INTERVIU cu ministrul de Externe al Cehiei, prințul Karel Schwarzenberg: „Ultima mare criză economică a luat sfârșit doar când au început pregătirile pentru RĂZBOI”

INTERVIU cu ministrul de Externe al Cehiei, prințul Karel Schwarzenberg: „Ultima mare criză economică a luat sfârșit doar când au început pregătirile pentru RĂZBOI”
Șeful diplomației din Cehia a vorbit, într-un interviu pentru Gândul și Știrile Pro TV, despre cum vede ieșirea Europei din criză, dar și despre ocazia pe care România a ratat-o, în ce privește „folosirea" înțelepciunii și experienței regelui Mihai I

Șeful diplomației din Cehia și capul uneia dintre cele mai vechi case nobiliare din Bohemia, Karel Schwarzenberg a vorbit, într-un interviu pentru Gândul și Știrile Pro TV, despre cum vede ieșirea Europei din criză, dar și despre ocazia pe care România a ratat-o, în ce privește „folosirea” înțelepciunii și experienței regelui Mihai I.

Schwarzenberg, care este și membru al prestigiosului club Bilderberg, crede că românii ar trebui să asculte cu mare atenție discursul pe care regele Mihai I l-a ținut în Parlament, iar statul român să nu rateze marea oportunitate de a dezvolta un turism de succes, pentru că are două atuuri imense: peisajele superbe și fetele frumoase din România.

Diplomatul s-a plâns de problemele pe care compania CEZ le-a avut în România, fapt care ține la distanță investitorii cehi și nu numai de țara noastră. În schimb, a dat asigurări că Cehia nu este de acord cu metodele folosite de Olanda și Finlanda, de a împiedica România și Bulgaria să adere la Schengen schimbând regulile în timpul jocului.

„Sper ca Grecia să poată evita default-ul. Sper! Cetățenii vor plăti până le iese pe nas”

„Toate statele europene au cheltuit prea mulți bani în ultimii 20 de ani. Datoria a crescut în tot acest timp. Desigur, vine un moment când trebuie să o plătești și acest moment se întâmplă acum”, este imaginea simplă pe care Schwarzenberg o desenează crizei Euro.

Calea de ieșire din această criză va fi una lungă, mult mai lungă decât a estimat cineva până acum, crede șeful diplomației din Cehia.

„Vreau să vă reamintesc că ultima mare criză, din 1929-1930, a durat de-a lungul anilor ’30 și a luat sfârșit doar când au început pregătirile pentru război. Când Germania a început programul de înarmare, apoi Roosevelt l-a început în SUA, pentru că știa că trebuia să susțină războiul cu Japonia, apoi toate statele au început înarmarea. Apoi șomajul a luat sfârșit. Dar, desigur, prețul pe care l-am plătit a fost un pic cam dur”, spune Karel Schwarzenberg.

Problema Greciei nu este de fapt doar a sa, ci este problema tuturor, spune diplomatul, iar „cetățenii vor plăti până le iese pe nas” pentru „iresponsabilitatea” celorlalte state europene.

„Sper ca Grecia să poata evita default-ul. Sper! Grecia a cheltuit bani pe care nu îi avea, bani pe care îi imprumutase. Cetățenii vor plăti până le iese pe nas. A fost o greșeală a liderilor greci din ultimul deceniu, a fost o iresponsabilitate a statelor europene, care știau că datoria creștea, dar au continuat să o finanțeze, în loc să ia măsuri dure cu ani în urmă”.

„România ar fi putut să-l folosească mai mult în trecut pe regele Mihai”

Ministrul ceh de Externe s-a declarat impresionat de discursul pe care regele Mihai I l-a ținut în Parlamentul României, la împlinirea vârstei de 90 de ani, și spune că românii ar fi putut apela mai des la înțelepciunea și la experiența fostului lider. Totuși, momentul monarhiei pentru România este oarecum depășit, crede diplomatul.

„Am fost impresionat că la 90 de ani a stat acolo și a ținut un discurs perfect.Cred că este datoria oricui se adresează Parlamentului (…) să atingă problemele țării. Nu poți să ții un discurs irelevant. Este o mare onoare să fii invitat în Parlament, care creează o responsabilitate, deci trebuie să atingi problemele reale. Ar fi fost foarte dezamăgitor dacă ar fi ținut un discurs care să fie doar politicos”, spune Karel Schwarzenberg.

Totuși, momentul regelui Mihai ca lider al României a trecut și din păcate România l-a ratat, consideră diplomatul:

„Acum, ca rege, el are 90 de ani, cred că posibilitățile îi sunt limitate. La 90 de ani ai un timp limitat pentru a mai exercita vreo influență. Dar ar fi bine dacă oamenii l-ar asculta. Cu siguranță, cred că (România) ar fi putut să-l folosească mai mult în trecut. Pentru că este foarte respectat, are o mare experiență și a dovedit într-una dintre cele mai dificile perioade pentru România, că are o judecată potrivită și curaj”.

„Dacă vrei să investești, trebuie să ai o siguranță. Și această imagine a României a fost afectată”

Karel Schwarzenberg a vorbit și despre problemele pe care investitorii cehi le-au avut în România și de ce mulți se feresc să-și aducă banii în țara noastră:

„Unii investitori s-au izbit de probleme considerabile. Așa cum a fost cazul companiei CEZ. Ceea ce a fost un șoc pentru comunitatea de afaceri cehească, pentru că dacă vrei să investești, trebuie să ai o siguranță a investițiilor. Și această imagine a României a fost afectată. CEZ nu a fost plătită pentru electricitatea pe care a livrat-o și așa mai departe. Au avut probleme cu eolienele care produc electricitate, autoritățile locale au provocat probleme majore și asta a pătat un pic imaginea României”.

Ministrul ceh a declarat că a discutat problema companiei energetice CEZ cu Teodor Baconschi, omologul său român, și a primit asigurări că situația va fi rezolvată. El a adăugat că problemele pe care afaceriștii cehi le-au întâmpinat în România sunt valabile și pentru ceilalți investitori.

„Dacă un investitor vine într-o țară, în primul rând are nevoie de aplicarea legii. Este o precondiție de bază. Apoi, să nu se întâlnească cu corupția, să fie nevoit să plătească pentru a primi o autorizație sau altceva”, a spus diplomatul ceh.

Schwarzenberg a dat asigurări că Cehia va sprijini, ca și până acum, aderarea României la Schengen, spunând că nu i se pare corect ca anumite state europene să schimbe regulile aderării din mers:

„Cehia crede că nu este în spiritul Uniunii Europene ca, în timpul procesului, să pui brusc noi condiții. Sunt destul de dezamăgit de punctul de vedere al câtorva state europene care blochează acest proces pentru moment. Suntem fermi convinși că acesta nu este un mod potrivit de a trata state membre ale Uniunii Europene”.

Totuși, aderarea României la Schengen se va rezolva abia anul viitor, crede ministrul ceh de Externe, pentru că deocamdată „toți politicienii au capul plin de criza economică și este o problemă care trebuie rezolvată până la sfârșitul anului”.

„Precondițiile pentru un turism serios există”

Karel Schwarzenberg și-a amintit de călătoriile sale prin România și despre cât de impresionat a fost de peisaje, de orașele vechi, de prietenia oamenilor, dar și de frumusețea româncelor. Turismul românesc ar putea fi de mare succes, dacă statul ar lucra la câteva puncte cheie: infrastructura, educația hotelierilor și atragerea investitorilor.

„Sunt remarcabile monumente de artă aici și aveți comori ale naturii, cum sunt munții, Delta, care sunt unice. Aveți și câteva stațiuni spa. Deci precondițiile pentru un turism serios există. Nu trebuie să-mi spuneți mie de ele, pentru că am călătorit aici și am văzut peisaje atât de frumoase”, spune Schwarzenberg.

Ministrul ceh spune că a vizitat mai demult Transilvania, munții Apuseni și Bucovina, dar nu a ajuns încă să vadă locul de care se simte cel mai atras în România: Delta Dunării.

„La infrastructură trebuie lucrat mult. Pentru că șoselele nu sunt încă la standardele Europei Occidentale, cu care clienții bogați sunt obișnuiți. Desigur, trebuie făcute multe la starea drumurilor, trebuie făcute multe în domeniul hotelier. În unele orașe sunt hoteluri foarte bune, dar din provincie lipsesc. Am lucrat la un moment dat în turism și este nevoie de școli de bucătari, de ospătari, de chelnerițe. Trebuie să le dați lecții și hotelierilor, despre cum să aibă un hotel de succes”, a spus ministrul ceh de Externe.

Schwarzenberg are un sfat simplu pentru autoritățile române: „Uitați-vă în jur, la Italia, la Franța, la Austria, la țările turistice de succes, puteți învăța multe. Încercați să găsiți niște investitori și veți avea mult succes, pentru că este o țară minunată, fără îndoială”.

Ministrul ceh de Externe nu a uitat să vorbească și despre o altă atracție turistică pentru care România a devenit celebră.

„Să nu uităm că aveți fete frumoase în această țară, care m-au impresionat foarte mult. Din păcate, nu vorbesc suficient de bine româna ca să stau de vorbă cu ele, dar priveliștea a fost foarte frumoasă”, a spus râzând Karel Schawerzenberg.

ŞOC total la CFR Cluj. Dan Petrescu începe cursa pentru supremaţie şi aduce alţi doi...
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intensivă, după ce a...
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! Vedeta TV a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Cum a ajuns să arate fosta campioană mondială la gimnastică! Românca s-a retras și...
O îndrăgită artistă româncă, bolnavă de Covid, face un apel disperat. De ce are nevoie...
Masca de protecţie, obligatorie în spaţiile publice din Bucureşti. Ce amenzi riscă oamenii şi ce...
Michael Horodniceanu, inginerul român de la New York. Responsabil de cel mai mare proiect american...
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intensivă, după ce a...
Astrologul britanic care a prezis pandemia, face o noua dezvaluire! Ce se va intampla cu...
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu Dincă. Este strigător la cer. Părinții fetelor ucise...
BOMBĂ! Nicușor Dan și-a dat DEMISIA. Ce se întâmplă cu alesul bucureștenilor
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ţara europeană care intră din nou în blocaj total din cauza pandemiei. Autorităţile au hotărât...
Inchide