VIDEO Flotila Libertății, atacată de comandouri israeliene. 15 activiști au fost uciși. Deputați din cinci țări europene se află la bordul navelor

Redactor:
Gândul
VIDEO Flotila Libertății, atacată de comandouri israeliene. 15 activiști au fost uciși. Deputați din cinci țări europene se află la bordul navelor
O flotilă internațională care transporta ajutoare către Fâșia Gaza a fost atacată de comandouri israeliene, peste 15 persoane fiind ucise în raidul militarilor asupra vaselor care transportau peste 700 de persoane, activiști din 40 de țări

O flotilă internațională care transporta ajutoare către FâșiaGaza a fost atacată de comandouri israeliene, peste 15 persoanefiind ucise în raidul militarilor asupra vaselor care transportaupeste 700 de persoane, activiști din 40 de țări, inclusivparlamentari din Irlanda, Italia, Suedia, Norvegia șiBulgaria.

Navele care alcătuiesc „Flotila libertății” intenționau să aducă înFâșia Gaza 10.000 de tone de ajutoare umanitare, inclusiv ciment,medicamente, alimente și alte bunuri de strictă necesitate.

Marina israeliană își anunțase deja intenția de a împiedica,inclusiv prin forță, flotila să se apropie de coastele Fâșiei Gaza,supusă de Israel unei blocade stricte de la preluarea controluluiteritoriului de către mișcarea islamistă Hamas, în iunie 2007,informează Mediafax.

La Ierusalim, armata israeliană a confirmat, într-un comunicat, că”mai mulți pasageri au fost uciși sau răniți” în raid. Un postisraelian de televiziune, Canal 10, a anunțat că este vorba despremoartea a cel puțin zece dintre pasageri. Membrii comandouluiisraelian au deschis focul după ce au fost atacați cu topoare șicuțite de pasageri ai flotilei, a adăugat Canal 10.

„Flotila libertății” plecase duminică după-amiază spre teritoriulpalestinian.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, generalul Avi Benayahu,a declarat luni că nu știe „cine a dat ordinul de a trage”,relatează AFP. „Marina acționează la ordin și consemnele dedeschidere a focului sunt foarte clare. Soldații fuseserăavertizați să nu cedeze la provocări”, a subliniat generalulBenayahu.

Grecii anulează un exercițiu militar comun, turciipichetează consulatele Israelului

Grecia a întrerupt un exercițiu aerian comun cu Israelul, carese desfășura de marți în Creta (sud).

Ministerul grec al Afacerilor Externe l-a convocat, luni dimineața,pe ambasadorul Israelului în Grecia, Ali Yahya, pentru a-i cere „oinformare imediată privind securitatea cetățenilor greci care seaflau la bordul navelor (…) și a subliniat necesitatea luăriiunor măsuri indispendabile pentru protejarea securitățiiacestora”.

Câteva sute de persoane s-au adunat luni în fața misiunilordiplomatice israeliene la Istanbul și Ankara, pentru a protestafață de un raid israelian violent împotriva unei flotile de ajutorpropalestinian, care include nave turcești. La Istanbul,aproximativ 400 de manifestanți, care scandau sloganuri ostile fațăde Israel, s-au adunat în fața consulatului israelian, în cartierulLevent.

UE cere o „anchetă completă” autoritățilorisraeliene

Uniunea Europeană a cerut luni o „anchetă completă” din parteaautorităților israeliene asupra circumstanțelor raidului lor asupraflotilei de ajutor propalestinian și a reiterat cererea privind unacces „necondiționat” către Fâșia Gaza a ajutorului umanitar șicomerțului.

Inchide