectate și autoritățile sepregătesc să deschidă centre de evacuare. Primele valuri provocatede tsunami ar urma să ajungă pe coastele insulei în jurul oreilocale 02.55 (14.55 ora României), potrivit autorităților.

IMAGINI ȘOCANTE – TSUNAMI-UL DEDUPĂ CUTREMURUL DIN JAPONIA MĂTURĂ CLĂDIRI, MAȘINI, CAMIOANE ȘIBĂRCI. „CÂND VEZI AȘA CEVA, NU AI UNDE SĂFUGI”

Valurilenu s-au oprit. Continuă și acum să vină. „Aeroportul din Sendai amurit”, spun jurnaliștii de la CNN. Acum, și „sirenele” din Hawaiisună a tsunami.

Următorul lovit de valuri se estimează a fiTaiwan.+

Comentează peFacebook

Alerta de tsunami, extinsă pentruaproape toate coastele Pacificului

VIDEO – IMAGINI DIN TIMPUL SEISMULUIDIN JAPONIA: O FEMEIE NU SE POATE RIDICA DE PE TROTUAR, IARBĂRBATUL CARE O FILMEAZĂ RESPIRĂÎNGROZIT

UPDATE 10:18Cutremurul din Japonia arfi putut provoca „pagube considerabile” -Guvern

Cutremurul extrem de puternic cu magnitudinea de 8,9, care s-aprodus vineri în largul coastelor de nord-est ale Japoniei, arputea provoca „pagube considerabile”, a declarat purtătorul decuvânt al Guvernului, citat de AFP.

Guvernul a făcut tot posibilul pentru a coordona operațiunile desalvare, „plecând de la ipoteza că acest cutremur a provocat pagubeconsiderabile”, a declarat Yukio Edano. Autoritățile au decis sătrimită avioane și nave în prefectura Miyagi (nord-est), cel maigrav afectată de cutremur, potrivit presei.

Premierul japonez anunță că nu au fost observatescurgeri radioactive

Premierul japonez, Naoto Kan, a dat asigurări, vineri, că nu a fostobservată nicio scurgere radioactivă în centralele nucleare dințară după cutremurul cu magnitudinea de 8,9 care a afectatnord-estul Japoniei, relatează AFP.

VIDEO – IMAGINI DIN MIJLOCULCUTREMURULUI DIN JAPONIA. Seismul, filmat dintr-o clădire dinTokyo. „Dumnezeule! Toată lumea a ieșit pe străzi, clădirile încăse leagănă”

Poliția din Miyagi nici măcar nu știe câte victime arputea fi.

Apelul premierului japonez : oamenii prinși în case sărămână acolo și să aștepte echipele de salvare. Ceilalți săevacueze zona urgent și să migreze spre zonele mai înalte căci esteposibil să apară alte valuri tsunami.

Comentează peFacebook

Potrivit CNN, magnitudinea cutremurului a fost de 8,9 grade, iarîn porturile japoneze au fost văzute valuri care au atins10 metri înălțime, mai mult decât estimările inițiale.Cutremurul a fost centrat la 150 de kilometri de coastă. Premieruljaponez, Naoto Kan, a spus: „Toți trebuie să ne ajutăm între noipentru a reduce pagubele”, informează CNN.

UPDATE 10:11Incendiu de amploare la orafinărie din regiunea Tokyo

Un incendiu de amploare s-a produs vineri într-o rafinărie dinorașul Iichihara, din regiunea Tokyo, în urma cutremurului care aafectat nord-estul Japoniei, potrivit imaginilor difuzate deteleviziunile nipone, relatează AFP.

CLICK AICIPENTRU LIVE VIDEO

Acest complex industrial administrat de compania petrolieră niponăCosmo Oil era cuprins de flăcări, potrivit imaginilor difuzate deteleviziunea japoneză.
UPDATE 10:06Cinci centrale nucleare,închise în Japonia în urma cutremurului

Cinci centrale nucleare au fost închise în Japonia, în urmacutremurului cu magnitudinea de 8,9 produs vineri în largulcoastelor de nord-est ale acestei țări, relatează BBC NewsOnline.

UPDATE 10:01Tsunami de zece metriînălțime pe coastele Sendai din nord-estul Japoniei -presă

Un tsunami de zece metri a ajuns vineri pe coastele Sendai(nord-est), în urma cutremurului puternic, cu magnitudinea de 8,9,produs anterior în largul coastelor Japoniei, a anunțat presaniponă, citată de AFP.

Pista aeroportului din Sendai, în prefectura Miyagi, a fostinundată, potrivit presei. Alte puncte de pe coasta Pacificului aufost, de asemenea, lovite de valuri înalte de câțiva metri.

Parcarea complexului Tokyo DisneyResort (Disneyland), din prefectura Chiba, aflat la câțivakilometri de capitală, este de asemenea sub ape.

UPDATE 09:52Mai mulți răniți, dupăprăbușirea acoperișului unei clădiri la Tokyo

Acoperișul unei clădiri din centrul Tokyo, unde 600 de studențiparticipau la o ceremonie de înmânare a diplomelor, s-a prăbușitvineri provocând rănirea mai multor persoane, potrivit pompierilorși medicilor, relatează AFP.

Japonia mobilizează forțele navale în zonacutremurului

Japonia și-a trimis navele aparținând forțelor navale deautoapărare (FAD) către zona Miyagi, afectată vineri de un cutremurfoarte puternic, cu magnitudinea de 8,9, produs în largul coastelorde nord-est ale Japoniei, a anunțat agenția de presă Kyodo, citatăde afp.

Un cutremur puternic, a cărui magnitudine inițială a foststabilită la 7,9, iar ulterior revizuită la 8,8 și, respectiv, 8,9,s-a produs vineri în largul coastelor de nord-est ale Japoniei,generând o alertă de tsunami.

UPDATE 09:47Coasta japoneză a fostlovită de un tsunami. Au fost raportate valuri de 4,2metri

UPDATE 09:14Alertă de tsunami în Japonia, Rusia, Filipine și InsuleleMariane

O alertă de tsunami a fost emisă vineri, incluzând Japonia,Rusia, Insulele Mariane și Filipine, după un puternic cutremur cumagnitudinea de 8,8, înregistrat în nord-estul Japoniei, a anunțatCentrul pentru tsunami în Pacific, citat de AFP.

CLICK AICIPENTRU LIVE VIDEO

„Un cutremur de o asemenea magnitudine are potențialul săgenereze un tsunami distrugător care poate atinge coastele dinapropierea epicentrului în câteva minute și coastele maiîndepărtate în câteva ore”, a precizat Centrul.

Centrul a plasat în alertă și Insula Guam, Taiwanul, Filipine,Insulele Marshall, Indonezia, Papua Noua Guinee, Nauru, Microneziași Hawaii.

UPDATE09:12: Magnitudinea cutremurului dinJaponia, revizuită la 8,8

Magnitudinea cutremurului produs vineri în largul coastelor denord-est ale Japoniei a fost ridicată la 8,8, a anunțat institutulamerican de geofizică USGS, citat de AFP.

Magnitudinea inițială a seismului era de 7,9.


Un cutremur cu magnitudinea de 7,9 s-a produs vineri în largulcoastelor de nord-est ale Japoniei, generând un risc de tsunami depână la șase metri înălțime, potrivit Agenției meteorologicejaponeze, relatează AFP.

În capitala Tokyo, situată la 380 de kilometri distanță,cutremurul a fost puternic resimțit timp de cel puțin două minute,iar majoritatea locuitorilor au ieșit pe străzi.

O alertă de nivel maxim a fost declanșată de agenția japoneză,care a avertizat în legătură cu un tsunami de mare amploare, acărui înălțime ar putea ajunge până la șase metri.

