Urâtă de popor, soția fostului lider tunisian s-a asigurat că pleacă din țară cu 1,5 tone de aur

Urâtă de popor, soția fostului lider tunisian s-a asigurat că pleacă din țară cu 1,5 tone de aur
Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 24/04/2012, 01:15

Fuga în Arabia Saudită a fostului președinte tunisian, Zine ElAbidine Ben Ali, nu a fost un gest disperat, ci o acțiunecalculată, căci fugarul și soția lui ar fi părăsit țara cu 1,5 tonede aur. Ipoteza este atribuită unor surse din cadrul președințieifranceze, iar Palatul Elysée „se bazează pe informațiile obținutede serviciile secrete franceze”, susține cotidianul Le Monde.

Serviciile de spionaj ale Franței – stat ai cărui lideri suntacuzați că, până în ultimul moment, nu s-au dezis de aliatul lordin fruntea unui regim autoritar – „încearcă să înțeleagă cum s-aîncheiat ziua de vineri, 14 ianuarie, când președintele și familiasa au fugit din țară”, scrie ziarul.

Potrivit acestor surse confidențiale, Leila Trabelsi, soțiapreședintelui, „ar fi mers la Banca Centrală din Tunisia (BCT) încăutarea unor lingouri de aur”, dar avea să primească un refuz dinpartea guvernatorului. Ulterior, acesta a cedat sub presiuneașefului statului și soțul femeii care voia să pună mâna pe aur.

„Se pare că soția lui Ben Ali a plecat cu aur… 1,5 tone deaur, care valorează 45 de milioane de euro”, a declarat un oficialpolitic francez, citat de Le Monde, dar contrazis de BCT. Banca dela Tunis a dezmințit această relatare și a transmis, potrivitAgenției France Presse (AFP), că „rezervele de aur ale BănciiCentrale din Tunisia nu au fost atinse în ultimele zile”.

Sursa AFP susține că „rezerva de valută nu a fost nici eaatinsă, țare are reguli foarte stricte” și a dat asigurări căguvernatorul băncii „nu a primit pe nimeni în ultimele zile, nicipe Leila (Trabelsi), nici pe (președintele) Ben Ali”.

La vânătoare de foști privilegiați ai regimului dărâmat

La trei zile după fuga președintelui, „revoluția” continuă înTunisia, cu răzbunări asupra celor considerați privilegiați întimpul celor 23 de ani cât a stat la putere Ben Ali. Țintaprincipală o constituie „clanul Trabelsi”, familia fostei primedoamne, care controlează cele mai prospere afaceri din țară.

O fostă coafeză cu peste 20 de ani mai tânără decât soțul său de74 de ani, Leila s-a văzut urcată în fruntea țării, unde a afișatimaginea uneia dintre cele mai „progresiste” prime doamne din lumeaarabă. În timp ce patrona fundații, milita pentru dreptul femeilorși organiza acțiuni filantropice, ea folosea aparatul de stat,corupția și amenințările, pentru a se îmbogăți. Bunurile familieiBen Ali sunt estimate la circa patru miliarde euro, dar averea loreste doar vârful aisbergului. Nimeni nu putea face afaceri în țarădacă nu plătea „tainul” clanului conducător, astfel că și despremari corporații internaționale se crede că au dat șpagă pentru aopera în Tunisia.

Începând de vineri, protestatarii au devastat vile despre carecred că aparțin celor izgoniți de la putere. Într-unul dintreatacuri, filmat cu un telefon mobil, „revoluționarii” chiuiau debucurie când incendiau niște SUV-uri și se plimbau cu motoretele pepeluza tunsă.

Panică legată de apariția unor „teroriști”

În cursul nopții de duminică spre luni, forțele armate auripostat unor tiruri puse pe seama unor „teroriști” greu dedefinit. În jurul palatului prezidențial, situat în cartierulCartagina (unde se află ruine ale fostei cetăți antice), atacatoriiau fost identificați drept membri ai gărzilor lui Ben Ali. Nu esteclar ce motiv ar mai avea să deschidă focul pentru un președintefugar, dar mulți alți „teroriști” nu s-au dovedit a fi decâtturiști veniți la vânătoare. Un grup de 12 suedezi, veniți lavânătoare de mistreți în Munții Kasserine, au fost sechestrați demulțimi și bătuți la un baraj rutier improvizat. Tot la vânătoareveniseră patru germani, scoși din taxi și bătuți de polițiști carei-au acuzat că sunt „teroriști străini”, după ce le-au găsit armeleîn portbagaj.

Românii au ocolit Tunisia

Altădată o destinație turistică aleasă de zeci de mii de români,Tunisia s-a prăbușit dramatic în preferințele românilor dupăînceperea crizei. „Câteva zeci de români au petrecut sărbătorile șiRevelionul în stațiunile tunisiene. Lucrurile stăteau însă cu totulaltfel în 2007 și 2008. Atunci, câte 30.000 de turiști își făceauvacanțele în Tunisia, în fiecare an”, a declarat pentru gândulTraian Bădulescu, consultant turism la Travel Advisor Media.Scăderea interesului pentru țara de pe continentul african a avutloc pe fondul scumpirii pachetelor turistice, începând cu 2009.Asta după ce, anterior, Tunisia fusese promovată agresiv deagențiile românești. Declinul se vede și în desființarea curselorcharter, de la trei curse pe săptămână, în sezonul de vârf. Astfel,românii care s-au aflat aici în decembrie au fost nevoiți să plececu avionul de pe aeroportul din Budapesta.

Tags:
VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
Ce salariu mic are Neti Sandu la Pro TV! Ia mult mai puțin decât Esca...
FOTO. Antonia, apariție controversată, într-un costum de baie provocator! `Ești minunată!`
9 semne care pot trăda cancerul în stadii incipiente. Nu le ignora!
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Șoc! Iubita lui Reghecampf, la un pas să piardă sarcina? Corina Caciuc, acuzații grave împotriva...
Restricţii de Sărbători! Ministrul Sănătăţii spune clar ce ne aşteaptă de Crăciun şi Revelion
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
SUV de cinci stele la Euro NCAP. Hyundai cucerește piața cu acest model
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Un certificat de vaccinare fals al lui „Adolf Hitler” sfidează controalele europene
Ce salariu mic are Neti Sandu la Pro TV! Ia mult mai puțin decât Esca...
Legăturile NEȘTIUTE ale Principesei Margareta, moștenitoarea Regelui Mihai
Incredibil câţi bani câştigă pe lună medicul Beatrice Mahler! Românii sigur vor avea ceva de...
Câți români vor avea facturi mai mici la energie, de fapt: s-a dat legea pentru...
FATA de 15 ani, care a sărit pe geam, a AJUNS la SPITALUL de URGENŢĂ...
Motivele fascinante, puțin cunoscute, pentru care bărbații nu mai poartă pălării
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit pe loc. Nu a mai putut fi...
Klaus Iohannis e în stare de șoc! Ipoteza care aruncă în aer scena politică
Ziua începe cu o veste tristă. Din păcate este vorba despre Gabriel Cotabiță. În ce...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Este OFICIAL! O nouă minivacanţă! Urmează o nouă sărbătoare legală şi mai multe zile libere...