Cristian Preda, la Interviurile Gândul: „Soluția dezirabilă – un GUVERN DE LARG CONSENS, soluția fezabilă – PREMIER INDEPENDENT”. VIDEO

Cristian Preda, la Interviurile Gândul: Soluția dezirabilă - un GUVERN DE LARG CONSENS, soluția fezabilă - PREMIER INDEPENDENT. VIDEO
Publicat: 23/04/2012, 19:36
Actualizat: 23/04/2012, 19:48

Discuția despre demisia lui Emil Boc din fruntea guvernului se relansează în PDL, pe fondul evoluțiilor politice generate de protestele de stradă din ultima perioadă. Europarlamentarul Cristian Preda a declarat, astăzi, la „Interviurile Gândul„, că în actualul context politic „soluția dezirabilă” ar fi un Guvern de larg consens, care să asigure alegeri necontestate, iar „soluția fezabilă”, un premier independent, în fruntea unui guvern politic, care să fie susținut de „o majoritate cât mai semnificativă”.

Plecarea lui Emil Boc este invocată și de secretarul general al PDL, Ioan Oltean, care a anunțat tot astăzi că, dacă în termen de o lună guvernul „nu rezolvă problemele oamenilor, el trebuie să plece„.

„Este posibil ca, fără să schimbăm ceva, să rămânem într-o zonă de partid care se chinuie să treacă de 20%”

„Eu cred că soluția dezirabilă în acest moment ar fi un guvern de larg consens, asta ar fi soluția ideală. Un asemenea guvern are o rațiune tocmai pentru că suntem în an electoral: un guvern de larg consens care să asigure, care să garanteze alegeri neconstetate. Mă tem însă că nu suntem într-o asemenea perspectivă. Nu există în clasa politică asemenea resurse, nu poți să faci din nimic un lucru bun, nu se poate. Cred că soluția fezabilă este în acest moment un guvern cu un premier independent și, în același timp, un guvern cu o majoritate cât mai semnificativă. Un asemenea guvern nu ar elimina suspiciunile, dar nu premier independent ar garanta totuși, altfel decât un guvern de larg consens, o anumită neutralitate față de jocul politic”, a susținut Cristian Preda, la „Interviurile Gândul„.

În opinia sa, dacă PDL nu va face acestă „mutare semnificativă” există riscul ca, în perspectiva alegerilor, partidul să „se chinuie să treacă de 20%”. „PDL a avut 32% la alegeri în 2008, în cele mai fericite sondaje avem acum 20-25%. Este posibil ca, fără să schimbăm ceva, să rămânem într-o zonă de partid care se chinuie să treacă de 20%. Nu este exclus”, a spus el. Preda a precizat că nu-i cere el demisia lui Emil Boc, și nici nu ar fi „fezabil” ca acesta să-și depună mandatul în acest moment, apreciind că o decizie trebuie luată abia după întoarcerea Parlamentului din vacanță, dar, foarte important, după încheierea misiunii de evaluare a Fondului Monetar Internațional.

Cristian Preda a mai apreciat că varianta unui guvern de tehnocrați, cerut cu insistență de opoziție, aduce, mai degrabă, cu o „probă de iresponsabilitate politică”. „Avem o responsabilitate ca politicieni. Ideea că în fața unei situații complicate tu pleci acasă, în campanie electorală, și lași niște tehnocrați mi se pare o probă de iresponsabilitate politică. Cum mai poți să justifici revenirea în arenă atunci când tu în momente dificile te pregătești să lipești afișe”, a spus europarlamentarul PDL.

Pe de altă parte, mutând discuția dincolo de alegeri, Cristian Preda a apreciat că varianta unui guvern PDL-PSD, invocată în ultima perioadă de fostul consilier prezidențial Sebastian Lăzăroiu, aduce mai degrabă a improvizație. „Președintele este cel care va media. Mie nu mi-ar plăcea, nu mi-a plăcut nici în 2008. Mie nu mi-ar plăcea pentru că ar fi un guvern fi bazat pe o mare nesinceritate. Ar putea fi împachetat în formula frăției care trece criza, dar nu cred că avem nevoie de un guvern bipolar stânga-dreapta . Un guvern PDL- PSD ar fi un guvern nesincer pentru că ar spune că poate să mărite stânga și dreapta după o istorie de războaie intense. Nu cred că avem nevoie de astfel de improvizații”, a spus liderul democrat-liberal.

Termenul lui Oltean

Dacă europarlamentarul PDL a apreciatcă protestele din stradă sunt departe de ceea ce înseamnă o Revoluție, ele contribuind la separarea „mai amplă” a clasei politice, secretarul general al democrat-liberalilor, Ioan Oltean, i-a dat astăzi un termen de o lună lui Emil Boc pentru a rezolva problemele oamenilor, dacă nu „trebuie să plece”. „Poate că, furat de acordul tacit al populației privind reformele, a crezut că se poate continua la nesfârșit, că populația va putea să aștepte la nesfârșit”, a comentat Oltean.

Gândul a transmis LIVE VIDEO și LIVE TEXT interviul cu europarlamentarul Cristian Preda.

Cele mai importante declarații ale lui Cristian Preda:

♦ Este posibil ca în momentul când vântul va fi mai îngăduitor lumea să revină în stradă. Nu este exclus să se întoarcă, eu cred că mesajul pe care ei l-au dat a ajuns în clasa politică.

♦ Suntem foarte departe de ceea ce înseamnă o Revoluție. Cred că este nevoie de o mișcare importantă în stradă, dar asta nu înseamnă că trebuie să răspundem solicitării Opoziției privind demisia președintelui.

