Ungaria ia o nouă rație de austeritate: la cât se ridică tăierile bugetare

Ungaria ia o nouă rație de austeritate: la cât se ridică tăierile bugetare
Decizia care afectează întreaga populație

Guvernul din Ungaria trebuie să facă economii suplimentare de 40 de miliarde de forinți (135 milioane euro), pe lângă alte reduceri de cheltuieli, de 30 de miliarde de euro (101,5 milioane de euro) decise în februarie, relatează Portfolio.

Ministerul Economiei, condus de Gyorgy Matolcsy, a emis miercuri un decret prin care impune tuturor ministerelor să ia noi măsuri de economisire, instituțiile urmând să decidă singure cum vor face acest lucru.

Sarcina ministerelor va fi una dificilă, având în vedere că nu este prima oară când Guvernul recurge la o astfel de soluție.
Ungaria este nevoită să ia noi măsuri de ajustare fiscală în condițiile în care Uniunea Europeană așteaptă ca autoritățile de la Budapesta să respecte ținta deficitului bugetar.

Comisia Europeană estimează că Ungariei îi lipsesc resurse de 130-140 miliarde de forinți (440-474 milioane de euro) din bugetul pe 2012, iar Guvernul s-a angajat să răspundă preocupărilor instituției legate de posibila depășire a țintei deficitului fiscal până la jumătatea lunii aprilie.

Ungaria a adus anul trecut deficitul bugetar sub 3% din PIB, dar acest fapt s-a datorat în mare parte naționalizării fondurilor private de pensii. Comisia consideră că măsura nu este o corecție structurală a deficitului.

Comisia anticipează că Ungaria va avea anul viitor un deficit bugetar de 3,25%, dacă nu va lua noi măsuri.

Miniștrii de Finanțe din Uniunea Europeană au aprobat luna trecută blocarea unor fonduri de coeziune destinate Ungariei în valoare de 495 de milioane de euro, din cauza deficitului bugetar excesiv.

Decizia reprezintă o premieră și a fost luată la recomandarea Comisiei Europene, urmând să intre în vigoare în ianuarie 2013. Sancțiunea va fi ridicată imediat, dacă Ungaria va prezenta măsuri corective până la 22 iunie.

Inchide