Interviu cu JIRI MENZEL de CRISTIAN TUDOR POPESCU. Opiniile regizorului ceh despre ortodoxism și totalitarism: „Nicăieri nu o să găsiți un rus care să-și ceară scuze”

Cunoscutul regizor ceh Jiri Menzel a fost invitatul jurnalistului și filmologului Cristian Tudor Popescu într-un interviu pentru gândul.tv, unde a vorbit despre viitorul cinematografiei, despre importanța publicului în sălile de film și despre relațiile dintre totalitarism și religie.

Cunoscutul regizor ceh Jiri Menzel a fost invitatuljurnalistului și filmologului Cristian Tudor Popescu într-uninterviu pentru gândul TV, unde avorbit despre viitorul cinematografiei, despre importanțapublicului în sălile de film și despre relațiile dintretotalitarism și religie.

Jiri Menzel este un reprezentant al noului val alcinematografiei cehești din anii ’60. A fost distins cu premiulOscar pentru cel mai bun film străin („Trenuri strictsupravegheate”) în 1968, rămânând în actualitate și în ziua de azicu filme precum „L-am servit pe regele Angliei” (2006).

„În ’68 l-am iubit peCeaușescu”

Jiri Menzel și-a reamintit de momentele din 1968, când tancurilerusești puneau capăt mișcării de reformă din Cehia, iar NicolaeCeaușescu vizita Praga în semn de susținere a regimului luiAlexander Dubček.

„În acele momente, în care eram amenințați de ruși și Ceaușescua venit în vizită la Praga, îl iubeam. Acum știu adevărul și știucă s-a purtat mai rău decât comuniștii noștri. Imaginea mea de acumasupra lui Ceaușescu nu este una bună, dar atunci l-am văzut doarca o persoană care s-a pus contra lui Brejnev, a povestit JiriMenzel.

Regizorul ceh a lămurit și fenomenul unic petrecut în Cehia,după 1989. Față de celelalte țări din blocul comunist, Cehia s-adistanțat în loc să se apropie de religie.

„Cehia are un motiv istoric. Nouă ne-a fost impusă credințacatolică, dar nu a fost aproape de sufletul nostru. Pentru că ne-afost impusă, am avut mereu o atitudine laxă față de religie”, aspus Jiri Menzel, continuând să arate felul în care diferiteleconfesiuni creștine modelează dezvoltarea unui popor.

„Catolicii au avut noroc cu mișcările protestante. Protestanțiiau învățat să fie independenți, catolicii nu chiar în așa maremăsură. De aceea, dacă treceți din Germania protestantă în Franțacatolică, veți vedea că ați trecut dintr-o țară curată șicivilizată într-una haotică. De asemenea, în țările scandinave,care sunt protestante, corupția este la cel mai mic nivel, în timpce, dacă ne uităm la Italia catolică, avem parte de corupțiegeneralizată”, a spus regizorul, trecând apoi la ortodoxism.

„Și mai rău este în țările ortodoxe. Nu e vorba nici măcar decorupție, e vorba de apatie. Apatie care a făcut ca rușii săaccepte atât de ușor comunismul și biserica pravoslavnică săgăsească imediat puncte comune cu puterea comunistă”, a spus JiriMenzel, trecând apoi la descrierea mentalităților germanilor și arușilor în prezent.

„După zeci de ani, deși nu mai trăiește niciun german implicatîn al Doilea Război Mondial, Germania tot mai plătește compensațiievreilor, germanii încă își mai cer scuze, încă au mustrări deconștiință. Pentru rușii ortodocși, ce-a fost, a fost, așa a vrutDumnezeu. Nu o să găsiți nicăieri un rus care să-și cearăscuze”.

Jiri Menzel: „Am văzutun singur film 3D”

Întrebat dacă ar dori să realizeze un film 3D, regizorul ceh amărturisit că a văzut o singură astfel de reprezentație, pânăacum.

„Am văzut un singur astfel de film, un film de animație. Artrebui să văd mai multe filme de genul acesta pentru a putea să iauo decizie, dar în momentul de față nu simt nicio nevoie interioarăsă fac asta”, a spus regizorul ceh, adăugând că nu s-a uitat nicila „Avatar”.

„Am avut bilete la premieră, dar filmam ceva și nu am vrut săpierd vremea. Pe urmă am aflat că ar fi un film de cotitură încinematografie”.

Urmăriți mai jos discuția intregrală dintre CristianTudor Popescu și Jiri Menzel.

Transfer ISTORIC la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă şi îşi vinde starul la...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice...
Era pe plajă, la mare, când A DISPĂRUT fără urmă. Au găsit-o peste 18 zile...
Pisica lui Cristiano Ronaldo a fost călcată de o mașină și celebrul milionar a trimis-o...
Schimbare URIAŞĂ în cazul morţii mezzosopranei Maria Macsim Nicoară! Cine ar fi ucis-o, de fapt
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Gagica disponibilă și studenții la Inginerie
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
1 an de pandemie în România. Cum s-a schimbat viața noastră din cauza covid-19
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
×
Inchide