Andrei Pavel în dialog cu Cristian Tudor Popescu: „De ce nu-i lași să joace pentru România, măi Sanda? Cu ce te-a încurcat Pavel?”

Redactor:
Cristian Tudor Popescu
Andrei Pavel în dialog cu Cristian Tudor Popescu: „De ce  nu-i  lași  să joace pentru România, măi Sanda?  Cu ce te-a încurcat Pavel?”
Cu puțin timp înainte de meciul de Cupa Davis cu Olanda, tenisul românesc se confruntă cu o situație nemaiîntâlnită în istoria lui de aproape un veac

Cu puțin timp înainte de meciul de Cupa  Davis cu Olanda, tenisul românesc se confruntă cu o situație nemaiîntâlnită  în istoria lui de  aproape un veac: cei mai valoroși  jucători, Hănescu, Tecău, Ungur, Crivoi, Copil, refuză să joace pentru echipă din cauza atitudinii conducerii  FRT față de ei și față de Andrei Pavel. O discuție cu Andrei Pavel, în acest moment dificil, mi s-a părut mai mult decât necesară. (C.T. Popescu)

– Andrei, după ce ai fost demis de conducerea  FRT din funcția de căpitan nejucător al echipei de Cupa  Davis, ai mai dori să te implicit  în tenisul din România?

– Nu numai că aș dori să fiu implicat în tenisul românesc, mai ales în Cupa Davis, eu am rămas în contact cu toți jucătorii din echipă, pe care încerc să-i încurajez cât pot mai bine ca să reușească să urce în ierarhia mondială. Lucrez la academie cu copii și din România, am organizat evenimente pentru încurajarea și promovarea copiilor să practice acest sport de pe vremea când eram încă în tour  „10 pentru Pavel”, în toată  România,cu ajutorul BRD și al dlui Țiriac. În toamna anului trecut am fost la acel super eveniment pentru  promovarea tenisului și sportului în general, alături de Năstase, Hagi, Nadia… Acum, cu un bun amic, încercăm să punem pe picioare un proiect în care dorim să  ajutăm copiii să joace tenis în România. Pe scurt, da,  fără discuție, cu toate că nu trăiesc în România, am fost și voi rămâne implicat și voi ajuta tenisul românesc. 

–  De fapt, și când jucai în Cupa Davis, nu locuiai în România…

– Președinta  Federației și „experții” ei sunt prea aroganți și plini de ei ca să fie ajutați de experiența sau munca  pe care am depus-o la Cupa Davis. Ei spun că nu mă  încadrez în programele lor?! Care programe!? Programele în care se pun unii pe alții în Comitetul Director, în funcții? Porumb și Dron, între care ultimul nici nu a avut voie să  stea pe bancă la ultimul meci de Fed Cup pentru că are pașaport francez. Sau primul, care nu are nici măcar demnitatea să vorbească  direct cu mine sau cu jucătorii despre deciziile luate pe  la spate. Ca să nu mai vorbim de Dragomir, care a uitat că și ea a fost jucătoare de top și căpitan de Fed Cup, fără mari succese – mă întreb de ce oare? Pentru  că nu e om de echipă?

– În afară de asta, ce te nemulțumește în legătură  cu conducerea FRT?

–  Nu știu să  fac politică, dar ce se întâmplă  la FRT nu e normal. Ca președinte, trebuie să știi să-i aduci pe toți în aceeași barcă…sponsori, jucători, antrenori, cluburi, competiții, oamenii care au un nume și valoare, să aduci toți campionii din trecut, prezent și viitor…

– Totuși, Ruxandra Dragomir  a fost aleasă  prin vot…

–  Ea a fost aleasă președinte, de către cluburi, acum 3 ani. De atunci trebuia să treacă peste orgoliile ei. Oricum, a reușit să dea la o parte multe valori ale tenisului românesc. Dar asta nu e tot. La Cupa Davis, cu Cehia, una dintre cele mai bune echipe din lume, echipa noastră, jucând la București, nici sponsor nu a avut… Dar vina se dă  pe echipă  că nu are valoare sau pe căpitan că nu poate să facă echipa. Sau poate pe criza financiară, sau poate pe aerul de afară, dar numai pe ei nicidecum. Critica este productivă mai ales într-o echipă adevărată: la FRT critica înseamnă  ură – e dușman, așa că trebuie să-l desființăm! E trist, dar cam așa stau lucrurile… Eu iubesc acest sport, am iubit să joc în Cupa Davis  pentru România, și apoi să fiu căpitan, am reușit să consolidez o echipă de care sunt mândru – de fiecare jucător și membru din echipa tehnică. Am fost și sunt foarte afectat de decizia Comitetului  Director  (Dragomir,Porumb,Dron), foști colegi și prieteni, care prin  caracterul lor au dezamăgit și destrămat o echipă întreagă…

– Consideri justificat protestul jucătorilor din lotul de Cupa  Davis, care refuză  să  mai dea curs convocărilor dacă nu li se garantează anumite drepturi, între care și acela de a-și desemna singuri căpitanul nejucător?

– Protestul jucătorilor este mai mult decât firesc, ei nu au fost întrebați nimic. FRT i-a  ignorat complet, nu i-a  consultat la decizia în legătură  cu mine și nici măcar la alegerea noului căpitan  nu s-au sfătuit cu ei. E de tot râsul…. sau plânsul. .. Aici nu vorbim de un club privat sau de o echipă în care patronul decide ce-i place –  vorbim de o mână de jucători profesioniști de tenis care joacă  toți  concursuri individuale tot anul și au nevoie de cineva care poate să-i aducă  la un loc de două  ori pe an,  să joace ca echipă, pentru România!  FRT s-a purtat cu ei ca și cum ar  fi  echipa de juniori la 11-12 ani…

– De fapt, de  ce se comportă  așa conducerea FRT?

