ÎNVIEREA BUCUREȘTILOR DE ALTĂDATĂ. Minunile care apar când suni la ușa unei vile de la 1900 din centrul Capitalei

Redactor:
Adriana Stanca
La etajul unu al unei clădiri vechi de 100 de ani, de pe strada Popa Soare, se adună aproape în fiecare seară 50-100 de persoane entuziaste, dornice să afle, să învețe, să înțeleagă cultura dintr-o altă perspectivă decât cea oferită de instituțiile tradiționale ale statului. Elevi, studenți sau adulți de toate vârstele, toți trec pragul Fundației Calea Victoriei cu o singură idee în minte: se poate și altfel.

„A fost unul dintre momentele acelea în care simți că se deschid cerurile”. Așa a început totul. Așa s-a născut o lume cu izul unui București demult apus, dar reînviat la etajul unu al unei clădiri vechi de 100 de ani, de pe strada Popa Soare. Aproape seară de seară, aici se adună 50-100 de persoane entuziaste, dornice să afle, să învețe, să înțeleagă cultura dintr-o altă perspectivă decât cea oferită de instituțiile tradiționale ale statului. Elevi, studenți sau adulți de toate vârstele, toți trec pragul Fundației Calea Victoriei cu o singură idee în minte: se poate și altfel. Pentru că, după cum spune și președinta fundației, „publicul românesc nu este blazat, nu este plictisit, nu este incult”.

Povestea Fundației Calea Victoriei a început cu un apel telefonic și o carte scrisă de Neagu Djuvara, pe care Sandra Ecobescu avea să le interpreteze drept semne ale „ceva”-ului pe care de mult își dorea să îl facă, dar căruia nu-i dăduse niciodată o formă concretă.

„A fost unul dintre momentele acelea în care simți că se deschid cerurile”, povestește ea acum, amintindu-și cum, de la capătul celălalt al firului, sora ei, Irina, o întreba în 2007 dacă nu ar vrea să pună cumva în valoare apartamentul gol pe care îl deținea într-un bloc de pe fostul Pod al Mogoșoaiei.

Cu receptorul într-o mână și cu volumul „Istoria românilor povestită celor tineri” în cealaltă, Sandra a găsit răspunsul prompt: spațiul respectiv trebuia transformat într-un loc frumos, în care tinerii să aibă șansa de a cunoaște oameni cu adevărat importanți. Precum Neagu Djuvara. 

Astfel, după șapte ani în care ocupase, pe rând, funcțiile de Key Account Manager, Customer Service Manager și Director Comercial în cadrul companiei germane de logistică „Karl Heinz Dietrich International Spedition”, Sandra Ecobescu demisiona pentru a pune bazele Fundației.

*Sandra Ecobescu

„Inițial am crezut că pot, printre picături, să lucrez în continuare și să mă ocup și de Fundație, dar nu a funcționat. Mi-am dat seama că trebuia să fie o muncă full time.”

După ce s-au deschis cerurile

Chiar dacă, într-o oarecare măsură, denumirea a venit natural, ca urmare a amplasării primului „sediu” al Fundației, Calea Victoriei a însemnat mai mult: „Numele este un simbol. Am extrapolat cumva: >. Este vorba despre drumul pe care poți să-l urmezi pentru a reuși singur.”

Încercarea de a găsi sponsori care să sprijine lansarea proiectului s-a dovedit a fi ineficientă. Companiile doreau rezultate rapide, vizibilitate mare, reclamă pe măsură. Nu era posibil, obiectivele pe care Fundația Calea Victoriei le trasase deja fiind diferite de cele ale managerilor abordați. Așadar, singura „investiție” nu s-a măsurat printr-un teanc de bancnote, ci prin încăpățânarea Sandrei de a nu renunța.

„Atunci ce puteam să facem? Fie încremeneam proiectul, fie încercam să ne autosusținem. Astfel, deși inițial am vrut ca toate cursurile noastre să fie oferite gratuit, am găsit o formulă combinată: pe de-o parte sunt tineri care au acces liber la cursurile și evenimentele noastre, iar pe de alta, adulții care au fost foarte deschiși la ceea ce propunem noi…Practic, taxele încasate de la unii permit participarea gratuită la cursuri a altora”, a explicat Sandra.

*Atelier de pictură susținut de Arina Gheorghiță

Strategia se pare că a funcționat. În primăvara anului 2008, Fundația Calea Victoriei oferea, cu sprijinul Adminstrației Fondului Cultural Național, burse (scutirea de plata taxei) pentru 60 de tineri cu vârste cuprinse între 15 și 25 de ani, la patru ateliere: „Fabuloasa lume a țăranilor” (susținut de Laura Jiga Iliescu, doctor în filologie, specializarea folclor literar), „Elite interbelice și patrimoniul european al culturii române” (susținut de Mihail Neamțu, doctor în teologie), „Exercițiul de arhitectură” (susținut de Ana Maria Goilav, doctorand în teoria arhitecturii) și „București – o istorie culturală” (susținut de Petre Guran, doctor în istorie și cercetător științific la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române).

De atunci și până în prezent, numărul bursierilor a ajuns la peste 5.000.

Primul curs. Primul invitat: Neagu Djuvara

Poate că revelația Sandrei găsită parțial printre paginile cărții de care aminteam la început nu a fost chiar întâmplătoare, căci primul om de cultură ca acceptat să predea un curs în cadrul Fundației a fost chiar Neagu Djuvara.

„A fost foarte deschis chiar de la prima întâlnire, am ajuns ușor la dumnealui. Evident, de la primele discuții până la concretizarea propriu-zisă a lucrurilor a trecut ceva timp, însă după câteva luni deja se ținea cursul >, care prevestea cumva direcția în care noi aveam să mergem cu Fundația: această combinație între stilul personal al lectorului, povestea lui ca individ și pregătirea lui profesională și toate cunoștințele adunate. A fost un curs foarte frumos, în cinci ședințe. Publicul a avut ocazia să petreacă în total zece ore cu Neagu Djuvara”, povestește Sandra Ecobescu. „Evident că salonul nostru din Calea Victoriei, în care de obicei încăpeau vreo 30 de persoane, a fost absolut plin.”

La fel de aglomerat a fost însă și la petrecerea dată odată cu lansarea oficială a Fundației, la care Andrei Pleșu a participat după ce primise vestea înființării acesteia de la mai mulți foști bursieri NEC (Colegiul Noua Europă). „Așteptam o asemenea inițiativă, este binevenită”, a spus el atunci.

*Neagu Djuvara și Georgeta Filitti – conferință despre Familia Ghica, susținută la Hanul lui Manuc

Așa au început să înflorească treptat tot mai multe idei, să crească numărul cursanților și tot mai mulți oameni de cultură să își arate sprijinul.

În prezent, programa Fundației include cursuri din 17 domenii – actorie și cinema, antropologie și folclor, arhitectură, arte plastice, astronomie, București: istorie și artă, costum și modă, design interior, dezvoltare personală și psihologie, filozofie și retorică, fotografie, istorie și civilizație, jurnalism și comunicare, limbi și civilizații vechi, muzică și dans, religie și mistică, scriere creativă și literatură -, susținute de lectori precum Georgeta Filliti, Neagu Djuvara, Adina Nanu, Berti Barbera, Bogdan Iancu, Cristian Lupșa, Mihail Neamțu, Ștefan Vianu, Theodor Paleologu, Tiberiu Soare, Mirel Bănică, Smaranda Caragea și Vintilă Mihăilescu.

Printre cei care susțin cursuri se află însă și mulți tineri doctoranzi și masteranzi, care s-au implicat cu entuziasm și pasiune în „jocul” Fundației.

„Dincolo de pregătirea profesională la care suntem foarte atenți, obsesia noastră a fost, de la început și până acum, să lucrăm cu profesori care au o calitate umană specială. Altfel zis, oameni cu bun simț. Nu ne interesează personalitățile arongante, oamenii cu care se discută foarte greu sau care au pretenții financiare exagerate. Sunt lectori care s-au implicat fără ca noi să le facem o ofertă financiară clară. Oameni care nu s-au gândit la banii pe care i-ar putea câștiga intrând în joc cu noi, dar care au fost foarte entuziaști când le-am făcut propunerea.”

Cultura pe card

Pentru că sunt persoane care frecventeză cursurile relativ constant încă de la lansare, Fundația Calea Victoriei a gândit o modalitate de a-i răsplăti.

Cardul de fidelitate este oferit cursanților care au participat la minim trei cursuri și oferă mai multe facilități: reducerea taxei de curs, accesul gratuit la un eveniment în fiecare lună și participarea gratuită la un curs teoretic pe an.