Iuliana Enache, [email protected], Diana Iliescu,[email protected], Alexandra Fusoi,[email protected]

Ultimele informații desprecutremurul și tsunami-ul din Japonia, live pe Gândul șiFacebook

LIVEDE LA UN BLOGGER ROMÂN DIN HIROSHIMA: în timpul cutremurului,crainicul TV continua să vorbească. „În fundal se aud obiectebușind prin studio”

Primulval tsunami atinge insulele Kurile din sudul Rusiei.VIDEO

VIDEO- REPORTER JAPAN TIMES DIN TOKYO: CINEVA A ZIS DEJA UZUALUL „ECUTREMUR”, DAR NE-AM DAT SEAMA CĂ NU ERA UN CUTREMUROBIȘNUIT

MĂRMUREANU, directorulInstitutului de Fizică a Pământului, comentând cutremurul dinJaponia. Ce efect va avea în România

TSUNAMI ÎN JAPONIA. IMAGINIIMPRESIONANTE DE DUPĂ CUTREMURUL DE 8,8GRADE

CUTREMURUL din Japonia șiTSUNAMI-UL DEVASTATOR care a urmat – GALERIEVIDEO

AVERTIZARE DE TSUNAMI ÎN SUA,RUSIA, INDONEZIA, NOUA ZEELANDĂ, CHILE ȘI FILIPINE, DUPĂ DEZASTRULDIN JAPONIA. SE AȘTEAPTĂ VALURI DE 1 METRUÎNĂLȚIME

VIDEO- TSUNAMI-UL DEVASTATOR CARE A MĂTURAT COASTELE JAPONIEI. SUTE DECASE, FERME ȘI DRUMURI AU FOST ÎNGHIȚITE ÎN CÂTEVAMINUTE

VIDEO- IMAGINI DIN MIJLOCUL CUTREMURULUI DIN JAPONIA. Seismul, filmatdintr-o clădire din Tokyo. „Dumnezeule! Toată lumea a ieșit pestrăzi, clădirile încă se leagănă”

VIDEO- IMAGINI DIN TIMPUL SEISMULUI DIN JAPONIA: O FEMEIE NU SE POATERIDICA DE PE TROTUAR, IAR BĂRBATUL CARE O FILMEAZĂ RESPIRĂÎNGROZIT

Răsturnare de situaţie! Uluitor: ce le spune ministrul australian, care "l-a executat" pe Novak Djokovic,...
Iulia Albu a umilit-o în ultimul hal pe Adelina Pestriţu! I-a reproşat lui Vârciu, în...
Laurențiu Reghecampf, reacție devastatoare după ce iubita lui a fost atacată mârșav! Mesaj dur pentru...
Dieta anti-depresie. Alimente care stimulează producția naturală de serotonină
Efectele dramatice ale expulzării lui Novak Djokovic asupra turneului de la Australian Open!
Reacţia lui Djokovic după ce a aflat că va fi expulzat din Australia: „Sunt extrem...
DUSTER-UL care lasă pe toată lumea cu gura căscată!
BANCUL ZILEI | Bărbat sedus în lift de o tipă voluptoasă: “Fă-mă să mă simt...
George Simion a luat cu asalt primăria din Timișoara: „Fritz, parașutat din Germania, ocupă ilegal...
Iulia Albu a umilit-o în ultimul hal pe Adelina Pestriţu! I-a reproşat lui Vârciu, în...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
CONDAMNĂRI în DOSARUL bărbatului OMORÂT şi BĂGAT în PORTBAGAJ!
Ţara devenită paradis pentru pensionare. O „mamaie” a avut 15 iubiţi tineri în 7 ani:...
Anunț ȘOC: Cine i-a ucis, de fapt, pe cei doi studenți de la Iași? Răsturnare...
Mircea Badea e în stare de șoc! Accident mortal. E absolut îngrozitor
Doliu uriaș în România! Un titan al sportului a murit. Îl plâng cu lacrimi amare
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...