DECLARAȚIE-ȘOC a șefei instituției care verifică licitațiile publice, la Interviurile Gândul: „Credeți că BUGETARII trăiesc doar din salariile lor?”

DECLARAȚIE-ȘOC a șefei instituției care verifică licitațiile publice, la Interviurile Gândul: Credeți că BUGETARII trăiesc doar din salariile lor?
Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 27/02/2015, 10:02

În România probabilitatea ca o instituție publică să deruleze în mod transparent și legal o licitație pe bani publici este de 53%. Motivele sunt mai multe, după cum explică șefa instituției care verifică licitațiile din bani publici, Cristina Trăilă: birocrația, necunoașterea temeinică a legii dar și „tentanțiile” la care sunt supuși unii funcționari publici.

Întrebată ce părere are despre administrația publică și despre faptul că unii angajați ai statului susțin că pentru că li s-au tăiat salariile vor munci mai puțin, Trăilă, care conduce o instituție subordonată direct primului ministru, a întrebat, la rândul ei: „Credeți că bugetarii trăiesc doar din salariile lor? Sunt mult prea puțini în această situație”.

În primele opt luni ale acestui an în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) au fost transmise, de către autoritățile contractante, 15.167 de anunțuri de participare, dintre care 7.104 au fost respinse de către Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP).

„Funcționarii publici se ascund după hârtii”

„Foarte multe semnături și foarte puțină responsabilitate. Cu cât sunt mai multe semnături cu atât se diluează responsabilitatea. Avem acest obicei de a ne acoperi cu semnături” – așa caracterizează Cristina Trăilă, președintele ANRMAP, administrația publică din România, în cadrul unui interviu acordat gândul.

„Aici este marea problemă a sistemului public. În interiorul instituțiilor nu există un sistem extrem de transparent. Funcționarii publici se ascunde după hârtii”, a adăugat ea.

Întrebată cine plătește, conform legii, pentru că aceste proceduri nu sunt derulate corespunzător, respectiv că nu se respectă legile care fac referire la cheltuirea banului public, președintele ANRMAP spune că situația a fost complicată dar că va fi mult mai simplă.

„Începând de vineri, 23 septembrie, se verifică și documentația, nu doar procedura. Vom verifica aceste licitații înainte de pornirea procedurii. În ceea ce privește amenzile sau sancțiunile acordate, în cazul în care se vor constata nereguli, evident, acestea vor fi date pe persoană fizică”, spune Trăilă.

Citește și: De ce s-au anulat în România LICITAȚII de 2,72 de MILIARDE DE EURO într-un singur an

Ea a explicat că verificarea procedurilor și amendarea nu asigură „curățarea mecanismului de folosire a banilor publici”, mai ales atât timp cât amenda, dacă este plătită, este decontată tot de către contribuabili. „Contractul rămânea în vigoare până la urmă. Răul s-a produs. Nu este eficient să vii să verifici după încheierea contractului”, a adăugat ea.

Printre exemplele date, legate de problema vizibilității, se numără cel al primăriei orașului Otopeni, care a cheltuit în total 44 de milioane de euro în doi ani, în mod netransparent, adică prin „procedurile clasice”. „Dumnealor poate cred că i-am uitat. Nu i-am uitat. Nu numai că le dăm amendă dar, sancțiunea mult mai dură, în final, este declararea nulității contractelor și recuperarea sumelor cheltuite, conform legii. Vom cere direct în instanță anularea acelor contracte, la fel cum a fost cazul cu radarele fixe”, ne-a declarat ea.

Pentru a duce cu succes noile atribuții până la capăt, ANRMAP a cerut și a primit din partea Guvernului mărirea grilei cu 60 de angajați, totalul ajungând astfel la 156 de persoane.

Amenzi de 920.000 de euro în primele opt luni din 2011

În primele opt luni ale acestui an ANRMAP a efectuat 222 de controale la nivel național, în urma cărora au fost acordate 211 sancțiuni, 208 avertismente și amenzi în valoare totală de circa 920.000 de euro.

Există însă și sancțiuni mult mai mari, cum ar fi anularea contractelor și începerea, în instanță, a procedurii de recuperare a banilor cheltuiți ilegal, dar și intrarea în vizorul Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

De la începutul lui 2008 până pe 6 septembrie anul curent, ANRMAP a primit 85 de sesizări din partea DNA dintre care 71 s-au finalizat cu acțiuni de control. Până la data menționată au fost finalizate 63 de controale, valoarea amenzilor acordate fiind de circa 230.000 de euro.

„Am avut foarte mult sesizări de la DNA. Nu spunem că este bine ca lucrurile să capete culoare penală. Cel care greșește însă, trebuie pedepsit conform legii”, explică președintele ANRMAP.

„Credeți că bugetarii trăiesc din salariile lor? Sunt mult prea puțini în această situație”

Întrebată ce părere are despre scuza folosită de unii angajați ai statului, respectiv „Mi s-a tăiat salariul cu 25%, muncesc cu 25% mai puțin”, Trăilă a declarat, zâmbind: „Dar ai de ales. Poți să mergi în privat, unde, dacă ești bun, vei fi mai bine recompensat financiar. Credeți că bugetarii trăiesc doar din salariile lor? Sunt mult prea puțini în această situație. Este evident. Vorbim de doi ani de criza economică și parcările de la hipermarketuri sunt pline și nu faci diferența care e medic sau care e profesor”.

În ceea ce privește posibilitatea ca administrația publică să paralizeze în urma unei plecări masive a angajaților, președintele ANRMAP a declarat, vizibil amuzată: „Și unde se vor duce? Își vor permite să fie incorecți în mediul privat? Vor mai avea program scurt vinerea? Vor mai putea pleca la ora 16:00 în fiecare zi?”.

COMENTEAZĂ ACEASTĂ ȘTIRE PE PAGINA FACEBOOK GÂNDUL

Situaţia dramatică prin care trece un brand uriaş al României. Ce se poate întâmpla în...
Interzis săracilor! Cât costă o omletă în restaurantul lui Victor Slav din București
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Simona Halep și Mircea Badea, întâlnire de gradul zero in trafic! Bolidul sportivei, criticat de...
Crește valoarea tichetelor de masă! E oficial, cu cât vor fi majorate de luna aceasta
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Cât este de ușor de modificat kilometrajul unei mașini moderne? Testat pe mașini produse după...
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Tratamentul mortal pe care mii de români îl iau singuri acasă. Avertismentul unui medic: Nu...
Ce meserie are iubita lui Laurențiu Reghecampf? Corina a studiat la Cambridge!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Adevărul despre soția lui Mihai Gâdea! Femeia câștigă bani mulți, poate e chiar mai bogată...
Zodiile pe care le va lovi karma în 2022. Greşelile pentru care vor plăti
Pregătește-te pentru alergare
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
Europa se zguduie din temelii! Criza care va lovi dur și România. Va ține până...
VIDEO zdrobitor! Dacian Cioloș, făcut de râs la Digi 24
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021