Ce salariu are pompierul care a scos cu mâinile goale bebelușii din maternitatea Giulești: „CÂND INTRI ÎN FOC NU TE GÂNDEȘTI LA BANI”

Ce salariu are pompierul care a scos cu mâinile goale bebelușii din maternitatea Giulești: CÂND INTRI ÎN FOC NU TE GÂNDEȘTI LA BANI
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 23/04/2012, 19:40

Este și motivul pentru care, spune salvatorul, nu vrea să fiepremiat. „Rolul nostru este să salvăm vieți, nu să luăm medalii”.Oricum, a precizat Vâlcu, cea mai mare mulțumire pentru el ar fisă-i vadă pe cei șase bebeluși că supraviețuiesc.

„Să dea Dumnezeu să trăiască și vreau să-i văd când o fi să iesla pensie că-mi aduc un baston ș-o pălărie”.

Până la pensie însă, Vâlcu intră de astăzi în tură, „sută lasută apt”, după cum spune. „Mergem mai departe, indiferent ce seîntâmplă. La intrarea în serviciu, noi avem o misiune foarte clară: aceea de a salva oameni, animale și bunuri materiale. Niciodatănu ne gândim la remunerație. Asta ne e profesia – este asumată,astea sunt riscurile”, mărturisește Vâlcu.

În 20 de ani de meserie, salvatorul a văzut multe, darrecunoaște că tragedia de la maternitatea Giulești l-a marcat caom

„Simți că ți se topește inima și practic rămâi fără suflet. Credcă oricare dintre noi, numai privind la televizior, nu mai areputere să vorbească”. La patru zile de la eveniment, pompierulrefuză să reia firul evenimentelor. „Mi-e greu să mai descriu. Mi-egreu să derulez iarăși filmul, pentru că sunt foarte obosit, n-amdormit de trei zile. Nu mai am emoțiile pe care le aveamatunci”.
La patru zile de la tragedie, Vâlcu vrea doar să strângă mâna celorcare au fost acolo, la Giulești, cu el și să le spună „mulțumesc”.”Toți am fost o echipă, nu a contat ierarhia, am fost toți pentruunul și unul pentru toți”.

Pompierul care i-a scos din flăcări pe copii s-a gânditsă meargă să-i vadă la spital, la „GrigoreAlexandrescu”

„Mi-am dat seama că nu fac bine. Și recomand tuturor să lăsămpărinții să-și plângă îngerașii pentru că unii dintre ei n-au fostbotezați”, mărturisește salvatorul.

Nu vrea medalii de la superiori

„Aici nu ținem cont de medalii. Asta este meseria noastră: săsalvăm vieți”, dar – spune Cristian Vâlcu – „aș vrea să premiemmedicii care vor depune toți efortul ca șansele acelor copii desupraviețuire să crească. Asta ar fi mulțumirea noastrăsufletească. Cred că asta ar fi bucuria cea mai mare”.

Despre bani nu vorbește

Este bugetar, are și el salariul tăiat cu 25% și spune doar căface meseria din pasiune. „Nu are rost să vorbim de salariu. Cineconștientizează că asta este meseria, bine. Cine nu – asta e. Suntvechi de 20 de ani, la mine este o pasiune. Nu pot spune că amvenit ca nou în sistemul militar pentru un salariu. Pentru mineacum totul e doar pasiune. Eu nu vreau să rămân pe loc, eu vreau săurc în ierarhia cunoașterii, să cunosc cât mai multe date, inclusivtehnice, iar eu să le împărtășesc altor colegi de-ai mei – cumtrebuie să procedăm, care sunt procedurile noi de intervenție, cumle implementăm ca să facem intervențiile cât mai corect”.

Din țară n-ar pleca niciodată

„Din patriotism”, explică. „De ce să plecăm ? Funcționăm dupăacelași reguli europene, avem și noi costume de protecțieperformante, avem și noi mașini performante, urmează să se maiachiziționeze – chiar dacă unele au un grad de uzură mai ridicat,dar le ținem pe picioare. Le reparăm, trebuie să ajungem cu ele laintervenție în stare de funcționare”.

Familia. „Ești obosit, du-te și dormi”, astai-a spus lui Cristian Vâlcu fetița lui, în vârstă de 9 ani, când avenit acasă după incendiul de la Giulești. „Mi-a dat și oscrisorică: „Tati, ești eroul meu”. I-am spus că a fi erou înseamnăaltceva. Pentru ea sunt tată, nu sunt erou și vreau să-i arăt că șipe ea o vor salva alții dacă va fi în pericol”.

Soția nu i-a zis nimic, spune zâmbind Vâlcu. „Este o dură”. Șiel este la fel, un tip „disciplinat”, după cum se caracterizează.Se trezește la 4 dimineața, plimbă câinele. Viață de familie. Și-arlăsa fetița să fie pompier? „Ea poate să-și aleagă ce vrea. Eu îispun riscurile. E o fire sensibilă”.

CITEȘTE AICI INTERVIUL INTEGRALACORDAT LA VIDEOCHATUL GANDUL. PLUS VEZIVIDEO

INFO

Un copil și o mănușă

„E mai grea o mănușă cu apă la o intervenție decât un bebelușcare a fost scos de la terapie intensivă”, spune Vâlcu. Înainte dea intra în flăcări, bărbatul și-a scos echipamentul de protecție.”Am încălcat regula pentru că nu simțeam, practic, am crezut că-miating mănușile. Trebuia să-I simțim. Erau foarte mici. Așa au făcutși ceilalți colegi. Toți am căzut de acord să ne dezechipăm șiintrăm cât putem. Ne știam potențialul fizic, am mai făcut-o launele salvări – sunt anumite intervenții la care nu vezi. Vizorulpanoramic de la aparatul de respirat nu-ți permite o vizibilitatemaximă, te rănești. Dar acolo nu era loc să te rănești. Acei micuțitrebuiau scoși indiferent de pericol”.

Iar la maternitatea Giulești temperatura din salonul de terapieintensivă unde se aflau cei 11 bebeluși atingea 55 de gradeCelsius.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
FOTO. Sorana Cîrstea a eclipsat până și Turnul Eiffel! Apariție wow la Paris a iubitei...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
SCANDALOS! Actrița de filme pentru adulți cere despăgubiri de 5 milioane de dolari. Ce i...
Bomba anului: Simona Halep se mărită cu Toni Iuruc! Avem dovada: campioana radiază de fericire...
Horoscop duminică, 13 iunie. Scorpionii petrec timp cu persoana iubită
Ploile nu se opresc. ANM a emis o nouă avertizare meteo în aproape toată ţara
BANCUL ZILEI – Amantul soției vrea o mărire
O tânără care a dispărut acum 11 ani a fost găsită împreună cu iubitul în...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Pepe aruncă bomba după divorţul de Raluca Pastramă: ”Mă însor din nou”
Florile și plantele pe care trebuie să le ții în casă. Aduc mult noroc și...
Kanye West a și uitat-o pe Kim Kardashian. Este uluitor cui i-a furat iubita!
Veste ȘOC în România: Cunoscuta jurnalistă A MURIT după un accident vascular
America e în stare de ȘOC: Nu putem lăsa acest lucru să se întâmple în...
Bomba din filmele pentru adulți. Theo Rose a făcut marea dezvăluire
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum arată maşina care sperie piaţa auto mondială, şi de care se tem chiar şi...