– Băieții au făcut trei cereri către FRT să se ajungă la o înțelegere și să joace Cupa  Davis, pentru că asta vor. Din păcate,  toate au fost respinse, iar vina se dă  pe prietenia dintre mine și jucători.  Citez: „Ei joacă  pentru România, nu pentru Pavel”.  Păi,  și atunci,  de ce nu îi lași să joace pentru România, măi  Sanda? Cu ce te-a încurcat Pavel? Că  am reușit să formez o echipă? Că vreau să  aibă  tot ce le trebuie la echipa de Cupa  Davis? Că eu mă  înțeleg bine cu Ilie Năstase? Că îmi fac treaba și că sunt mândru cu echipa de Cupa Davis chiar dacă pierdem 5-0 la Centrul  Național, cu Cehia? Apropo, Centru Național sau mai bine spus centru privat? Decizia pe  care au luat-o băieții e una firească, și nu una cu scop personal către Dragomir. Ei doresc din  toată inima să joace pentru  România,  să aducă  tenisul în prim plan în țară, este un lucru enorm de important pentru  ei Cupa Davis, dar cum vedeți,  sunt tratati cu indiferență, răutate, invidie,  iar vina se dă pe înțelegerea și prietenia față de mine și echipa tehnică…  Încă o dată vreau să-i  întreb pe Dragomir,Porumb,Dron: ați fost jucători, ați jucat la nivel înalt, unde  naiba vă e mintea?

– Andrei, cum se vede din America  situația tenisului românesc în această primăvară și în viitor?

–  M-am mutat din Germania în America deoarece mie și soției mele ne-a plăcut dintotdeuna America. Am vrut pentru copiii  noștri să învețe engleza și să se obișnuiască  și cu alt stil de viață.  Am știut, de pe vremea când jucam, că vreau să devin antrenor, iar soarta m-a adus în Phoenix, unde cu unul dintre cei mai vechi și buni prieteni, am înființat o academie de tenis, Pavel & Blackwood Tennis Academy, pe care am început-o de la zero și nu mi-a fost  frică să muncesc 8 ore pe zi! Revenind la întrebarea ta despre situația și viitorul tenisului românesc, eu sunt foarte optimist! De ce? Noi suntem un popor talentat și tenisul în România este foarte iubit… Avem între 5 si 10 fete în top 100, avem un Horia top 10, avem pe Hane și Ungur top 100,  avem un Copil sau chiar Luncanu,  care au un joc foarte bun și am toate speranțele că vor reuși. Avem printre primii  juniori la 14 ani, baieți și fete, în Europa, tot ce le trebuie este încrederea în forța lor,  ce lipsește e munca  în comun. Asta am observat de mulți ani că se practică la noi: fiecare pe barba lui – de la FRT, la antrenori, la părinți,  la sponsori,  la tot.  Foarte rar vezi echipe, grupuri de antrenori care să se sfătuiască,  să se ajute, sau să lucreze împreună. Invidia e enormă, egoismul și mai mare, aroganța și fumurile la cap sunt mai mari – „eu le știu pe toate, și ăla de lângă mine face greșit”. Am auzit asta prea des.

– Se invocă  adesea și lipsa bazei materiale, a banilor…

– Într-adevăr, nu avem facilități incredibile, dar nu cred că asta e marea problemă  în ziua de azi. Te uiți la sârbi – niciunul  dintre ei nu s-a dezvoltat la ei acasă,  într-o academie sârbească, dar au nr 1 si 8 ATP, plus  nr 2 dublu, plus fetele,  două  foste nr 1 mondial în ultimi 5 ani…

– Te vom vedea în aprilie la Openul din București?

– Da, voi ajunge în weekendul de dinaintea Openului, pe 24 aprilie voi juca un meci demonstrativ  cu John McEnroe și voi fi toată  săptămâna la București. Până atunci, urez din toată inima succes băieților care vor juca în meciul de Cupa  Davis cu Olanda.

– Te  aștepăm cu drag, Andrei!

104 milioane de euro pentru FCSB. Gigi Becali a bătut toate recordurile din Liga 1
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Saraca… Salman Khan o OBLIGĂ pe Iulia Vântur să facă asta… Totul a fost dezvăluit...
Scandal în familia lui Gigi Becali! S-a certat cu nepotul Vasile Geambazi! Motivul de la...
Trucurile de pe WhatsApp de care nici nu știai. Românii trebuie să le afle cât...
Valul trei. Suedia, care evitase iniţial restricţiile anti-COVID, accelerează campania de vaccinare
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Șefa serviciilor de informații din SUA, noi precizări despre originea coronavirusului. Ipotezele luate în calcul
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
Locul din România considerat printre cele mai FRUMOASE din întreaga lume. „Un colț parcă rupt...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Surpriza Kaufland pentru toți românii care ajung în magazine: aceste produse sunt la preț excelent
Momente uluitoare la metrou. O cunoscută vedetă a lăsat perplecși călătorii dintr-o staţie FOTO
ȘOC în lumea muzicii românești: Marele cântăreț A MURIT
Cum să ții postul profesionist. Alimentul vegan cu mai multe proteine decât carnea de pui
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Modificare importantă făcută de Lidl. Ce schimbare importantă pe care trebuie să o ştie toţi...
Inchide