Interviul integral acordat ziarului Gândul de Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR

Redactor:
Victor Rotariu
Interviul integral acordat ziarului Gândul de Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR
Gândul: De cât timp s-a știut că se va ajunge în această situație, să fim nevoiți să reducem salariile bugetarilor cu 25% și pensiile cu 15%?

Gândul: De cât timp s-a știut că se va ajunge în aceastăsituație, să fim nevoiți să reducem salariile bugetarilor cu 25% șipensiile cu 15%?

Vasilescu: Dacă privim și înapoi, aș putea spune că s-a știut decâțiva ani, pentru că există o sumă de reguli în economie. Când leîncalci, ai probleme, iar una dintre regulile foarte importante înpolitica fiscală este ceva asemănător cu proverbul „să-ți faciiarna sanie și vara căruța”. Atunci când este vară în economie,când ai creștere foarte mare, politica fiscală trebuie să fieanticiclică – asta înseamnă că-ți faci sanie. Dacă creșterile suntmari, se duc salariile în sus, producția crește, consumul e deasemenea exploziv, este momentul în care politica fiscală tgrebuiesă acționeze pentru a strânge rezerve. De mai mulți ani, atuncicând se fac bugetele, proiecțiile sunt generoase și balanțaveniturilor este urcată cam la 37-38, uneori 39% din PIB. Dar cândse trage linie după exercițiul bugetar și se adună banii care aufost strânși în balanța veniturilor vedem că niciodată de mai mulțiani nu a fost depășită scala asta între 28% și 32%. Dincolo, înbalanța cheltuielilor, deși au fost mereu programate deficitestrânse, în fiecare an am avut nevoie de reduceri de cheltuieli,pentru că ele se duceau mereu 37-38-39%, uneori chiar 40%. Întimpul exercițiului bugetar le vedeai cum urcă. Mereu era nevoie deajustări de tăieri. Câteodată s-au făcut, câteodată nu s-au făcut.Nu s-au făcut în special în anii electorali. Nu spun o noutateacum. Voci de la banca centrală, chiar vocea guvernatorului auatras atenția – v-am spus cu limpezime că va veni un moment alscadenței. Și a venit.

Gândul: Și atunci noi cum să interpretăm declarațiiledestul de optimiste de la finele anului trecut și de la începutulacestui an? Mă refer în special la estimările de creștereeconomică

Vasilescu: BNR nu este o instituție chemată să facă prognoze decreștere economică. Spre deosebire de FED-ul american care arerăspunderi clare în partea de creștere economică, în Europa și înspecial în UE există o altă lege, o altă regulă, un alt sistem, înașa fel încât băncile centrale din UE se ocupă numai de inflație,de stabilitatea prețurilor și de stabilitatea financiară. De parteade creștere economică se ocupă Guvernul. Banca Centrală n-a făcutprognoze, a spus că în condițiile în care s-ar întâmpla așa și așași așa noi n-ar trebui să intrăm în recesiune. Chiar mai mult, amavut 9 ani de creștere economică, aproape un ciclu complet, și BNRvedea posibilitatea, respectând câteva reguli ca acest ciclu să fieprelungit cu un an, cu doi. Căderea la un moment dat erainevitabilă, pentru că acestea sunt legile economiei. După ce adunicâțiva ani buni de creștere economică, inevitabil vine un moment decontracție și pe urmă iar începe o nouă creștere. Ciclul decreștere îl mai aveam, dacă nu ne lovea foarte tare criza economicămondială.

Criza globală ne-a pocnit foarte tare și s-a văzut că nici n-amfost pregătiți s-o întâmpinăm cum trebuie, nici n-am reușit să-ifacem față, iar criza noastră a funcționat și ea. Criza globală s-asuprapus peste criza noastră. Noi am avut doi indicatori care ne-auarătat foarte limpede în ce constă criza noastră – unul eraindicatorul contului curent, care în toate cărțile de economiescrie că nu-l poți forța dincolo de 6%, iar el urcase peste 12%. Pede altă parte, am avut o ruptură dramatică dintre creșterea cereriide consum, care în condițiile boom-ului economic de dinainte decriză călătorea la noi cu expresul și de cealaltă parte a balanțeioferta de bunuri și servicii, oferta internă călătorea cu o biatăcursă de navetiști. Această contradicție puternică s-a răzbunat șicând am pierdut și trenul inflației, pentru că timp de opt ani amavut o șansă imensă, un tandem care se prinde foarte rar, creștereeconomică continuă și dezinflație continuă.

Gândul: Am profitat de ea?

Vasilescu: Nu.

AdrianVasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României,la Videochatul Gândul: „Soluția Guvernului e cel mai greu derealizat, dar e răul cel maimic”

Gândul: De ce?

Vasilescu: Nimeni nu s-a gândit că vine criza. Criza știți cum avenit ? În 4 martie 1977 eu eram pe Calea Victoriei, într-un blocla etajul 6, care s-a și zgâlțâit foarte tare. În primul rând nu-țidai seama. A fost un cutremur lung. A trecut ceva timp până m-amdumirit că e cutremur. Așa e și acum. Au fost acumulate nișteenergii negative care la un moment dat au răbufnit, a venitcutremurul ăsta și nici nu ne-am dat seama când a început să sezgâlțâie pământul. Dar pe urmă am văzut că e cutremur, adică ecriză. Nu eram pregătiți pentru ea și nimeni pe planetă n-a fostpregătit.

Gândul: Totuși unele state au fost mai puțin afectate decâtaltele

Vasilescu: Și altele mult mai mult. Boom-ul părea atât de lung șiciclul de creștere atât de stabil încât au fost mari economiști ailumii care au avansat ideea că perioada ciclicități a tecut și căomenirea se pregătește pentru o lungă perioadă de creștere. Iată căn-a fost așa.

Gândul: Cât de important este dialogul cusocietatea?

Vasilescu: Este esențial, pentru că sunt câțiva parametri caretrebuie luați în seamă. Dezbaterea publică din România este foarteconfuză. Sunt strecurate multe idei care nu au legătură curealitatea, foarte multe neînțelegeri, foarte multă patimă, foartemultă furie. Nu vă luați după greci, ei sunt mai pătimași decâtnoi, mai exaltați, dar ați văzut cum s-au potolit lucrurile imediatîn Grecia. Când și-au dat seama în sfârșit toți în ce găleată denoroi s-au afundat, tăcerea s-a așternut dintr-o dată și pe stradăși peste tot.

Gândul: Doar că la noi s-a trecut foarte repede de la esteOK la trebuie să tăiem pensii și salarii.

Vasilescu: Nu s-a trecut foarte repede. S-a rupt frontul. Un frontse rupe într-o noapte. Dai comunicate de război că frontul estabil, că rezistența e puternică și într-o noapte se rupefrontul.

Citește continuarea interviului în paginaurmătoare

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
FOTO. Nicoleta Luciu, senzuală ca pe vremea când poza în Playboy! Cum s-a fotografiat vedeta
SCANDAL între Nea Marin și Liviu Vârciu! „Dacă nu își bagă mințile în cap…”
Simona Halep, virală în toată lumea! Ce a putut spune despre Donald Trump
Bombă! Ce a prezis Baba Vanga că se va întâmpla anul acesta. Se va schimba...
Horoscop INEDIT. Care e cea mai favorizată zodie. Ei sunt Regii Zilei
Magyarosaurus dacus: Sit al dinozaurilor din România, redescoperit după ce i s-a pierdut urma în...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
FOTO. Cine sunt victimele criminalului din Onești: „A fost crescut cu multă dragoste doar de...
IREAL! Femeia care a ucis două fetiţe în Andronache a fost iertată de anchetatori
Un băiețel a venit într-o zi cu o piatră acasă, iar după 10 ani familia...
Scanarea cu INFRAROȘU a celui mai scump tablou din lume a dezvăluit o SUPRIZĂ uriașă....
Telefonul cu o funcție minune. Ce face, de fapt, butonul de pe spatele iPhone
Horoscop 3 martie 2021. Zodia care se va bucura din plin
A invitat-o pe soacra ei să-i viziteze, dar a uitat ceva pe masa de cafea....
Tatăl uneia dintre fetele ucise pe trotuar, mărturii cutremurătoare: „Au vrut să se omoare”. Ce...
Jennifer Lopez și-a impresionat fanii cu o fotografie în costum de baie. Cum arată la...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Povestea femeii care a transformat un site din România într-o adevărată putere. De ce a...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide