Interviu cu JIRI MENZEL de CRISTIAN TUDOR POPESCU. Opiniile regizorului ceh despre ortodoxism și totalitarism: „Nicăieri nu o să găsiți un rus care să-și ceară scuze”

Publicat: 23/04/2012, 19:29
Actualizat: 23/04/2012, 23:42

Cunoscutul regizor ceh Jiri Menzel a fost invitatuljurnalistului și filmologului Cristian Tudor Popescu într-uninterviu pentru gândul TV, unde avorbit despre viitorul cinematografiei, despre importanțapublicului în sălile de film și despre relațiile dintretotalitarism și religie.

Jiri Menzel este un reprezentant al noului val alcinematografiei cehești din anii ’60. A fost distins cu premiulOscar pentru cel mai bun film străin („Trenuri strictsupravegheate”) în 1968, rămânând în actualitate și în ziua de azicu filme precum „L-am servit pe regele Angliei” (2006).

„În ’68 l-am iubit peCeaușescu”

Jiri Menzel și-a reamintit de momentele din 1968, când tancurilerusești puneau capăt mișcării de reformă din Cehia, iar NicolaeCeaușescu vizita Praga în semn de susținere a regimului luiAlexander Dubček.

„În acele momente, în care eram amenințați de ruși și Ceaușescua venit în vizită la Praga, îl iubeam. Acum știu adevărul și știucă s-a purtat mai rău decât comuniștii noștri. Imaginea mea de acumasupra lui Ceaușescu nu este una bună, dar atunci l-am văzut doarca o persoană care s-a pus contra lui Brejnev, a povestit JiriMenzel.

Regizorul ceh a lămurit și fenomenul unic petrecut în Cehia,după 1989. Față de celelalte țări din blocul comunist, Cehia s-adistanțat în loc să se apropie de religie.

„Cehia are un motiv istoric. Nouă ne-a fost impusă credințacatolică, dar nu a fost aproape de sufletul nostru. Pentru că ne-afost impusă, am avut mereu o atitudine laxă față de religie”, aspus Jiri Menzel, continuând să arate felul în care diferiteleconfesiuni creștine modelează dezvoltarea unui popor.

„Catolicii au avut noroc cu mișcările protestante. Protestanțiiau învățat să fie independenți, catolicii nu chiar în așa maremăsură. De aceea, dacă treceți din Germania protestantă în Franțacatolică, veți vedea că ați trecut dintr-o țară curată șicivilizată într-una haotică. De asemenea, în țările scandinave,care sunt protestante, corupția este la cel mai mic nivel, în timpce, dacă ne uităm la Italia catolică, avem parte de corupțiegeneralizată”, a spus regizorul, trecând apoi la ortodoxism.

„Și mai rău este în țările ortodoxe. Nu e vorba nici măcar decorupție, e vorba de apatie. Apatie care a făcut ca rușii săaccepte atât de ușor comunismul și biserica pravoslavnică săgăsească imediat puncte comune cu puterea comunistă”, a spus JiriMenzel, trecând apoi la descrierea mentalităților germanilor și arușilor în prezent.

„După zeci de ani, deși nu mai trăiește niciun german implicatîn al Doilea Război Mondial, Germania tot mai plătește compensațiievreilor, germanii încă își mai cer scuze, încă au mustrări deconștiință. Pentru rușii ortodocși, ce-a fost, a fost, așa a vrutDumnezeu. Nu o să găsiți nicăieri un rus care să-și cearăscuze”.

Jiri Menzel: „Am văzutun singur film 3D”

Întrebat dacă ar dori să realizeze un film 3D, regizorul ceh amărturisit că a văzut o singură astfel de reprezentație, pânăacum.

„Am văzut un singur astfel de film, un film de animație. Artrebui să văd mai multe filme de genul acesta pentru a putea să iauo decizie, dar în momentul de față nu simt nicio nevoie interioarăsă fac asta”, a spus regizorul ceh, adăugând că nu s-a uitat nicila „Avatar”.

„Am avut bilete la premieră, dar filmam ceva și nu am vrut săpierd vremea. Pe urmă am aflat că ar fi un film de cotitură încinematografie”.

Urmăriți mai jos discuția intregrală dintre CristianTudor Popescu și Jiri Menzel.

BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
FOTO. Fosta soție a gimnastului Marian Drăgulescu face videochat și a ajuns să aibă o...
Femeia care-și bea menstruația, o aplică pe ten și pictează cu ea: „E medicină pură”
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
O invazie a Rusiei în Ucraina ar avea consecinţe nemaivăzute. IATĂ ce măsuri draconice ar...
Hoții de CATALIZTOARE din GERMANIA ”vânează” aceste mașini
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Diferența dintre criptomonede, monede digitale și monede virtuale
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Detalii BOMBĂ din dosarul inspectorilor ANAF: Nu punem botul la o sticlă de whisky; Să...
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Au fost chemați ROMÂNII ÎN ARMATĂ?! Ministrul Apărării a spus adevărul. Toată lumea trebuie să...
Anunțul care zdruncină lumea din temelii. Ce urmează după Omicron: Va fi mult mai contagioasă
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Răzbunarea perfectă a unui angajat care a fost concediat de şef pentru că avea idei...