Emil Constantinescu, la Interviurile Gândul, partea a treia: „Nu mi se pare corect ca un fost președinte să devină consultantul unor oameni de afaceri, indiferent de bani”

Publicat: 23/04/2012, 19:38
Actualizat: 23/04/2012, 19:38

Emil Constantinescu a vorbit, la Interviurile gândul, despre viața de după „mandatul sufocant” de președinte, după cum el însuși l-a descris. Departe de a se gândi la odihnă, Constantinescu amintește că s-a implicat într-o susținută activitate internă și internațională, care presupune participarea la cele mai importante think-tankuri din lume, acolo unde personalități de prim rang se întâlnesc spre a elabora scenarii privind viitorul lumii globalizate. Deși există personalități de primă mână, care conferențiază în schimbul unor onorarii importante, Emil Constantinescu spune că, din principiu, indiferent de situație, el nu percepe astfel de onorarii.

Partea a treia a interviului, în rezumat:

• „În general, nu sunt un om lacom, dar am acceptat să intru în structurile de conducere ale mai multor instituții”
• „Ca să merg cu sinceritatea până la capăt, am primit și oferte de consultanță din partea unor grupuri de afaceri”
• „Nu percep onorarii și nici nu fac judecăți morale – este corect în ambele situații -, dar vorbesc de principiile mele”

Partea a treia a interviului, pe larg:

– Cum este viața unui președinte după mandat, domnule Emil Constantinescu?

După 2000, am fost invitat sa iau parte la cele mai importante think-tankuri din lume, unde se reunesc personalități care au jucat un rol decizional în politică, dar și personalități din mediul academic. Scopul acestora este de a elabora mai multe scenarii cu privire la viziunea asupra viitorului lumii globalizate și să deducă din aceste viziuni, strategii pe termen mediu privind evoluția omenirii.

– Aveți o agendă încărcată, să înțeleg…

Da, pentru că în general nu sunt un om lacom, dar am acceptat să intru în structurile de conducere ale mai multor astfel de instituții și după aceea mi-am dat seama că decizia mea implică și obligația de a participa la activitatea consiliilor de administrație.

– Dincolo de aceste lucruri de „bucătărie internă” ale acestor instituții, să le spunem așa, poate ar fi potrivit să spunem ce implică această activitate: mergeți la conferințe, sunteți invitat la televiziuni în străinătate? Cam despre ce este vorba concret?

Pe lângă întâlnirile închise, se organizează conferințe și forumuri regionale la care participă un număr important de oameni, membri ai acestor organizații. Acolo țin diferite discursuri – fie de deschidere, fie discursuri principale. Sunt implicat în biroul bordului International Habitat for Humanity, fondată de Carter – cea mai puternică organizație umanitară din lume. Recent, am fost ales în World Academy of Art and Science, inițiată de Einstein și Fleming, care grupează savanți și oameni de cultură considerați a fi cei mai importanți din lume. Mai nou, am fost ales în board-ul internațional al Institutului de Diplomație Culturală din Berlin și, ulterior, membrii board-ului m-au propus să devin președintele Academiei, și asta implică mult mai multe obligații. Partea cea mai frumoasă este că Academia organizează masterate, doctorate și conferințe la care participă tineri doctoranzi sau masteranzi din Germania, dar și din toate țările lumii. Ceea ce vreau să spun, și asta e cel mai important, la toate conferințele din ultimii patru ani, la care am participat sau pe care le-am condus, sunt români. Sunt tineri români, fie din România fie din Moldova, Australia și Canada

– Vă întrebam dacă mergeți la conferințe și la televiziuni, pentru că citeam deunăzi un material în presa internațională, în care se făcea o analiză a carierei post-președinție a mai multor șefi de state din lume și se vorbea acolo de faptul că, după ce și-au terminat mandatul și încep să aibă o implicare civică, se percep și anumite sume. Dumneavoastră aveți un – nu știu dacă este tocmai potrivit cuvânt – tarif, în momentul când sunteți invitat la o conferință internațională, scrieți într-o publicație prestigioasă sau mergeți la o televiziune?

La conferințele la care particip eu nu se percep onorarii. Dar există și conferințe organizate și finanțate de oameni de afaceri sau de bănci, la care participă personalități remarcabile – trei dintre ele, foarte cunoscute: Bill Clinton, Tony Blair, Mihail Gorbaciov. Au un onorariu foarte mare, care le asigură venituri importante, folosite, de obicei, prin intermediul unor fundații.

În ceea ce mă privește, indiferent de situație, nu percep, niciodată, onorarii. Sigur, aici e vorba de principiu, iar uneori poate am exagerat. De exemplu, în fiecare an sunt invitat la așa numitul „Oslo Freedom Forum” – o structură din care fac parte foști deținuți de conștiință. Ei îmi oferă transport „business”, iar eu am spus că nu mi se pare corect, pot să merg și la „economic”, întrucât e mult mai important ca banii să fie folosiți pentru a fi aduși, în condiții mai bune, oamenii care au avut de suferit. Deplasarea în sine nu mă costă nimic – beneficiez de transport și hotel -, dar nu primesc bani.

Legat de asta, ca să fie o sinceritate totală, am primit și oferte de consultanță din partea unor grupuri de afaceri. De exemplu, am participat la Londra, împreună cu două vârfuri economice, la un dineu. Atunci, fiul meu a negociat pentru mine un preț, explicându-mi-se limpede situația. Mi s-a propus, în perspectivă, să accept o consultanță. În America este o practică, toți oamenii cu funcții importante devin consultanții unor firme sau chiar intră în aceste firme.

Dar eu am venit din mediul academic și nu am făcut afaceri niciodată. Mai mult, am cerut asta și familiei, celor din jurul meu. Dacă aș fi acceptat, urma să fiu mereu disponibil, mereu întrebat la telefon. Aș fi avut un onorariu fix și unul variabil, în funcție de eveniment. Un onorariu mare, ce-i drept. Dar eu am spus un lucru: nu mi se pare corect ca un fost președinte, care a reprezentat la un moment dat o națiune, să devină consultantul unor oameni de afaceri, indiferent de câți bani ar însemna asta. Nu fac judecăți morale – este corect în ambele situații -, dar vorbesc de principiile mele. Acesta este modul meu de a gândi.

Partea I – Emil Constantinescu dezvăluie MOMENTUL CRITIC al mandatului său: „Dacă ar fi căzut o bombă din acea aeronavă, aș fi fost considerat criminal și linșat”. VIDEO

Partea a II-a – Emil Constantinescu, la Interviurile Gândul: „Primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns la Cotroceni a fost să-l sun pe Mugur Isărescu”

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Kira Hagi, prezentatoare de știri! La ce post apare fiica lui Gică Hagi | VIDEO
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Cum să eviți impactul cu un animal care îți apare în fața mașinii. Sfaturile care...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Vaccinarea anti-COVID a accelerat. Un epidemiolog a anunțat când vom atinge imunitatea de turmă în...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
VIDEO Dacia ca un MONSTRU bate orice BMW sau Mercedes la viteză. Cum arată bolidul...
Cristian Bîrcă și-a băgat încă o firmă în FALIMENT
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
Se dă lege! Raed Arafat, anunțul momentului pentru milioane de români: "Este în regim de...
Trecerea la ora de iarnă în 2021. Un mare pericol amenință milioane de români
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021