Vlad Mironescu
23.04.2012
Internațional

WikiLeaks: Al-Qaida a plănuit să atace interesele Statelor Unite în Polonia – presă

WikiLeaks: Al-Qaida a plănuit să atace interesele Statelor Unite în Polonia – presă
Un lider al rețelei teroriste Al-Qaida a discutat despre posibile "viitoare operațiuni împotriva intereselor Statelor Unite în Polonia", postrivit unui document publicat de WikiLeaks, relatează Radio Polonia, în pagina electronică.

Un lider al rețelei teroriste Al-Qaida a discutat despreposibile „viitoare operațiuni împotriva intereselor Statelor Uniteîn Polonia”, postrivit unui document publicat de WikiLeaks,relatează Radio Polonia, în pagina electronică.

În decembrie 2004, Abu al-Libi, din cadrul Al-Qaida, „s-a întâlnitcu Shawqi Marzuq Abd al-Alam Dabbas (…), în Bajaur (Pakistan). Eiau discutat posibile viitoare operațiuni împotriva intereselorStatelor Unite în Polonia”, se arată în acest memorandum, marcat”secret” de către Departamentul Apărării, provenind de la CartierulGeneral al Forței de Intervenție Comune de la baza militarăamericană de la Guantanamo (Cuba).

Memoriul, adresat în septembrie 2008 comandantului Comandamentuluide Sud al SUA, staționat la Miami, este o evaluare a deținutuluiAbu al-Libi, de la Guantanamo, despre care documentul afirmă că „afost lider operațional Al-Qaida și cooperează de mult timp cu Osamaben Laden și Ayman al-Zawahiri”, al doilea în ierarhia rețeleiteroriste.

Abu al-Libi, capurat în 2005, este cel care a spus, într-uninterogatoriu, în închisoarea militară, că un dispozitiv nuclear afost „amplasat în Europa” și va fi utilizat pentru răzbunareaeventualei morți a lui ben Laden. Liderul terorist a fost eliminatla 2 mai, în Pakistan.

În memoriul din 2008 se mai afirmă că deținutul US9LY-010017DP, învârstă de 41 de ani, născut la Tripoli (Libia), a condus, pentru operioadă, între alte activități „oprațiunile Al-Qaida în Irak”.Potrivit documentului, Abu al-Libi s-a aflat, de asemnea, înspatele „tentativei de asasinare a președintelui Pakistanului(Pervez) Musharraf”.

Valentin Vidu, [email protected]

Inchide