VINOVAȚI pentru că suntem ROMÂNI. Incredibila poveste a trei români ARESTAȚI în FRANȚA pentru că aveau iPhone. Unul este masterand la SORBONA, altul antreprenor

Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 25/06/2012, 08:33

Presa franceză publică un reportaj care vine să infirme statistica prezentată de ministrul lor de Interne, Claude Gueant, conform căreia „unul din zece hoți (n.r. din Franța) este de origine română”.

Din păcate, însă, materialul confirmă încă o dată modul în care suntem priviți de francezi: săraci și hoți.

Jurnalista Marianne Rigaux prezintă – în materialul intitulat „Polițiștilor, dacă un român are un iPhone, nu înseamnă neapărat că l-a furat” – povestea a trei români care s-au aflat la locul nepotrivit, în momentul nepotrivit.

De ce ai aresta un antreprenor și o studentă la Sorbona

Constantin (34 de ani) a venit în Franța în 2007. Zugrav de meserie, el s-a stabilit în orășelul Aulnay-sous-Bois, unde, descurcăreț din fire, a devenit antreprenor. În octombrie 2010, Constantin a obținut viza de ședere în Franța, pe zece ani.

Benjamin, Constantin și Georgiana, pe 9 septembrie 2011

Georgiana, prietena lui Constantin, a venit în Franța în ianuarie 2010, ca să-i fie alături. Ea și-a îndeplinit, astfel, un vis dintotdeauna: să trăiască în Hexagon. În plus, fata s-a înscris, în mai 2010, la un master în turism, la prestigioasa universitate Sorbona din Paris. Acum, vrea să-l urmeze și pe al doilea.

Benjamin, și el antreprenor, este cel mai bun prieten al lui Constantin. Și, la fel ca amicul său, a aplicat pentru o viză, pe care speră să o primească în curând.

Arestați din cauza limbii pe care o vorbesc

Pe 3 iunie 2011, Constantin, Georgiana și Benjamin se aflau în arondismentul XVIII din Paris. Cu doar 15 minute înainte și la doar câteva sute de metri distanță, unui francez i se furase iPhone-ul, pe terasa unui restaurant. Victima a descris doi hoți, „doi români”, unul purtând o cămașă albastră, iar celălalt – una albă.

Constantin, care întâmplător poartă o cămașă albastră, și Benjamin, îmbrăcat într-una albă, se plimbă liniștiți alături de Georgiana. Cei trei vorbesc în română, deși toți știu la perfecție franceza.

Un polițist îi aude și îi percheziționează. Toți trei au câte un iPhone. Deși românii îi arată polițistului pozele personale din telefoane, precum și faptul că știu codul PIN, deci aparatele le aparțin, omul legii nu îi crede. Îi arestează și îi duce la secția din Gara de Nord pariziană, pentru interogări.

„Există o Sorbona pentru săraci?”

După cinci ore, Georgiana este eliberată, pentru că nu corespunde semnalmentelor date de victimă. Fata contactează imediat portalul de știri Rue89, care este implicat în problemele de integrare a imigranților din Franța, mai ales cei români.

Georgiana e traumatizată de ideea de a fi despărțită de bărbatul iubit, dar mai ales de replicile pe care polițiștii i le-au dat ei și prietenilor ei.

„Cum adică studiezi la Sorbona? Cum poate fi adevărat? Există o Sorbona pentru săraci, pentru români?”, a întrebat unul dintre polițiști.

Iar altul a fost și mai direct cu prietenul ei. „Taci din gură, nu-mi plac românii”, i-a spus ofițerul, lui Constantin.

În România – discret și politicos, în Franța – arestat

Între timp, cei doi prieteni petrec noaptea la secția de poliție, iar ziua următoare sunt transferați la arestul Palatului de Justiție.

Acolo, Constantin și Benjamin fac cunoștință cu mizeria din pușcărie și cu oamenii dubioși care o populează. Acasă, în România, Constantin, un băiat discret și politicos, nu a avut niciodată de-a face cu poliția, notează jurnaliștii francezi.

În dimineața următoare, Constantin și Benjamin apar în fața judecătorului, care decide să-i elibereze temporar. Doar până pe 9 septembrie, când este stabilit următorul termen al procesului.

O avocată s-a decis să-i ajute pe gratis: „Cazul vostru e simplu, sunteți nevinovați”

Timp de trei luni, Constantin și Benjamin au timp pentru a-și pregăti cazul, ajutați de Georgiana și de jurnaliștii francezi. În plus, o avocată se decide să-i ajute fără să le ceară niciun ban.

Avocata Silke Remigy, alături de clienții ei

„Cazul vostru e simplu. Sunteți nevinovați. Declarațiile nu se contrazic, nu există probe. Dacă veți fi condamnați, facem apel imediat. Dar nu va fi cazul”, i-a îmbărbătat avocata Silke Remigy pe cei doi români.

În apărarea lor, Georgiana și cei doi bărbați strâng toate documentele care să dovedească faptul că n-au venit în Franța la furat: viza lui Constantin, adeverințele că plătesc taxe, facturile de telefonie, documentele care dovedesc că locuiesc legal, actele firmelor lui Constantin și Benjamin.

Judecătorul a decis imediat: „Telefoanele sunt ale lor, acești domni nu sunt delincvenți”

Pe 9 septembrie, Georgiana, Constantin și Benjamin, alături de avocata lor și de jurnalista de la Rue89 se prezintă în fața Palatului de Justiție.

În sala de judecată, procurorul cere o pedeapsă de trei luni de închisoare cu suspendare, plus 300 de euro amendă pentru fiecare dintre cei doi români.

Judecătorul, însă, nici nu cere timp de gândire: „Au fost arestați doar în baza unei declarații a victimei. Telefoanele sunt ale lor. În plus, acești domni nu se încadrează în profilul delincvenților români. De obicei, aceștia nu vorbesc franceza și stau cu mâna întinsă, la cerșit”.

Astfel, decizia este simplă: cei doi sunt eliberați. „Din nefericire, alte persoane de naționalitatea voastră fură telefoane, iar voi ați suferit consecințele…”, mai adaugă judecătorul.

„Visul meu s-a transformat într-o realitate cruntă”

„Visul meu de a ajunge aici (n.r. în Franța) s-a transformat într-o realitate cruntă”, mărturisește Georgiana, pe Facebook.

Georgiana și Constantin

Totuși, pentru ea, dragostea față de Constantin este mai mare decât ura francezilor față de români. „Voi rămâne în Franța, pentru el. Asta indiferent de statisticile privind delincvenții români”, adaugă Georgiana.

Conform paginii sale de Facebook, Georgiana s-a născut în Tulcea, unde a urmat liceul, după care a studiat geografia la Universitatea București.

Pasionată de călătorii și fotografie, Georgiana scrie pe rețeaua de socializare că filmele ei favorite sunt franțuzești: Taxi 4 și L’auberge espagnole. Tot la capitolul pasiuni, fata trece numele gadgetului din cauza căruia a fost reținută: iPhone.

TRANSMITE MESAJELE TALE ȘI PE PAGINA FACEBOOK GÂNDUL

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...