VIDEO: Cum arată tunelul subacvatic de 5,5 miliarde de euro care creează tensiuni între Danemarca și Germania

Redactor:
Alexandra Pele
Îți taie respirația

Danemarca intenționează să construiască un tunel de 20 de kilometri pe sub Marea Baltică până în Germania, proiectul de infrastructură fiind cel mai amplu din Europa. Deși danezii susțin inițiativa, partea germană se arată tot mai retincentă în ceea ce privește tunelul subacvatic, care ar deveni cea mai lungă astfel de construcție din lume, relatează Der Spiegel.

Proiectul estimat la circa 5,5 miliarde de euro presupune scufundarea unor tuburi imense care să fie poziționate pe fundul mării, după dragare. Tunelul maritim de 20 de kilometri ar urma să aibă o lățime de 40 de metri și o înălțime de 10 metri astfel încât, să poată găzdui o autostradă cu două benzi pe fiecare sens, precum și o cale ferată. Toate elementele tunelului, majoritatea din ciment, ar urma să fie asamblate la suprafață și scufundate apoi în mare.

Sursă Foto: Der Spiegel

Tunelul ar lega insula daneză Lolland de Fehmern. În prezent singura conexiune între cele două este o linie de feribot. O călătorie cu mașina costă peste 66 de euro și durează trei sferturi de oră. Când a apărut prima dată ideea construirii unei legături între cele două insule, inginerii au luat în considerare și varianta unui pod, însă, din pricina traficului maritim intens, conceptul a fost abandonat.

Sursă Foto: Der Spiegel

Unul dintre susținătorii proiectului, inginerul danez Steen Lykke, este de părere că motivele pentru care nemții se împotrivesc tunelului subacvatic țin de mentalitatea acestora. Danezii vor să fie conectați de Europa. Ei văd în acest proiect oportunități, în schimb germanii, care sunt „mai europeni”, văd în prima fază doar riscurile, argumentează Lykke. Inginerul este de părere că, analizând costurile unui astfel de proiect, nemții privesc simplificat beneficiile – câteva minute de călătorie în minus. Danezii în schimb sunt vizionari, germanii preferând să fie precauți, a mai adăugat Lykke, citat de Spiegel.

Inchide