• Publicat:
Internațional

Victorie pentru liderul opoziției ruse la CEDO. Drepturile lui Alexei Navalnîi, ÎNCĂLCATE prin arestarea sa la domiciliu

Victorie pentru liderul opoziției ruse la CEDO. Drepturile lui Alexei Navalnîi, ÎNCĂLCATE prin arestarea sa la domiciliu
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a decis marți că Rusia a încălcat drepturile liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, prin punerea acestuia în arest la domiciliu în 2014 și impunerea mai multor măsuri de restricție asupra sa, relatează site-ul agenției Reuters.

Navalnîi a fost în arest la domiciliu timp de mai multe luni, începând cu februarie 2014, în timp ce acesta și fratele său, Oleg, erau investigați într-un caz despre care susținătorii acestuia considerau că este motivat politic.

Curtea de la Strasbourg a stabilit că ordinul de arest la domiciliu nu a fost încă justificat și că restricțiile dure asupra lui Navalnîi nu erau proporționale cu acuzațiile care i s-au adus.

„Victorie. Sunt sigur că această decizie va avea consecințe importante asupra tuturor celor din Rusia care sunt supuși constant la astfel de tratamente”, a scris acesta pe rețelele de socializare online.

În luna noiembrie, CEDO a decis că arestarea și reținerea în repetate rânduri a liderului opoziției Alexei Navalnîi în Rusia au fost motivate politic. Autoritățile europene au reiterat că Navalnîi a fost subiectul unor astfel de acțiuni din 2012 până în 2014, iar cel puțin două dintre aceste arestări au avut loc cu scopul de a suprima pluralismul politic.

Inchide