URMAREA „REVOLUȚIEI” DIN EGIPT – Tiranii” arabi promit taxe mai mici, subvenții, bonuri de masă și reforme pentru a evita noi revolte

URMAREA REVOLUȚIEI DIN EGIPT - Tiranii arabi promit taxe mai mici, subvenții, bonuri de masă și reforme pentru a evita noi revolte
Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 28/04/2012, 12:59

Temerile în legătură cu „revoluția” din Egipt nu au cuprins doarbursele din țările Golfului Persic, ci și pe „tiranii” de laconducerea altor state arabe, unde sunt așteptate revolte similare.Promisiunile de prețuri ținute sub control, de alimentesubvenționate, benzină ieftină și de bonuri de masă merg în paralelcu cele de „reforme” politice și economice.

REVOLUȚIE ÎN EGIPT. MohamedElBaradei se alătură demonstranților din centrul capitaleiegiptene

De la regimuri monarhice precum Iordania și Kuweit până la”republici dinastice” ca Siria sau la state ca Yemenul, condus detrei decenii de același președinte, liderii încearcă să „mituiască”păturile cele mai sărace ale unor societăți marcate de disproporțiadintre bogați și săraci. Înainte de „dialog” cu Opoziția, alinareasărăciei pare să fi devenit o prioritate.
În paralel cu protestele din Tunisia și Egipt, în cea mai săracățară din Peninsula Arabia, Yemen, au avut loc revolte despre carese credea că vor degenera într-o „revoluție”. Prăbușirea în haos aacestei țări prezintă un risc maxim pentru SUA, după ce serviciilesecrete americane au arătat, în ultimii ani, că cele mai multeposibile atentate islamiste vor pleca de la „baze teroriste” dinYemen.
Momentan, președintele Ali Abdullah Saleh a renunțat, sub presiuneastrăzii, la un plan de reforme economice. Saleh a redus cu 50%impozitele pe venit și a ordonat controlarea prețurilor la alimenteși bunuri de larg consum. Cu proteste similare se confruntă șiIordania.

CUM POATE ARUNCA REVOLUȚIA DIN EGIPT ÎNAER ECONOMIA MONDIALĂ

Oamenii disperați de situația economică a țării cer demisiapremierului Samir Rifai și cer reducerea prețurilor și a șomajului.”Rifai, la revedere, prețurile au luat foc, la fel ca iordanienii”,i s-a strigat șefului Guvernului de la Amman, în apărarea căruia avenit regele Abdallah al II-lea. Soluția găsită momentan de rege șipremierul său este un plan de subvenții de 550 milioane USD.
Suma va fi folosită pentru a le asigura iordanienilor benzină maiieftină, dar și prețuri mai accesibile la orez, zahăr, combustibilpentru încălzire. Având sume mai mari la dispoziție, emirulKuweitului a oferit, în ianuarie 2010, daruri de 1.000 dinari(peste 3.550 USD) și bonuri de masă fiecărui cetățean, pentru amarca eliberarea de sub ocupația lui Saddam Hussein, în 1991.
Președintele sirian, Bashar al-Assad, a anunțat că Siria este”stabilă”, dar că are nevoie de reforme. În schimb, pozițiaoficială a Arabiei Saudite a fost că protestele din Egipt suntorganizate de „agenți infiltrați”.

„Nu Obama, Nu Mubarak!”

„Nu Obama, nu Mubarak!” a devenit un al doilea slogan popular înrândul zecilor de mii de manifestanți egipteni, alături de”Mubarak, pleacă!”, în urma ezitărilor Washingtonului de a condamnaregimul „tiranic”. Nici președintele SUA și nici secretarul deStat, Hillary Clinton, nu i-au cerut lui Mubarak să plece, ci doarsă „negocieze” cu Opoziția, în timp ce vicepreședintele american,Joseph Biden, a reamintit că liderul contestat de la Cairo este un”aliat” al SUA.
Protestatarii își flutură degetele în care și-au pus drept”degetare” cartușe trase de forțele de ordine pe care scrie „Madein USA”. Armele soldaților, precum și avioanele F-16 care ausurvolat Piața Tahrir din Cairo sunt produse tot în America.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
De ce a rupt-o Pepe cu Antena 1, de fapt: 'Mi s-a propus să ❗️'
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Luca, fiul lui Reghecampf cu prima soție, dezvăluie care e, de fapt, relația cu mama...
Viteză legală mai mare pe noile drumuri din România! Se schimbă Codul Rutier în 2022
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
Skoda elimină din gamă un model foarte apreciat de familiști. Fanii mărcii sunt revoltați
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Explozie în laboratorul unei universități din China: Cel puţin doi oameni au murit şi mai...
ȘOCANT! Plin de datorii, Bănel Nicoliță a fugit din țară, de teama cămătarilor
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Frig neobișnuit pentru România. Alertă meteo, aer polar! Cât vom avea de îndurat
Localitatea din România care are rată de infectare 40 la mie: ‘Se duc la birt’
CÂND se vor distribui VOUCHERELE pentru cei VACCINAȚI
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Este sărbătoare mare azi în calendarul ortodox. Ce NU ai voie să faci de Sf....
ANUNT BOMBA despre a treia doză de Pfizer! Ce efect are asupra tinerilor
Megașoc pentru Iohannis! Trecutul neștiut iese la suprafață. Ceva mai rău nu i se putea...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Cum se intră în magazinele Lidl, din 25 octombrie. Ce trebuie să ştie clienţii