Anunțul ministrului Educației despre camerele video la BAC 2013 și despre clasa pregătitoare. Remus Pricopie la INTERVIURILE GÂNDUL

Publicat: 16/01/2013, 13:58
Actualizat: 07/05/2019, 16:09

Legea educației va fi schimbată doar de Parlament, clasa zero rămâne obligatorie, iar clasa a IX-a rămâne la gimnaziu, a declarat ministrul Educației, Remus Pricopie, într-un interviu pentru gândul în care a răspuns la o serie de întrebări importante care îi vizează pe elevi și pe părinții lor.

PARTEA A II-A. Ce face ministrul Educației cu plagiatul lui Ponta? Remus Pricopie, la INTERVIURILE GÂNDUL

Cele mai importante mesaje ale ministrului:

– Clasa pregătitoare va rămâne la fel. Metodologia privind înscrierea într-o astfel de clasă va fi adoptată în februarie.

– Bacalaureatul profesional va fi o opțiune pentru absolvenții de clasa a XII-a.

– Camerele video vor rămâne în sălile de examen.

– Manualele noi vor fi introduse cel mai devreme în anul 2015.

INTERVIUL, PE LARG

Gândul: Care sunt prioritățile pentru actualul mandat?

Remus Pricopie: Înainte de a discuta despre o măsură sau alta, cred că ar trebui să discutăm despre principii, și anume, cred că este foarte important ca în următorul interval de timp să ajungem la un anumit tip de stabilitate în sectorul educației. În sensul că atunci când luăm măsuri, acestea să fie discutatate, convenite, acceptate de toată lumea. Este și măsura importantă, dar mult mai important este procesul cum ajungi la acea măsură. Iar succesul în aplicarea unor politici publice depinde foarte mult de acest proces. Deci, obiectivul meu principal, pe care l-am anunțat de la bun început, este acela de a dialoga cu cei implicați în procesul de educație zi de zi și de a nu perturba sistemul. Nu-mi propun să schimb de dragul schimbării, nu-mi propun să fac schimbări care să fie asociate numelui meu, îmi propun să fac schimbări care să ducă măcar cu puțin la mai bine decât este acum.

Ce se va întâmpla cu clasa zero? Unde se vor desfășura cursurile?

În primul rând vreau să transmit părinților interesați de acest subiect că nu se fac schimbări. Indiferent de natura analizei pe care noi o facem acum, legea ne spune foarte clar: clasa pregătitoare face parte din ciclul primar și este o clasă obligatorie pentru copiii care au împlinit vârsta de șase ani. Prin urmare, clasa pregătitoare rămâne ca o clasă obligatorie în ciclul primar. Legea ne permite să corectăm anumite lucruri vizavi de punerea în aplicare a acestei cerințe legale. Putem să modificăm criteriile de departajare a copiilor de la o școală la alta, știm că au fost discuții.

Putem să eficientizăm procesul de depunere a dosarelor, să nu mai aștepte oamenii în fața școlilor ore în șir. Acestea sunt lucruri care pot fi corectate. Anul trecut, de exemplu, metodologia aprobată prin ordin de ministru privind înscrierea în clasa pregătitoare, a fost aprobată la sfârșitul lunii ianuarie.

Anul acesta o putem adopta la sfârșitul lunii ianuarie, draftul deja există. Numai că ne-am propus ca termen prima decadă a lunii februarie. Mai vrem o săptămână suplimentar pentru ca acest document să beneficieze, înainte de a fi adoptat, de rezultatele evaluări și de feedback-ul de la inspectorii școlari și de la învățători. Spre sfârșitul lunii ianuarie vom avea o întâlnire cu câteva sute de învățători de la clasa pregătitoare și vom discuta și probleme legate de modul în care clasa pregătitoare a fost organizată, și nu doar despre modul în care s-a făcut înscrierea.

Rezultatele parțiale la simulările pentru examenele naționale din câteva județe arată că doar o treime dintre elevi au reușit să ia nota 5. Ce fel de examene vor fi anul acesta?

Rezultatul este slab, ca să nu spun rezultat prost, chiar dacă vorbim despre simulări. Însă, pe de altă parte, te uiți și la anii anteriori. În general, la simulări mobilizarea este mai redusă, iar concentrarea profesorilor și a părinților nu este chiar atât de mare. Și, încă odată, rezultatele de la simulări sunt rezultatele unor simulări făcute în anumite locuri din țară și nu sunt reprezentative. Să așteptăm și celelalte simulări, pentru că ele se desfășoară pe un calendar mai lung și se termină la începutul lui aprilie.

