VIDEO. SpaceX și NASA, lansare istorică de la Kennedy Space Center! Era zborurilor spațiale comerciale a început OFICIAL / LIVE

VIDEO. SpaceX și NASA, lansare istorică de la Kennedy Space Center! Era zborurilor spațiale comerciale a început OFICIAL / LIVE
Publicat: 30/05/2020, 21:57
Actualizat: 30/05/2020, 22:40
Racheta SpaceX Falcon 9 a decolat la 22.22 (ora României) cu astronauții NASA Robert Behnken și Douglas Hurley la bordul navetei spațiale Crew Dragon. A început era zborurilor spațiale comerciale, transmite NASA.
ULTIMĂ ORĂ

După un zbor de 12 minute, naveta spațială SpaceX Crew Dragon, care are la bord doi astronauți, s-a separat de racheta Falcon 9, marcând sfârșitul ascensiunii spre spațiu.

– Misiunea NASA’s SpaceX Demo-2, la câteva minute de lansare!
– Echipamentele din interiorul Crew Dragon sunt configurate pentru decolare
– „Să aveți un zbor minunat și să vă bucurați de panorama asupra planetei noastre fantastice”, le-au urat cei din SpaceX CORE astronauților Behnken și Hurley. „Este onoarea noastră absolută să fim parte a acestui efort incredibil de a readuce SUA în spațiu!”, au spus aceștia.
SpaceX va lansa prima misiune a sa cu echipaj uman pe orbită, sâmbătă, la 22:22 (ora României), după ce miercuri nu a reușit din cauza vremii nefavorabile, scrie Descoperă.ro.
SpaceX și NASA, a doua încercare de lansare a unei misiuni istorice în spațiu

Un prototip al rachetei SpaceX, Starship, a explodat, vineri, în timpul testelor din sudul Texasului, întrucât  compania spațială a lui Elon Musk a urmărit o dezvoltare agresivă a programului de zbor al navei.

Incidentul s-a petrecut în timp ce testul realizat în Texas era transmis live, potrivit The Guardian.

Prototipul navei a explodat pentru că nu era dotată corespunzător, iar compania deținută de Elon Musk a urmărit o dezvoltare prea rapidă a programului de zbor.

Prototipul firmei lui Musk a fost nepregătit de lansare 

Prototipul navei a dispărut într-o minge de foc în zona de testare de la Boca Chica a firmei SpaceX. Întâmplarea a fost difuzată în cadrul unui livestream înregistrat de site-ul Nasa Spaceflight. Din fericire,nu au fost raportate victime sau răniți.

Această explozie nu are nicio legătură cu celalată lansare de la Centrul Spațial Kennedy din Florida, care folosește un alt sistem de rachete.

Racheta Starship de 120 de metri este concepută să transporte oameni și 100 de tone de încărcătură de marfă spre Lună și Marte. Proprietarul Elon Musk are ca obiectiv transformarea călătoriilor spațiale într-o chestiune normală, regulată.

Spațiul pentru teste din sudul Texasului se află lângă un cartier mic, pe care SpaceX a încercat să-l cumpere, dar unii rezidenți i-au pe acuzat avocații lui Musk de aprecieri nerealiste ale sumelor imobilelor.

SpaceX s-a numărat printre cele trei companii care au acordat Nasa o sumă de 1 miliard de dolari luna trecută pentru a dezvolta sisteme de rachete capabile să trimită marfă și oameni pe lună.

Prunariu, singurul român în spațiu

Singurul român care a ajuns în spațiul cosmic, Dumitru Prunariu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că americanii vor să elimine toate riscurile care pot apărea, după ce lansarea navetei Crew Dragon a fost amânată miercuri din cauza vremii. O nouă tenativă va avea loc sâmbătă.

Dumitru Prunariu a explicat, pentru Mediafax, condiţiile meteo de care are nevoie naveta Crew Dragon pentru o lansare reuşită.

„În primul rând nu trebuie să fie vânt în rafale. Lansarea a fost amânată pe data de 27 din cauza vântului în rafale care nu putea fi prevăzut, când bate, cum bate şi cu ce viteză. În momentul în care racheta se desprinde de pe rampa de lansare, deşi are motoare foarte puternice care o propulsează, traiectoria ei este influenţată de vânt, practic este mutată mai la dreapta sau mai la stânga de rafale şi poate fi destabilizată. În afară de asta, pot fi furtuni. Furtuni cu fulgere, care de asemenea nu sunt de dorit să ajungă pe corpul rachetei. Cât stă pe rampa de lansare există paratrăsnete, se pot manifesta aceste fenomene meteorologice. Dar în momentul în care s-a desprins şi se ridică, până să treacă de stratul de nori, dacă se produce un fulger care să o lovească poate să influenţeze funcţionarea echipamentelor”, a spus Prunariu.

Acesta a precizat că misiunea este extrem de importantă și de aceea amerinacii preferă să elimine toate riscurile care pot apărea.

Dumitru Prunariu despre lansarea SpaceX: Americanii preferă să elimine toate riscurile

„Misiunea este extrem de importantă, fiind prima lansare după mai bine de nouă ani, de pe teritoriul american, cu nave americane, cu astronauţi americani, vă daţi seama că este istorică. Atunci se preferă să se elimine toate riscurile care pot apărea”, a mai spus singurul român care a ajuns în spațiu.

O nouă tentativă de lansare a navetei Crew Dragon este programată sâmbătă, la ora 22.20.

Lansarea navetei Crew Dragon ar fi trebuit să marcheze reluarea misiunilor umane de pe teritoriul american. Condiţiile meteo nu au permis desfăşurarea misiunii în siguranţă astfel că tehnicienii au decis să reprogrameze evenimentul pentru sâmbătă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Exclusiv: Mihai Morar, ipostază rar văzută . Cum a fost surprins în parc
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani