INTERVIU CU ANCA BOAGIU LIVE PE GÂNDUL: Cred că este nevoie de o REMANIERE guvernamentală

Redactor:
Gândul
INTERVIU CU ANCA BOAGIU LIVE PE GÂNDUL: Cred că este nevoie de o REMANIERE guvernamentală
Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu,a fost invitata "Interviurilor Gândul", astăzi, de la ora 12:00

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat astăzi la „Interviurile Gândul„, că, în opinia sa, o remaniere guvernamentală trebuie făcută, însă subiectul nu a fost discutat, instituțional, în cadrul PDL. Ea nu a exclus ca acesta să fie un punct pe ordinea de zi la întâlnirea de duminică pe care o au programată democrat-liberalii și la care este așteptat și președintele Traian Băsescu.

„Întotdeauna este nevoie de o rupere de ritm și cred că este nevoie și de o remaniere guvernamentală, nu exclud acest aspect, dar cred că ceea ce este foarte necesar în acest moment este ca ritmul reformelor să fie continuat și oamenii din Guvern să fie determinați să meargă mai departe, pentru că nu este o perioadă ușoară, nu este o perioadă de tratat cu superficialitate și cred că e o perioadă de responsabilitate maximă vis-a-vis de România”, a spus Boagiu.

Ministrul Transporturilor a apreciat că , fără măsurile luate de guvernul Boc, România ar fi putut avea soarta Greciei. Chiar și în contextul anunțului companiei Nokia de a-și închide fabrica de la Cluj, Anca Boagiu a insistat că guvernul face eforturi pentru a stimula investițiile. „Ce este important, după ce am făcut eforturile majore, este să menținem, să stimulăm investițiile străine în România. Sunt semnale că sunt probleme în piață și că mai multe companii își analizează activitatea. Decizia de a ne axa pe investiții este luată de anul trecut. Noi am depășit etapa de recesiune și suntem într-o perioadă de echilibru”, a spus ministrul.

Anca Boagiu a venit cu precizări referitoare la contractul cu Bechtel, dar și în ceea ce privește celelalte autostrăzi în lucru, și s-a declarat, totodată, un susținător al managementui privat pentru companiile de stat.

Gândul a transmis interviul în format LIVE VIDEO și LIVE TEXT.

PRINCIPALELE DECLARAȚII ALE MINISTRULUI ANCA BOAGIU

Despre NOKIA

 • Fiecare își urmărește interesele. Ce este important pentru ca stat, după ce am făcut eforturile majore, este să menținem, să stimulăm investițiile străine în România. Sunt semnale că sunt probleme în piață și că mai multe companii își analizează activitatea. Decizia de a ne axa pe investiții este luată de anul trecut. Noi am depășit etapa de recesiune și suntem într-o perioadă de echilibru. Este un moment de cumpănă la nivelul Uniunii Europene.
 • Nu știu ce discuții a avut domnul prim-ministru cu cei de la Nokia
 • Nu este un moment de bucurie. Prin retragerea unui investitor de mare ai și un recul economic, la nivel județean și național. Am apreciat că s-a demarat procedura de reconversie profesională

  Citește și Anca Boagiu, la „Interviurile Gândul”, despre închiderea fabricii Nokia de la Jucu: „Nu este un moment de bucurie, fiecare își urmărește interesele”

Despre BECHTEL

 • Negocierile au durat destul de mult, iar compania Bechtel a înțeles în cele din urmă că România este o țară europeană. Au fost discuții neplăcute despre contractul cu Bechtel, nu este de vină cine cere ci cine dă. Sub guvernarea Năstase a fost încheiat acest contract care ne-a dus în zona țărilor de mâna a treia în Europa.
 • Fiecare dintre cei implicați ne-au ajutat în limitele atribuțiilor pe care le au. Cuvântul de ordine a fost așezarea acestui control în standardele de cost.
 • În intervenția sa pentru contractul Bechtel, președintele nu a făcut altceva decât să susțină ideea renegocierii contractului
 • Este un contract care nu a fost încheiat după regulile europene, care ne-a decredibilizat la nivelul Uniunii Europene
 • Faptul că negocierile cu Bechtel s-au încheiat, că vom avea o economie de 600 mld de euro, că avem clauze ferme, ne arată că putem merge mai departe
 • Ministrul Anca Boagiu nu a dorit să comenteze afirmația președintelui Traian Băsescu potrivit căreia „ambele părți au dorit să fure” „Întrebați-l pe președinte la ce s-a referit”

Citește și: Anca Boagiu despre vechiul contract cu Bechtel: „Nu e de vină cine cere, ci cel care dă”. Cum a ajutat-o președintele Traian Băsescu să negocieze cu americanii – VIDEO

Autostrăzi

 • Sunt mulțumită de prețurile pentru A2 și ritmul lucrărilor
 • Mâine a doua bandă pe centura ocolitoare a Constanței este gata. Lucrările se încadrează în grafic.
 • Este un moment când trebuie să se cearnă constructorii serioși de cei neserioși. Bugetul de stat nu este o pușculiță pentru toți.
 • Pentru coridorul IV pan-european una dintre condiții a fost să demonstrăm că există resursă financiară pentru întreținere. Este un subiect care arde. Întreținerea unui drum costă. Contractele pe care le-a găsit la mentenanță, încheiate în campania din 2008, sunt un dezastru.Am redus costurile cu 35%, iar pentru noile contracte am introdus standardele de cost.
 • Vom avea sistem de taxare când vom avea autostrăzi, că nu putem taxa firul ierbii. Nu știm care vor fi aceste taxe.
 • Din taxa de autostradă îți asiguri confortul, este ca diferența dintre personal și intercity. Nu place ideea de taxă și o tratăm într-un mod populist, dacă ieși peste graniță te duci îți iei tichetul frumos, taxezi, nu înțeleg unde este problema ca România să intre în această zonă.
 • România intră în zona transporturilor inteligente

Plățile către constructori

 • Pentru ce a fost în trecut să răspundă cine a încălcat regulile.
 • În vremuri de criză să nu se gândească unii că pot face presiuni. Vin și acum unii și cred că se sperie ministrul sau directorii.
 • „Da, au existat cazuri în care un constructor a sunat directori din companie. Am găsit unul pitit sub scări. Pe mine nu m-au sunat că știu că nu își permit.
 • Fiecare director din minister a primit ținte pe care trebuie să le atingă.
 • Acolo unde am avut suspiciuni pentru anumite contracte am dat documente la DNA și Parchet. Am descoperit licitații fără respectarea legalității, cheltuieli nejustificate, este o plajă largă de acțiuni. Acolo unde am avut suspiciuni despre modul în care era gestionată activitatea în companie am dat mai departe spre instituțiile statului.
 • Nu întotdeauna ministrul este de vină, dacă nu ai în jurul tău o echipă cu care să lucrezi, la un moment dat ești responsabil pentru ceea ce se întâmplă.

Despre foștii miniștri

 • Nu vorbim despre nume, ci despre fapte. Pe mine nu mă interesează persoanele, ci regulile. Unii au greșit. Domnul Orban a avut multe păcate, nu putem spune că a iubit sistemul acesta. Principala acuză pe care i-o aduc este că în 2007 și 2008, companiile de cale ferată nu au avut bugete aprobate. Din ce au trăit? Din nimic.
 • Cel mai grav lucru fost că în 2006, eram ministru la Integrare. I-am cerut bani în Guvern pentru a face studii de fezabilitate. Aveam proiecte de aproape un miliard pregătite. Nu a lucrat la portofoliul de proiecte. Este motivul pentru care ministerul a rămas în urmă la accesarea fondurilor europene.

CFR Marfă, CFR Călători, CFR Infrastructură

 • La nivelul fiecărei companii de cale ferată au fost create programele de restructurare și au fost și aplicate
 • CFR Infrastructură – în ultimii cinci ani au primit pentru investiții 136 milioane de euro și mai nou 500 milioane de euro fonduri comunitare. Nevoia lor a fost acoperită în procent de 10 – 14%
 • Acum avem proiecte de două miliarde de euro.
 • La CFR Infrastructură am suplimentat bugetul cu 160 milioane de euro.

Management privat la companiile de stat

 • Sunt un susținător al managementului privat. Când stabilești ținte unui manager situația se schimbă, lucrurile se mișcă altfel. Am exemplul Metrorex. La nivelul pierderilor înregistrate, dacă facem o balanță , ce preferi să pierzi 5 milioane euro și să am o companie care merge pe profit, îmi generează de locuri de muncă sau să am manageri plătiți cu 50 de milioane de lei vechi și care se duc în jos. Avem manageri români foarte buni.

Citește și Anca Boagiu, despre managementul privat: Prefer să plătesc cu 5 milioane euro un manager care să ducă societatea pe profit

Remanierea guvernamentală

 • Cred că este nevoie de o remaniere guvernamentală, nu exclud acest aspect. Subiectul nu a fost discutat în conducerea partidului.
 • Contează pentru mine și cuvântul președintelui Traian Băsescu.

Mișcarea Populară

 • Este momentul în care forțele politice, oamenii neangrenați politic care vor să conducă țara spre modernizare trebuie să-și unească forțele

Reorganizarea administrativă

 • Reorganizarea administrativă ar trebui să se facă până în 2012. Se negociază bugetul european 2014- 2020 și trebuie să reașezăm regiunile.
 • Nu cred că dialogul dintre noi și partenerii de guvernare nu pot duce la un rezultat. Nu știu despre o regiune care să cuprindă Harghita, Covasna și Mureș.
ŞOCANT! O fostă campioană a ajuns la 64 de ani să doarmă într-un cimitir: ”Sistemul...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Noi detalii despre Mario Mutu! Dezvăluirile Alexandrei Dinu despre fiul pe care îl are cu...
Este ANUNŢUL MOMENTULUI despre ALOCAŢII ŞI PENSII! Ce se va întâmpla în curând
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Elon Musk vrea să implanteze microcipuri în creierele oamenilor. Tot ce trebuie să știi despre...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Truc genial: cum scoți sâmburii din măsline ușor. Secretul grecilor s-a aflat, e senzațional
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide