INTERVIURILE GÂNDUL. Planurile rusului Andrey Kondakov, președintele Băncii Mării Negre: „În România, căutăm să identificăm 12-16 proiecte în valoare de 150-200 de milioane de euro”

INTERVIURILE GÂNDUL. Planurile rusului Andrey Kondakov, președintele Băncii Mării Negre: „În România, căutăm să identificăm 12-16 proiecte în valoare de 150-200 de milioane de euro”
Întreprinderile mici și mijlocii, dar și marile companii din România pot obține finanțări între 4 și 38 de milioane de euro pe termen mediu și lung de la Banca de Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (BCDMN).

Întreprinderile mici și mijlocii, dar și marile companii dinRomânia pot obține finanțări între 4 și 38 de milioane deeuro pe termen mediu și lung de la Banca de Comerț șiDezvoltare a Mării Negre (BCDMN). Instituția bancară a finanțatdeja în România 22 de proiecte, în valoare totală de 220 demilioane de euro.

Pentru următorii patru ani banca intenționează să finanțeze alte16 proiecte ale unor companii din domenii variate, între careindustrie, infrastructură, producție, companii de leasing șibănci.
Președintele Băncii de Comerț și Dezvoltare a Mării Negre, AndreyKondakov, a declarat pentru gândul că esteconvins că în România vor fi găsite proiecte valoroase care vor fieligibile pentru finanțare.

Căutăm să identificăm 12-16 proiecte în valoare de150-200 de milioane de euro, în următorii patru ani. Esteun scop ambițios, trebuie să depunem un efort intens, dar cred căvom găsi proiecte bune pe care să le finanțăm în România”, ne-adeclarat Andrey Kondakov, președintele Băncii de Comerț șiDezvoltare a Mării Negre, instituție care are ca acționari 11 statedin regiune.

Sectoarele de activitate vizate sunt variate – infrastructură,telecom, producție, finanțări pentru exporturi. „În prezent bancanegociază finanțarea a opt proiecte, în valoare de 70-80 demilioane de euro, sumă care poate fi mai mică sau mai mare lafinalul discuțiilor”, a mai spus Kondakov.

„Nu concurăm cu băncilecomerciale”

Oficialii BCDMN spun că nu își propun să concureze cu băncilecomerciale. „Noi începem acolo unde ele (băncile comerciale- n.red.) se opresc. Preluăm riscuri pe care băncile comerciale deregulă nu și le asumă. Putem să oferim maturități maimari, de 5-8 ani, în timp ce nu multe bănci comerciale sunt dispusesă acorde astfel de termene. Suntem mult mai flexibili în ceea ceprivește acceptarea garanțiilor. Există și perioade degrație de până la doi ani. Cred că sunt multe companiicare vor dori să experimenteze aceste posibilități alături de noi”,ne-a declarat Kondakov.

Prezență mai activă înRomânia

Andrey Kondakov spune cu regret că banca nu are deocamdată omare vizibilitate pe piața românească, dar pe viitor instituția vafi mai ofensivă în această privință. „Suntem o instituțiemică, cu 100 de angajați, nu avem o prezență locală.Scopul nostru este să călătorim tot timpul, în misiuni de afaceri.Vom fi mult mai activi pe piața românească în perioada următoare.România deține președinția BSEC în acest an, din ianuarie până îniunie acest an. Vor avea loc o serie de evenimente, iar noi vom fiprezenți pentru a face cunoscută oferta noastră pentru mediul deafaceri”, a explicat președintele BCDMN.

Valentina Șiclovan, vicepreședinte pentru Trezorerie, Buget șiManagementul Riscului al BCDMN, a precizat că prețul finanțăriloracordate de BCDMN trebuie să acopere costul de finanțare al băncii,să includă o marjă minimă pentru acoperirea costuriloradministrative și două comisioane, dintre care unul negociabil, depână la 1%, și celălalt pentru motivarea clienților să tragăfondurile puse la dispoziție.

Câteva proiecte finanțate de bancă în România:Transgaz (40 milioane de euro), Petrom (peste 30 milioane de euro),Turceni (20 milioane de euro), Erdemir (18 milioane euro),Rompetrol (13 milioane de euro), Telemobil (12 milioane deeuro).

Doar un singur împrumutneperformant. „Este greu de explicat”

  • „Este greu de crezut și greu de explicat că avem un singurîmprumut neperformant la nivelului întregului portofoliu. Poatesuntem norocoși sau poate suntem prudenți sau ambele. Noi cred căle avem pe amândouă”, explică președintele BCDMN
  • „Lista cu activități ce nu pot fi eligibile pentru finanțarecuprinde producerea de alcool cu tărie mai mare de 20 de grade,producția de arme, droguri, trafic cu ființe. Cele mai profitabileactivități nu sunt eligibile pentru finanțare din partea Băncii”,râde Andrey Kondakov.
  • Banca a obținut profit în ultimii șase ani. „Secretulsuccesului băncii este reprezentat de suportul puternic din parteaacționarilor, de dorința băncii de a performa pentru acționariisăi. Salonic (unde este sediul central al băncii – n.red.) este unloc atât de frumos ca să stai și să nu faci nimic. Dar noicălătorim tot timpul, avem misiuni de afaceri pentru a prezentaoportunitățile oferite de bancă. Am fost recent într-o misiune înBulgaria, din România vom merge în Georgia, apoi în Armenia”
  • „Intenționăm să rămânem competitivi. Moody’s a majorat recentratingul acordat BCDMN”. Instituția a finanțat până acum 105proiecte, în valoare de 1,1 miliarde de euro. Anul trecut arealizat un câștig net de 12 milioane de euro.
  • „Am avut întrevederi în aceste zile cu reprezentanți dinMinisterul Finanțelor, Ministerul Afacerilor Externe, BNR, Agențiapentru IMM-uri, Eximbank. Am discutat despre ținte, obiective șisectoare ce ar putea fi finanțate în cadrul strategiei pentruRomânia. Spre sfârșitul lunii aprilie, strategia pentru România vafi supusă aprobării Bordului Directorilor Băncii”
  • „Iubesc poporul român, cultura românească, România are oarhitectură foarte impresionantă. Cu puțină restaurare,modernizare, puțină curățenie, Bucureștiul poate deveni al doileaParis. Aveți o țară frumoasă pentru a petrece vacanțe. IarBucureștiul este un oraș cu o lungă tradiție culturală faimoasă,iar zona veche a orașului este superbă”.

România controlează 14% din BCDMN, fiind al patrulea mareacționar al instituției, după Rusia, Turcia și Grecia (cu câte oparticipație de 16,5%).

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Avocata superbă, `vânată` de fotbaliști! Cine este Andreea Roșca
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Când vine, de fapt, iarna în România. Data în care va începe să ningă
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Mulți se plâng că 2020 e cel mai rău an din istorie. Care este, de...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Ce a ajuns să facă Mariana Moculescu după ce s-a lăsat de videochat? Femeia trăiește...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Anunț uimitor despre pensii: se întâmplă acum cu banii a milioane de români
Sfântul Dimitrie cel Nou 2020: Marţi este sărbătoare mare pentru toţi românii! Ce nu este...
Gaze urât mirositoare? Alimentele care la declanșează și când poate fi vorba de cancer la...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Cine este tânăra care vinde unele dintre cele mai scumpe locuinţe din Bucuresti
Inchide