Cred că prioritatea tuturor, suntem în ianuarie, de la elevi, profesori, părinți, inspectorate și până la minister, este să ne concentrăm pe pregătirea acestor examene și să vedem dacă putem să obținem rezultate mai bune prin mai multă muncă, atunci este foarte bine.

Dar eu le recomand elevilor să învețe, să se concentreze pe examen, pentru că nu vor fi subiecte mai ușoare, nu vom scădea exigența, pentru că n-ai cum, atunci ne-am păcăli.

Ce fel de Bacalaureat vor da elevii de clasa a XII-a la vară?

Astăzi legea prevede un singur tip de bacalaureat. Ca să facem distincție, eu i-am spus bacalaureat clasic sau bacalaureatul standard. În momentul de față, bacalaureatul profesional nu există decât ca propunere legislativă. În momentul în care va fi adoptat și publicat în Monitorul Oficial, dacă va fi pe parcursul acestui an, vom discuta cum va fi aplicat.

Și oricum, chiar dacă va fi adoptat, el este o opțiune și nu schimbă cu nimic bacalaureatul clasic. Este o opțiune pe care elevul de clasa a XII-a o poate accesa sau nu.

Mențineți camerele video în sălile de examen?

Da, mențin camerele. Și nu le mențin pentru că vreau eu. Și dacă n-aș vrea să le mențin, camerele sunt tot acolo dacă vrem să respectăm legea.

La 1 ocotmbrie camerele video erau prevăzute în metodologia de bacalaureat. Prin urmare, oricine încearcă să schimbe acest lucru încalcă legea. Se pot face schimbări doar în caz de forță majoră și să sperăm că nu vom fi într-o astfel de situație. Altfel, legea nu-ți dă voie, pentru că schimbi regulile în timpul jocului. Or, elevii trebuie să știe la 15 septembrie cum se vor desfășura examenele.

Dar după 15 septembrie s-a propus și ordonanța cu bacalaureatul profesional.

Da, dar a fost o propunere care nu s-a concretizat, care nu modifică bacalaureatul standard. Deci legea este respectată, ordonanța adaugă ceva care nu înseamnă o modificare.

Când se vor schimba manualele?

Pocesul de împrospătare a manualelor a fost demarat înainte să vin eu la minister. Unele din manualele folosite în prezent sunt vechi de 12 ani, unele au greșeli, altele sunt manuale pe care astăzi le putem folosi. Prin urmare, nu putem să spunem de la bun început că curățăm tot ce a fost și construim ceva nou pentru că ar fi o pierdere de energie, cu mult zgomot și rezultate puține.

Eu cred că, în acest moment, trebuie să vedem ce se poate păstra din manualele actuale, cum vom defini noul concept de manuale. Astăzi, în 2013, noi trebuie să definim un tip de manual care să fie funcțional și în 2018 sau în 2020. Noi trebuie să vedem ce fel de conținuturi vor avea elevii în fiecare ciclu de învățământ, după care să dezvoltăm acest curriculum.

Și deja s-au făcut pași în analiza curriculei și sunt rezultate dintr-o serie de proiecte europene. Trebuie să decidem în final asupra curriculumului și probabil că o să mai dureze 6-9 luni.

Apoi să dăm drumul licitației pentru manuale, care iarăși este un proces care poate să dureze un an de zile. Prin urmare, cel mai devreme, manuale noi vom avea în 2015. Acestea vor fi primele manuale care vor intra pentru primul an al fiecărui ciclu- clasa pregătitoare- dacă vom decide că vom avea manuale pentru clasa pregătitoare- sau clasa întâi, clasa a V-a și prima clasă de liceu.

Ministrul Educației, Remus Pricopie

Clasa a IX-a trece la gimnaziu sau rămâne la liceu?

Astăzi, potrivit legii, clasa a noua face parte din ciclul gimnazial V-IX. Legal, mergem pe această formulă pentru că nu există o altă formulă. Ministerul Educației nu va înainta vreun act legislativ prin care să modifice acest lucru. Dacă Parlamentul o va face, atunci este opțiunea Parlamentului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului