WIKILEAKS publică broșurile si CLIPURILE VIDEO care arată cum STATUL îți SPARGE EMAIL-ul sau CONTROLEAZĂ calculatorul și telefonul

Broșurile dezvăluite de WIKILEAKS arată și cum SE PREIA controlul asupra unui calculator sau TELEFON MOBIL...

„Interceptarea în masă a populației nu este doar o realitate, este o nouă industrie secretă care se extinde în 25 de țări”, își începea grupul WikiLeaks, pe 1 decembrie, noua serie de dezvăluiri grupate sub numele de Spy Files (Dosarele de spionaj). 160 de firme din întreaga lume vând, absolut legal și în văzul tuturor, instrumente sofisticate, cursuri de pregătire, viruși și programe informatice pentru spionaj. Clienții lor sunt guvernele și serviciile secrete din întreaga lume, iar țintele sunt de cele mai multe ori civile.

Informațiile prezentate de WikiLeaks întăresc zicala că cea mai bună ascunzătoare este sub ochii tuturor. Cea mai mare parte a acestor produse se găsesc pe internet, iar broșurile, documentele sau clipurile video de prezentare a produselor pentru spionaj sunt prezentate la conferințe și târguri tematice din toată lumea.

Produsele acestor firme permit monitorizarea internetului, ascultarea telefoanelor, infectarea computerelor cu viruși de tip troian, analiza și identificarea vocii, monitorizarea sms-urilor sau urmărirea prin GPS.

„Această industrie este, practic, nelegiferată. Agențiile secrete, forțele militare și de poliție sunt capabile să intercepteze în liniște, în secret și la nivel de masă convorbiri telefonice și să preia controlul asupra computerelor, fără ajutorul și nici cunoștiința furnizorilor de telecomunicații”, scriu cei de la WikiLeaks.

Nu doar guvernele occidentale sunt clienții acestor producători, iar WikiLeaks nu este prima organizație care dezvăluie acest lucru. Recent, produsele de spionaj ale mai multor firme americane au fost găsite în clădiri guvernamentale din Siria sau din Birmania, conform Bloomberg.

Manualul spionului: soluții pentru spart mailul sau infectat calculatorul

Compania britanică Gamma Group, cu sediul în Andover, oferă o paletă largă de produse de spionaj, supraveghere și monitorizare IT. Cea mai complexă gamă de produse este grupată sub numele FinFisher, o suită de programe care permit invadarea țintei pe calea IT.

Este remarcabil faptul că, în ciuda metodelor folosite pentru invadarea intimității țintelor, demne de orice hacker respectabil, multe dintre personajele principale care apar în filmulețele de prezentare a produselor poartă un tricou inscripționat cu „Poliția”.

Fin Intrusion Kit este o trusă prin care utilizatorul invadează o rețea publică de internet WiFi și fură conturile și parolele de mail și rețele sociale ale celorlalți utilizatori din rețea. Clipul de la Gamma Group prezintă cum „Agentul” vine la recepția unui hotel, se instalează într-un fotoliu din lobby cu un laptop și accesează rețeaua wireless a hotelului. Programul fură toate datele și parolele din rețea și le transmite la „centru”.

Odată „invadat” computerul țintă, intră în joc un alt produs: Fin Spy, care monitorizează orice conversație privată, fie ea pe Skype sau pe Messenger, și are acces la toate fișierele de pe calculatorul controlat.

Gamma Group oferă traininguri pentru angajații Guvernelor sau agențiilor de securitate, învățându-i cum să facă spionaj cibernetic, cum să spargă conturile de email și de pe rețele de socializare și cum să folosească mai eficient programele create de firmă. În clipul de prezentare, se vede o pagină a popularului client de email Gmail, care este accesat ilegal.

Un alt film de prezentare arată cum un angajat fură fișiere din propria firmă, cu ajutorul Fin USB Suite, un stick USB care nu lasă urme în sistem și copiază fișierele fără să fie detectat. În prezentare, „ținta” este biroul managerului.

Dacă „ținta” folosește un smartphone, de exemplu un Blackberry, agentul îi poate infecta telefonul folosind produsul Fin Spy Mobile. Din mers, pe stradă, agentul îi trimite un fișier fals de update pentru softul telefonului, pe care ținta îl acceptă. De aici înainte, telefonul se află sub controlul agentului.

Există și soluții complexe, prin care o întreagă rețea de internet este invadată, pentru a repera „ținta” și a prelua controlul asupra computerului său. Prezentarea produsului Fin Fly Web arată cum, dintr-o dubiță de monitorizare parcată pe stradă, se accesează o rețea WiFi, este localizată „ținta”, apoi sunt create câteva clone ale siteurilor pe care „ținta” le accesează frecvent. Una dintre aceste pagini false de internet îi cere persoanei respective să dea click, pentru ca PC-ul acestuia să fie infectat și controlat de la distanță.

Întregul catalog al produselor Gamma Group și cum funcționează ele pentru a infecta sau a prelua controlul informației a fost publicat de WikiLeaks.

Cine sunt clienții uneltelor de spionaj electronic

China, Iran sau Bahrain sunt țări unde firme precum Blue Coat din SUA, Ipoque din Germania sau Trovicor, o fostă subsidiară a Nokia Siemens Networks, și-au vândut produsele. Regimurile din aceste țări urmăresc să-și țină sub control disidenții și să-i împiedice să se organizeze pe internet, susține WikiLeaks.

De cinci ori pe an, în orașe diverse – de la Praga, Washington, Brasilia la Dubai sau Kuala Lumpur -, sunt organizate târguri unde se adună mii de producători și de cumpărători. Aceste evenimente au ajuns să fie cunoscute sub porecla de „Balul Interceptărilor” (Wiretapper’s Ball), scrie Voice of America. La o astfel de conferință, care a avut loc la Washington, s-au înregistrat ca participanți peste 35 de agenții guvernamentale americane. Detaliile despre aceste produse, precum și prețurile, nu sunt publice și sunt dezvăluite doar clienților.

Jerry Lucas, coordonatorul acestei serii de târguri, a declarat că la evenimente nu sunt primiți reprezentanți ai unor regimuri opresive precum Siria, Iran sau Coreea de Nord. Acest lucru nu garantează însă cu nimic faptul că produsele nu ajung în aceste țări, ele putând fi cumpărate de intermediari și apoi revândute statelor aflate sub embargou.

Cu toate acestea, o simulare demonstrativă a unei firme franceze, Amesys, includea peste 40 de pseudonime folosite pe internet de disidenți și activiști politici din Libia, pe care fostul dictator Muammar Gaddafi îi căuta pentru a-i extermina, relatează Andy Greenberg, pe blogul său găzduit de revista Forbes.

WikiLeaks susține că unele firme precum SS8 din SUA, Hacking Team din Italia sau Vupen din Franța fabrică viruși de tip troian, care preiau controlul asupra computerelor sau telefoanelor personale (fie ele iPhone, Blackberry sau pe sistem Android) și înregistrează aboslut tot, de la mișcările proprietarului, până la imaginile din camera unde se află acesta.

Firmele americane NetApp și Blue Coat Systems, ale căror produse au fost folosite de regimul de la Damasc, ar putea fi anchetate, la cererea unor senatori americani. Firma italiană Area SpA a anunțat luna trecută că oprește dezvoltarea unui proiect de monitorizare în Siria, care dacă ar fi fost finalizat, ar fi dat puterea Guvernului de la Damasc „să intercepteze, să scaneze și să catalogheze orice e-mail care circulă prin țară”, mai scrie Voice of America.

Conform Bloomberg, firma NetApp, cu sediul în California, a avut contracte cu guvernul american în valoare de peste 111 milioane de dolari, din 2001 până în prezent. Valoarea de piață a firmei, care are 10.000 de angajați, este de aproximativ 15 miliarde de dolari.

Cele 160 de firme care produc unelte de spionaj electronic, și ale căror nume WikiLeaks le-a făcut publice, se găsesc mai ales în țările dezvoltate ale Occidentului – Europa și SUA, dar și în țări precum Columbia, Israel, India, Brazilia, Turcia, Ucraina sau Iordania. O hartă interactivă cu toate firmele și țările unde se află poate fi găsită aici.

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Anunțul lui Nelu Tătaru în noapte pentru milioane de români. Cum vine vaccinul
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Cum a fost surprinsă Loredana Groza ieșind de la salon! Artista arată demențial la 50...
Inchide