♦ Protestele nu au produs o apropiere a vocilor din politică, ci o separare și mai amplă. Oamenii care au protestat au contribuit la o separare și mai amplă a Puterii și Opoziției.

♦ Nu te poți apuca de negocieri serioase atâta timp cât Parlamentul este vacanță. Până ce Parlamentul vine din vacanță nimic semnificativ nu se poate întâmpla. Există și o misiune a FMI la București. Cine credeți că intră într-un joc al negocierilor când ai această delegație la București?

♦ Opoziția a așteptat ca Boc să se arunce pe tobogan și să abandoneze. Este fezabil să plece Emil Boc când este vacanță parlamentară și delegația FMI este la București?

♦ Soluția dezirabilă ar fi un Guvern de larg consens, ar fi soluția ideală. Acest Guvern trebuie să asigure alegeri necontestate. În acest Guvern persoana premierului ar fi nesemnificativă, ar putea fi și o persoană de pe stradă. Mă tem că nu există în clasa politică resurse pentru asemenea soluție.

♦ Soluția fezabilă ar fi un premier independent, care să aibă o majoritate semnificativă. Premierul ar garanta totuși o anumită neutralitate cu jocul politic.

♦ Cred că este nevoie de o soluție politică. Cred că avem o responsabilitate ca politicieni. Ideea ca în fața unei situații dificile, tu pleci acasă sau în campanie mi se pare o probă de iresponsabilitate politică. Cei care propun soluția tehnocraților nu au dovedit că această soluție poate fi aplicată în România.

♦ Este mai fezabil să plece premierul Emil Boc decât să vină în fruntea Guvernului un tehnocrat.

♦ Demisia premierului este o decizie pe care are toate datele să o ia, el face o analiză foarte bună în fruntea Guvernului. Vom vedea dacă pentru această a doua soluție există resurse. Unii din Opoziție și-ar dori ca Boc să rămână.

♦ Vedeți portretul celor din Opoziție, toată ziua strigă „jos Boc”, dar îl vor pe Emil Boc premier. Este un adversar cu care se bat ușor.

♦ Avem nevoie de relaxarea condițiilor pentru înființarea unui partid politic: 25.000 de membri este foarte mult, am putea să ne oprim la 2.500. Este o problemă că nu se pot înființa mai multe partide politice. Trebuie să renunțăm la pragul electoral de 5%. Trebuie să jucăm corect. Să fie un campionat cu mai multe echipe, este sănătos pentru liga noastră politică.

♦ Partidele nu se vor reforma dacă le spui pe un ton imperativ că trebuie să se reformeze.

♦ Dacă Monica Macovei, Sever Voinescu, Teodor Baconschi nu ar fi în PDL mie mi-ar fi mult mai greu. Baconschi a plătit pentru greșeala pe care a făcut-o.

♦ Noi nu avem candidați nici măcar pentru Primării, nu putem vorbi de Baconschi drept candidat la prezidențiale.

♦ Este întotdeauna ceva surprinzător în viața noastră politică.

♦ Nu mi-ar plăcea un Guvern PDL-PSD, ar fi bazat pe o mare nesinceritate.

♦ Dacă am deschide accesul în Parlament am avea partide simpatice și la stânga și la dreapta cu care să colaborăm.

♦ PDL va face mutarea semnificativă cu premierul. PDL a avut 32% la alegeri în 2008, în cele mai fericite sondaje avem acum 20-25%. Este posibil ca fără să schimbăm ceva să rămânem în stadiul de partid care se chinuie să treacă de 20%.

♦ USL împreună la alegerile din 2008 aveau peste 50%. Unele sondaje îi dau la scorul din 2008, altele dau mai puțin. Noutatea introdusă ar putea fi colegiile, care vor fi redesenate. În momentul ăsta avem sondaje la scară națională, dar noi vom fi într-o confruntare în colegii foarte mici. Este posibil să ai 40% la vot și 60% în mandate.

VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
Ce salariu mic are Neti Sandu la Pro TV! Ia mult mai puțin decât Esca...
FOTO. Antonia, apariție controversată, într-un costum de baie provocator! `Ești minunată!`
9 semne care pot trăda cancerul în stadii incipiente. Nu le ignora!
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Șoc! Iubita lui Reghecampf, la un pas să piardă sarcina? Corina Caciuc, acuzații grave împotriva...
Restricţii de Sărbători! Ministrul Sănătăţii spune clar ce ne aşteaptă de Crăciun şi Revelion
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
SUV de cinci stele la Euro NCAP. Hyundai cucerește piața cu acest model
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Un certificat de vaccinare fals al lui „Adolf Hitler” sfidează controalele europene
Ce salariu mic are Neti Sandu la Pro TV! Ia mult mai puțin decât Esca...
Într-o peșteră pe APĂ din Italia a fost făcuta una dintre cele mai mari DESCOPERIRI...
Incredibil câţi bani câştigă pe lună medicul Beatrice Mahler! Românii sigur vor avea ceva de...
Câți români vor avea facturi mai mici la energie, de fapt: s-a dat legea pentru...
FATA de 15 ani, care a sărit pe geam de frica flăcărilor, a AJUNS la...
Motivele incredibile pentru care bărbații nu mai poartă pălării astăzi!
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit pe loc. Nu a mai putut fi...
Klaus Iohannis e în stare de șoc! Ipoteza care aruncă în aer scena politică
Ziua începe cu o veste tristă. Din păcate este vorba despre Gabriel Cotabiță. În ce...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Este OFICIAL! O nouă minivacanţă! Urmează o nouă sărbătoare legală şi mai multe zile libere...