Pe de altă parte, și elevii și pensionarii – pentru că printre cursanți se află și persoane vârstnice – beneficiază de o reducere de 10%. De asemenea, există și varianta voucherelor-cadou, pe care oricine le poate achiziționa și oferi în dar în locul tradiționalelor căni personalizate, eșarfe de mătase sau cercei cu pietricele.

*Sandra Ecobescu, alături de Georgeta Filitti

Așadar, totul crește, se dezvoltă frumos, iar „publicul arată că ceea ce se întâmplă la Fundație este o poveste onestă și de calitate”. Astfel, din Fundație au luat naștere și proiectele „Școala de Arte și Maniere” și „Personaria”.

Primul dintre acestea se ocupă de cursanții mici, cărora lectorii le deschid ușa către actorie, arte plastice, astronomie, bune maniere, scriere creativă și literatură, către istoria și arta Bucureștiului sau le dau imboldul dezvoltării personale armonioase. Totul într-o manieră serioasă, dar nu rigidă, deoarece „copiilor trebuie să le vorbești ca unui prieten de vârsta ta.”, spune Sandra. „Nu este nevoie să ne prostim pentru a le vorbi despre lucruri serioase.”

Cealaltă entitate, „Personaria”, se adresează „gulerelor albe”, care seara își slăbesc nodul de la cravată, își suflecă mânecile și se încep să picteze sau să lucreze mozaicuri. Atelierele creative, conferințele tematice sau alte evenimentele corporate creative se desfășoară de obicei chiar la sediul companiilor, dar uneori sunt găzduite și în alte spații, cum ar fi mallurile, spre exemplu.

În afară de toate aceste cursuri, Fundația Calea Victoriei se orientează și către alte direcții.

Cel mai mare eveniment organizat prin forțe proprii este „Luna Bucureștilor”, desfășurat anual în perioada 9 mai – 9 iunie, în colaborare cu Cercul Militar Național, și care include numeroase evenimente cu intrare liberă: piese de teatru, proiecții de filme vechi, conferințe și expoziții legate de istoria Capitalei.

În cadrul acestui proiect are loc și Balul Bucureștiului Interbelic, care în acest an ajunge la cea de-a IV-a ediție și care adună de fiecare dată numeroase personalități din lumea teatrului și artelor, dar și alți intelectuali. De asemenea, oricine dorește să participe o poate face achiziționând un bilet în valoare de 170 de lei și, desigur, pregătindu-și ținute vestimentare de inspirație interbelică.

Evenimenul va avea loc pe 23 mai, începând cu ora 20.00, la Cercul Militar Național.

*Balul Bucureștiului Interbelic, ediția din 2012

De asemenea, Fundația susține financiar și Proiectul educativ „Pentru ce mergem la Operă?”, Campania de Lectură „Îmblânzirea Cărților” și o serie de programe educativ-culturale derulate la Centrul de Zi Sfânta Sofia, adresate copiilor care provin din familii defavorizate.

Toate acestea din dorința de a le întinde o mână de ajutor celor care altfel poate că nu ar avea șansa să participe la astfel de cursuri sau evenimente, dar și pentru a le oferi o alternativă celor car vor să își petreacă timpul liber altfel decât „la bere”. Pentru că, spune Sandra Ecobescu, „publicul românesc nu este blazat, nu este plictisit, nu este incult. Oamenii sunt foarte deschiși.”

ALERTĂ! Un nou virus extrem de contagios face ravagii în China. Ce este norovirusul şi...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
FOTO. Loredana Groza, apariție interzisă cardiacilor! Rochia scurtă și mulată a lăsat totul la vedere
Cum a murit, de fapt, sponsorul Simonei Halep! Detalii cutremurătoare despre ultimele clipe de viață:...
ULTIMA ORĂ! S-a aflat prospectul vaccinului anti-COVID-19. Ce reacții adverse produce. Doamne..
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
S​tandard&Poor’s păstrează ratingul României, dar perspectiva nu este pozitivă. Cîțu: „Victorie! Am reușit imposibilul!”
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
Veste GENIALĂ! Medicamente gratuite și compensate! Cine va beneficia de ele
Adevarul despre noii patroni ai lui Dinamo. Fotbalistii cer sprijinul Guvernului Orban. Ce se întâmplă...
AVEM prospectul vaccinului anti-COVID! Este ŞOCANT: Ce scrie în el
9 simptome ale cancerului pe care bărbaţii nu trebuie să le ignore
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Cristina Ich, postură provocatoare pe internet! ”A uitat” complet de lenjeria intimă / FOTO
Inchide