VIDEO. „Epoca de aur” a relațiilor dintre România și Coreea de Nord. Cum i-a pus Kim Ir Sen lui Ceaușescu Phenianul la picioare

VIDEO. Epoca de aur a relațiilor dintre România și Coreea de Nord. Cum i-a pus Kim Ir Sen lui Ceaușescu Phenianul la picioare
Publicat: 23/04/2012, 19:34
Actualizat: 23/04/2012, 20:05

România a avut o relație strânsă cu Phenianul în perioada comunistă. Nicolae Ceaușescu a fost primit, de nu mai puțin de patru ori, asemenea unui erou, în Coreea de Nord, cea mai de răsunet vizită fiind cea de la începutul anilor `70.

Fostul dictator a pus pentru prima oară piciorul pe pământ nord-coreean în 1971, când a fost primit cu onoruri de Kim Il Sung (Kim Ir Sen, n.r.), tatăl lui Kim Jong Il și bunicul lui Kim Jong Un, cel care a preluat puterea după ce tatăl său a decedat în cursul zilei de sâmbătă.

În timpul vizitei oficiale efectate în Coreea de Nord, Ceaușescu a fost onorat cu manifestări faraonice, la care au participat milioane de oameni. În cinstea sa, autoritățile nord-coreene au organizat serbări pe străzi și pe stadioane.

Printre acestea, o cronologie a istoriei recente a poporului român, văzută prin prisma progreselor făcute datorită socialismului, dar și datorită lui Ceaușescu însuși. Mii de oameni, cu pancarte deasupra capetelor, au arătat, pe acordurile melodiei „Partidul, Ceaușescu, România”, mesaje ca „Trăiască tovarășul Nicolae Ceaușescu, conducător iubit și stimat al poporului român”, „8 mai 1921 – crearea Partidului Comunist din România” sau „Trăiască eliberarea țării de sub jugul fascist – 23 august 1944”.

Autoritățile de la Phenian i-au atribut lui Nicolae Ceaușescu „revoluția tehnico-științifică” și „industrializarea socialistă” a țării.

Vizita în Coreea de Nord l-a determinat pe Ceaușescu să îmbrățișeze filosofia Juche (cea a lui Kim Il Sung), acesta întărind constant puterea partidului, dar și a cultului personalității. De asemenea, a demarat proiecte megalomanice, inspirate din arhitectura nord-coreeană.

Dintre acestea, cel mai cunoscut proiect este cel al Casei Poporului, astăzi Palatul Parlamentului, a doua cea mai mare clădire din lume după Pentagon, pentru a cărei construcție s-au dărâmat cartierele Uranus și Antim, dar și părți ale cartierului Rahova. Lucrările pentru Casa Poporului au durat cinci ani și costurile s-au ridicat la 2 miliarde de dolari americani.

Cu doar câteva zile înainte de a vizita Republica Populară Democrată Coreea , cuplul prezidențial român vizitase Republica Populară Chineză, unde Ceaușescu se întâlnise cu Mao. După vizita din 1971, Nicolae Ceaușescu a efectuat alte trei vizite oficiale în Coreea de Nord, în 1978, în 1982 și în 1988.

La 22 de ani de la moartea dictatorului român, Coreea de Nord se confruntă cu succesiunea de putere după ce Kim Jong Il, fiul lui Kim Il Sung, a murit sâmbătă, informație confirmată luni de televiziunea de stat din Coreea de Nord. Se presupune că următorul lider al Coreei de Nord, singura țară comunistă condusă de o dinastie, va fi Kim Jong Un, fiul lui Kim Jong Il.

Adrian Marica

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
💣 în cazul dublei crime din Iași! Cine e adevăratul criminal, de fapt
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Omicron, tulpină dominantă în România. Noua variantă a acaparat marile oraşe: 96% în Cluj, 72%...
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
💣 în cazul dublei crime din Iași! Cine e adevăratul criminal, de fapt
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ȘOFER de AMBULANȚĂ, găsit MORT într-o MAȘINĂ, la CERCHEZU
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițistul care a accidentat-o mortal pe Raisa pe trecerea de pietoni?...
Tragedie imensă în lumea medicală! A murit un celebru doctor din România
Irina Tănase este devastată. Șocul momentului în România. A recurs la un gest disperat
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...