EXCLUSIV Elena Udrea, la Interviurile Gândul: Cine este adevăratul urmaș al lui Traian

Va fi Elena Udrea candidatul PD-L la Președinție peste patru ani? Spune că acum nu e pregătită, dar menționează: "Acum doi ani v-aș fi spus: categoric nu sunt pregătită pentru funcția de ministru"

RF: E realist sondajul care ne spune că doamna TeoTrandafir ar obține peste 70% din voturi?
– Probabil că da. Recunosc că mi-a scăpat puțin ziua de ieri, amfost și în Republica Moldova, dar dacă sondajul e asumat de PD-Latunci cu siguranță așa este.

RF: Revenim la același subiect: care sunt șansele uneifemei în politică?
– Șanse sunt. Problema este că e mult mai greu. Întotdeuna ampreferat tactica struțului, care pune capul în nisip și se prefacecă nu există realitățile. Și eu am preferat să spun că nu existădiscriminare. Ba da, există discriminare în politică. Femeile suntdiscriminate. Întotdeauna când este atacată o femeie, primulargument nu este competența, ci se referă la faptul că efemeie.

CP: Ați fost discriminată dumneavoastră înpartid?
– Nu în partid, în politică, în general. În PD-L, noi, femeile, amavut o discriminare pozitivă, pentru că am avut norocul ca, la unmoment dat, acest partid să fie condus de Traian Băsescu, cel carea promovat femei în politică, deci am avut acest noroc.

„Liviu Negoiță ar puteafi candidatul PD-L în 2014”

CP: Invocați numele lui Traian Băsescu extrem de des.Norocul, urmașii lui Traian Băsescu…
– Mă bucur că toate lucrurile pe care le spun în glumă devinsubiecte foarte serioase. E o melodie care spune „urmașii luiTraian” și gluma o facem toți atunci când suntem în teritoriu, înpartid.

CP: Ce ar fi PD-L-ul din punct de vedere electoral fărăTraian Băsescu?
– Din acest moment, lucrurile se cam separă. PD-L trebuie să-șifacă propria echipă de candidați pentru toate funcțiile.

CP: Singur, dar va fi o pierdere.
– Va fi o pierdere pentru toată politica românească.

CP: Nu cred că pentru PSD va fi o pierdere plecarea luiTraian Băsescu.
– Da, sigur, pentru ei va fi un câștig, dar politicieni de talialui Traian Băsescu probabil că nu vom găsi la fiecare noumandat.

CP: Cât de mult controlează acum Traian BăsescuPD-L?
– Nu cred că există un control al președintelui asupra partidului.Există o comunicare foarte bună, la nivelul guvernării și e firescsă fie așa.

CP: Dumneavoastră când ați vorbit ultima oară cu domnulpreședinte? Domnii Boc și Berceanu povesteau că vorbesc de două oripe zi.
– Eu nu vorbesc de două ori pe zi. De ceva destul de mult timp nuam mai vorbit.

CP: Traian Băsescu ia și deciziigreșite.
– Nu mai este un subiect asocierea PD-L Traian Băsescu.

RF: În care altă persoană din PD-L mai vedețicalitățile lui Traian Băsescu?
– Diverse calități la fiecare.

RF: Dacă ar fi să trageți linie. Am văzut că îlsusțineți pe domnul Flutur pentru funcția deprimvicepreședinte…
– Da, domnul Flutur e un foarte bun organizator, e o persoană carepoate face organizare și care poate ține o echipă lângă el. Suntpoliticieni care vorbesc bine la televizor dar nu reușesc să facăechipă și să organizeze partidul.

CP: Domnul Liviu Negoiță a fost soluția preferată deTraian Băsescu pentru funcția de prim-ministru.
– Un primar bun, cu o imagine bună.

CP: Ar putea fi Liviu Negoiță candidatul PD-L pentru2014?
– Sigur că da. Liviu Negoiță ar putea fi candidatul PD-L în2014.

CP: Emil Boc? Are o problemă de încredere. Oriceguvernare erodează.
– Este o guvernare grea, ia măsuri nepopulare, dar extrem deutile

CP: Deci, în termeni realiști, Emil Boc nu prea poatefi o soluție.
– Da. Deși, e o guvernare grea, dacă efectele guvernării vor fipozitive și vor apărea în timp util, în doi, trei ani, atunci EmilBoc poate să iasă cu o imagine foarte bună. De aceea, spuneam că vacandida cel care va sta cel mai bine în încrederea cetățenilor.

Ministrul Dezvoltării și Turismului, Elena Udrea, a explicat,ieri, la InterviurileGândul, că, în2014, candidatul la Președinție va fio pedelistul cel mai bineclasat în sondaje. În acest moment, a explicat Udrea, LiviuNegoiță, primarul sectorului trei, este o variantă de luat încalcul. Și premierul Boc ar fi o soluție, dar doar în cazul în carepartidul va constata că nu a ieșit „erodat” din criză și dinguvernare. Despre propria candidatură, Elena Udrea vorbește cuprudență: n-o exclude, deși crede că discuția e prematură.

„În acest moment” spune că nu e pregătită pentru un astfel depas, dar își aduce aminte că la fel a spus și acum doi ani dacă aifi întrebat-o dacă se vede ministru. Povestind despre viața înGuvernul Boc, șefa Turismului și Dezvoltării se plânge denenumăratele „pile” care tot felul de prieteni vor să le angajezela minister.

Udrea intră și în probeleme „macro” ale guvernării: acordul cuFMI, viitoarele disponibilizări din sectorul bugetar, reconversiaprofesională a profesorilor (unora le sugerează să se angajeze catranslatori). Într-un moment, îl înțeapă pe colegul de laTransporturi, Radu Berceanu, atacând „risipa fantastică” a banuluipublic: „Uitați-vă la drumuri!”

Partea întâi, în rezumat:
• Traian Băsescu cred că ar fifost un premier bun dacă nu era președinte, pentru că a fost unministru foarte bun și un primar foarte bun. Este genul de persoanăcare acționează. În politică și în administrație, din păcatearareori găsești un om care să treacă de la teorie la fapte.
• Nu înseamnă că avem naivitateade a crede că va mai exista un al doilea Traian Băsescu (…)Politicieni de talia lui Traian Băsescu probabil că nu vom găsi lafiecare nou mandat.
• Ce va face PD-L fără”locomotiva” Băsescu? Din acest moment, lucrurile se cam separă.PD-L trebuie să-și facă propria echipă de candidați pentru toatefuncțiile.
• În 2014, va candida cel carestă cel mai bine în sondaje la momentul acela (…) Liviu Negoițăar putea fi candidatul PD-L în 2014.
• În acest moment nu suntpregătită să iau funcția de președinte al statului. Nu vreau să vădau acum un răspuns tranșant. Suntem mult prea devreme pentru aface astfel de judecăți. (Ideea „Elena Udrea președinte” mi-atrecut prin minte) numai când am citit interviul pe care l-ațifăcut cu domnul Blaga. Atunci mi-a trecut prin minte, pentru că amfost obligată să mă raportez la ea.
• Femeile nu votează femei, deșipot să spun că eu am câștigat alegerile în colegiul meu cu votulmai multor femei decât bărbați.
• Întotdeuna noi am preferattactica struțului, care pune capul în nisip și se preface că nuexistă realitățile. Și eu am preferat să spun că nu existădiscriminare. Ba da, există discriminare în politică. Femeile suntdiscriminate. Întotdeauna când este atacată o femeie, primulargument nu este competența, ci se referă la faptul că efemeie.

CP: Sunteți membră de vârf a PD-L, care, în acestmoment, are o problemă. Ce va face după ce Traian Băsescu nu va maifi președinte?
– Va câștiga alegerile cu un alt candidat. De regulă, candidezi cucel care e cel mai bine cotat în sondaje, care are cea mai mareîncredere din partea populației. Vom vedea atunci care va fipersoana, poate fi Emil Boc, poate fi alt candidat.

CP: Îl vedeți pe Traian Băsescu retrăgându-se total dinpolitică după ce își termină acest mandat?
– Probabil că da. Totuși, atunci când ai avut cea mai înaltăfuncție în stat și ai avut performanța de a câștiga alegeri de douăori consecutiv, așa cum nu s-a mai întâmplat și în condițiile derăzboi total pe care l-a avut Traian Băsescu, ce poți să mai vreide la Traian Băsescu? Plus că va fi un fost președinte tânăr, nuștiu cât o să aibă atunci, șaizeci și ceva de ani, nu știu exactcâți ani are astăzi și probabil că va putea face foarte multelucruri despre care spunea că le va face când nu va mai fipreședinte, deci văd posibilitatea că Traian Băsescu va face așacum a spus că va face și nu se va mai implica activ în politică.Acum, pasiunea pentru politică nu i-o va putea lua nimeni…

CP: Se reapucă de marinărie…
– Da sau nu, dar cred că ce a spus la un moment dat, că nu se vaîntoarce în partid și în politică având o funcție politică. Cred căasta se va întâmpla.

RF: Credeți că ar fi un premier bun domnulBăsescu?
– Da, cred că ar fi fost dacă nu era președinte, pentru că a fostun ministru foarte bun și un primar foarte bun. Este genul depersoană care acționează. În politică și în administrație, dinpăcate arareori găsești un om care să treacă de la teorie la fapte.Abilitatea, competența, puterea de a trece la teorie la faptă nu ogăsești la orice persoană.

CP: Când ar trebui să aibă PD-L-ul un candidat lapreședinție ca să aibă șanse de reușită?
– Traian Băsescu a intrat în alegeri cu o lună și jumătate înainte.Nu era pregătit pentru candidatura la președinție și a câștigat.Asta nu înseamnă că avem naivitatea de a crede că va mai exista unal doilea Traian Băsescu. Dar se poate și așa.

CP: Ați avut această discuție cu șefulstatului?
– Nu, nu s-a purtat această discuție la nivelul partidului cu șefulstatului.

RF: Excludeți candidatura dumneavoastră în 2014 lapreședinția României? Să presupunem că organizația de femei apartidului v-ar cere să candidați.
– Atunci când vorbim de candidaturi uninominale, am fost deprincipiul că fiecare trebuie să-și câștige votul. Fie că e femeie,fie că e bărbat. La funcții numite poți să faci un procent, sănumești mai multe femei decât bărbați, dar la funcții alese toțitrebuie să se supună acelorași criterii. Pe de altă parte, 2014 eaproape peste cinci ani. E foarte greu să spui că o situație va fiposibilă sau nu. Eu cred că va candida cel care stă cel mai bine însondaje la momentul acela.

CP: Deci, neexcluzând o candidatura de-a dumneavoastră,pot să vă întreb dacă vă simțiți pregătită pentru o asemeneafuncție.
– Nu, categoric, nu. În acest moment nu sunt pregătită să iaufuncția de președinte al statului.

CP: Dar dacă vă întrebam acum doi ani că erațipregătită pentru funcția de ministru cumrăspundeați?
-Vă spuneam: categoric nu. Și acum vă spun categoric da, în acestmoment cred că în calitate de ministru fac o parte din lucrurilecare trebuie făcute.

CP: Să înțeleg că în patru ani nu excludeți aceastăvariantă…
– Nu vreau să vă dau un răspuns tranșant. Suntem mult prea devremepentru a face astfel de judecăți.

CP: Care e profilul unui președinte? Ce ar trebui să segândească un individ care ar dori să ajungă în patru anipreședinte? Ce i-ar lipsi?
– Cred că depinde de etapa în care ocupă această funcție. AcumRomânia are nevoie de un președinte și are acest președinte care săsusțină reforme mari, profunde ale statului. O țară care 20 de ania mers așa cum a putut fără să se gândească la reforme structuraleși am ajuns o țară care nu e în UE la nivelul la care ar trebui săfie conform posibilităților pe care le are. Asta, pentru că ceicare au condus țara nu au făcut-o așa cum trebuia. Cert e cătrebuie să fie o persoană care să poată să aibă o bună colaborarecu Executivul, să reușească să impună reformele de care țara arenevoie sau cadrul legislativ care e necesar.

CP: Din felul în care vorbiți, înțeleg că v-ați gânditla această posibilitate.
– Noi, totuși, am trecut prin campanii electorale în care a trebuitsă combatem toate atacurile care au fost la candidatul nostru și atrebuit să explicăm oamenilor de ce candidatul nostru e omulpotrivit.

CP: E o primă mostră de răspuns de tipul unui ompolitic cu experiență. Ați evitat foarte lejer sărăspundeți.
– Nu, dar știu că s-a lansat tema la dumneavoastră la interviu, îndiscuția cu domnul Blaga s-a lansat această ipoteză a candidatuiriiunei femei.

RF: Domnul Blaga spunea că femeile nu voteazăfemei.
– Așa este. Femeile nu votează femei, deși pot să spun că eu amcâștigat alegerile în colegiul meu cu votul mai multor femei decâtbărbați.

CP: Răspundeți sincer, v-a trecut această idee prinminte? Elena Udrea președinte?
– Numai când am citit interviul dumneavoastră. Pe care l-ați făcutcu domnul Blaga. Atunci mi-a trecut prin minte, pentru că am fostobligată să mă raportez la ea.

CP: Și ce concluzie ați tras?
– Că este mult prea devreme pentru a trage o concluzie.

RF: Dumneavoastră susțineți că printreprimvicepreședinții partidului nu ar trebui să se afle și miniștri.Domnul Adriean Videanu, de pildă, nu agrează aceastăidee.
– E punctul meu de vedere. Nu știui ce punct de vedere are domnulVideanu. Eu mi-am asumat punctul de vedere și cred că în partidpozițiile noastre trebuie să fie deschise și asumate. Da, eu credcă funcția executivă în partid te solicită foarte mult. Partidulare nevoie de propia lui viață în paralel cu guvernarea. Personal,sunt extrem de solicitată la minister și nu aș avea timp să mă ocupde partid așa cum o cere funcția de prim și așa m-am gândit că seîntâmplă cu toți colegii mei. Acum, dacă sunt colegi care cred căvor face față să și conducă ministerele și să aibă și o funcție înpartid, foarte bine. Cred că mai ales în acest context economic,toată atenția trebuie să se concentreze pe actul deguvernare.

RF: Cu toate acestea doriți o funcție de vicepreședinteîn partid.
– Da. Va fi una din cele 15 astfel de funcții, nu presupune oactivitate la partid zilnică, sau o activitate consistentă, iar încalitate de minstru care lucrează cu teritoriul cred că aș puteaajuta foarte mult partidul prin faptul că fără să fiu obligată defuncția de partid umblu foarte mult prin țară. Dacă ceea ce fac eue considerat util, atunci lucrul acesta se va vedea și asuprapartidului

RF: De ce s-a ales varianta pe liste? Nu era mai corectsă avem alegeri uninominale?
– Era mai corect.

RF: Cine a luat această decizie?
– A fost o decizie a majorității. Majoritatea a fost alta decâtopinia mea.

RF: Din partea cui a venit aceastăpropunere?
-Din păcate în ziua aceea nu am fost în țară și nu am puutparticipa la acea ședință.

CP: Pentru că am ajuns la liste și uninominal, aveți unproaspăt candidat anunțat ieri. Doamna Teo Trandafir. Cine a venitcu propunerea?
– Organizația Sectorului 4, probabil. Eu cred că e o idee foartebună de a o aduce în rândurile parlamentarilor PD-L pe TeoTrandafir pentru că, până la urmă, parlamentarii nu trebuie să fiepoliticieni de carieră. Sunt oameni care reprezintă o comunitate șiatât timp cât oamenii au încredere în tine și ești un om de bunăcredință, cred că nu e o problemă să vii și să candidezi din parteaunui partid.

Citește și

Udrea, la Interviurile Gândul (2).”Vin tot felul de pile să le angajez la minister. De la oameni caremă așteaptă la poartă, până lacolegi”

Udrea, la Interviurile Gândul (3). „Nuștiu ce rată am la credit. Eu mai mult las lucrurile astea pe seamasoțului. Încerc să vând din proprietăți ca să pot să achit acestcredit”

Udrea, la Interviurile Gândul (4). „Eusunt o persoană destul de credincioasă și cred că numai Dumnezeu aputut face să câștigăm”. Plus: informarea de la SRI în cazulVoicu

Udrea, la Interviurile Gândul (5).”Dictatura luminată înseamnă dictatura legii. E un stat care arenevoie să fie întărit”

Udrea, la Interviurile Gândul (6).”Singura autostradă care s-a construit i se datorează domnuluiTraian Băsescu. Ce-i cere luiBerceanu”

Elena Udrea la videochatul Gândul:Femeile au nevoie de mai mult respect, nu sunt pentru legalizareaprostituției

Prima mare lovitură încercată de CFR Cluj după plecarea lui Dan Petrescu. Mutarea care a...
Ce fetiș pervers are Bendeac în pat! Ce le pune pe iubitele lui să îi...
FOTO. Larisa Iordache, apariție incendiară! Gimnasta nu are inhibiții și își arată trupul perfect pe...
FOTO. Larisa Iordache, apariție incendiară! Gimnasta nu are inhibiții și își arată trupul perfect pe...
A jurat că nu-i mai trebuie bărbați însurați. Pedeapsa în stil MAFIOT a unei soții...
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
IMAGINI ȘOCANTE. Morți ținuți pe jos și mizerie la morga spitalului Horezu. Reacția directorului: „O...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000E pentru o noapte de amor cu Daniela...
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
SUPERB! Ce are Lidl România NOU în magazinele sale! Toți clienții trebuie să știe asta...
GENIAL! Cum scapi de condensul și umezeala din casă. Ce trebuie să faci zilnic
Când se aprind luminițele în București 2020? Răspunsul clar dat de Nicușor Dan
Simptomele neașteptate care anunță o formă lungă de COVID-19. Semnele timpurii ale bolii
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Cine este femeia care îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis aproape peste tot
Mihai Bendeac și-a dezvăluit fanteziile! Fanii au rămas uimiți de plăcerile actorului
Inchide