Lăzăroiu: „Dacă Ponta i-ar fi căutat pe trădătorii de la Putere, i-ar fi găsit. Dar nu i-a căutat”. Plus, în ce condiții ar oferi Băsescu guvernarea PSD – VIDEO

Redactor:
Liliana Ruse
Președintele a ignorat această majoritate în 2009, la precedenta cădere a Guvernului Boc, când se constituise o majoritate în jurul premierului Iohannis

– Această tactică parlamentară de care vorbiți nu avenit, de fapt, din teama coaliției, în special a PDL, că nu îșipoate controla parlamentarii?

– E posibil să fi fost și asta, pentru că, evident,parlamentarii din majoritate nu reprezintă un bloc compact și mulțise tem de viitorul lor politic, de ce-o să se întâmple la alegeriledin 2012. Există nemulțumiri față de guvern, temeri pentru viitorși sigur că ar putea să existe dezertări. Poate să fi fost șilucrul ăsta.

PDL va guverna cu o majoritate fragilă până în2012

– Cât va putea rezista Guvernul Boc în aceste condițiileîn care se teme de parlamentarii săi?

– E o majoritate fragilă, nu spune nimeni că e altfel. Dacăaveai 60 sau 70 la sută în Parlament, puteai să-ți mai permiți sămai pierzi niște voturi. Fiind o majoritate fragilă, e destul degreu de gestionat toată situația, în contextul în careparlamentarii au conștiința faptului că au fost votați uninominalși că, până la urmă, contează nu doar partidul, ci și numele lor,forța lor de a atrage voturi în colegii. Problema majorității va fiîn continuare o problemă a actualului guvern. În plus, mai multdecât majoritatea astea fragilă, în multe comisii Opoziția emajoritară, la fel în Birourile Permanente și asta complică foartemult lucrurile. Din cauza asta apar ezitări și dări înapoi,lucrurile se poctinesc, o iau iar înainte, din cauza relațieidintre Guvern și Parlament, iar Parlamentul nu e dominat de actualaputere.

– Vedeți vreo soluție pentru consolidarea acesteimajorități fragile?

– Nu știu dacă e vreo soluție până în 2012, până la alegeri,când s-ar putea să avem o altă majoritate probabil nu tot cu PDLsau și cu PDL și cu alte partide, dar atunci va fi o majoritateconfortabilă. Până în 2012, așa vor trebui să guverneze.

– Nu ar normal atunci ca acest guvern care nu poate bazape o majoritate solidă să plece?

– Guvernul are totuși o majoritate. Au fost multe legiimportante care au trecut, au mai fost moțiuni de cenzură. Nu putemsă spunem că lucrurile n-au funcționat. Nu funcționează perfect. Arfi mai firesc să avem o majoritate solidată, de asta PDL a șiofertat PNL înainte de alegerile prezidențiale. Încă o dată măîntreb de ce ar veni PNL la guvernare când poate să stea leneș înbăncile opoziției, să îi cadă voturile în sac și să ia un scor maimare în 2012? E același calcul ca și pentru PSD.

– Turbulențele din Parlament sunt cauzate, în primulrând, de dezertările din PDL. Nu este aceasta o problemă apremierului, care este și președintele partidului, care nu se poateimpune în fața parlamentarilor proprii?

– Nu neapărat. Eu am văzut defecțiuni și la UNPR, și la UDMR șila minorități. Sigur că statistic mai multe defecțiuni sunt de laPDL pentru că ei sunt mai mulți. Defecțiunile apar din toatetaberele.

– Declarați, imediat după respingerea moțiunii decenzură, că dl. Ponta a renunțat la 13 voturi din cele negociate,speriat că moțiunea va trece. Dl. Ponta nu și-a dorit să treacămoțiunea?

– PSD nu-și dorește să treacă o moțiune, pentru că asta ar puteasă însemne venirea lor la guvernare. Ei știu foarte bine că e multmai profitabil să stai în opoziție și să capitalizezi penemulțumirile oamenilor decât să vii acum la guvernare, împreună cuPNL sau nu știu ce formulă văd ei. A fost o cacialma. L-am auzit pedl. Ponta spunând că au trădat vreo 10 parlamentari cu care avorbit, că s-au jurat… Eu cred că nici nu i-a căutat măcar. Suntconvins că nu există acei parlamentari. Probabil că dacă i-ar ficăutat, i-ar fi găsit. Ce e deranjant e că PSD a folosit aceastăcacialma pentru a da senzația că moțiunea e aproape de un succes șipentru a aduce niște oameni nevinovați, nemulțumiți, amărâți dinprovincie, cu autocarele, i-a cărat până aici, le-a dat senzația cădacă ei vin aici o să cadă guvernul și pe urmă i-a abandonat. Mi separe de un cinism fără margini în politică, înfiorător, să tefolosești de niște oameni amărâți, dându-le senzația că dacă vin osă cadă guvernul, când tu nici nu vrei să cadă guvernul.

– Spuneți că, dacă ar fi dorit cu adevărat, Opoziția arfi putut să pice guvernul?

– Sunt convins că dacă vroiau să găsească parlamentarinemulțumiți de la partidele din coaliție, mi-e greu să spun de lace partide, ar fi găsit. Poate n-ar fi găsit până la 236, poate arfi găsit până la 230. Dar ăsta e mesajul meu, nici măcar nu i-aucăutat.

– De unde știți că Opoziția nu i-a căutat penemulțumiții de la Putere?

– Eu știu că n-aveau nici un interes să-i caute. Ei știu foartebine că, dacă ar veni la guvernare acum, ar trebui să facă exactaceleași lucruri pe care le face actualul guvern, mai ales în ceeace privește reechilibrarea bugetară. Asta fac toate țărileeuropene, prin măsuri de austeritate. Asta ar trebui să facă și ei.Sigur că oamenii nu sunt mulțumiți când faci asta în nicio țară dinlume. Proteste sunt și în Franța, și în Spania, și în Italia. Șiatunci de ce ar veni Opoziția la putere acum, când ar putea să vinădupă ce se termină acest program de austeritate, pentru că el se vatermina la un moment dat. Ăla e momentul în care Opoziția vrea săvină la guvernare, probabil în 2012. Și atunci de ce să vrei să daijos guvernul când el curăță grajdurile pentru tine, își pregăteșteție terenul pentru 2012?! E multă, multă ipocrizie și sealimentează inutil speranțele oamenilor.

„Dacă PSD și PNL ar fi venit cu un premier credibil,președintele putea încredința mandatul aceleipersoane”

– Raționamentul dvs. pleacă de la premisa că PSD nu apicat guvernul pentru că nu vrea cu adevărat să vină la guvernare.Asta înseamnă că, dacă moțiunea ar fi trecut, președintele ar fiîncredințat guvernarea Opoziției?

– Nu spun neapărat asta, dar, dacă Guvernul Boc ar fi căzut,probabil că PSD și PNL ar fi etalat o altă majoritate. Ar fi avut236 de voturi și asta ar fi însemnat că s-a creat acolo o altămajoritate alternativă, de care, sigur că președintele poate sățină seama atunci când cheamă partidele la consultări. Ei știau căexistă această posibilitate și nu puteau să spună „Noi nu vrem săvenim la guvernare, numiți un premier tot de la PDL, continuați voisă curătați bugetul și noi ne mai gândim, venim mai târziu”. …citește mai departeîn pagina următoare

Transfer colosal la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru şi-a ieşit din minţi şi aduce în Liga...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care...
Fabulos! Gigi Becali a dat tunul și a câștigat 15 milioane de euro peste noapte!...
Ce trebuie să faci cu telefonul tău dacă treci de la Whatsapp la Signal sau...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
Câți bani oferă Marea Britanie cetăţenilor UE pentru a părăsi Regatul Unit
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Ce ascunde ultima cifră din CNP-ul tău. Puțini oameni știu asta
Unul dintre cele mai bine păzite SECRETE înainte de 1989: data reală a naşterii lui...
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Banii intră direct în cont: zeci de mii de români câștigă mai mult. Ministrul a...
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Anunțul ȘOC al zilei despre Sebi, băiețelul dispărut de două săptămâni. Ce s-a întâmplat, de...
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul discret al României şi proiectele sale. Acesta a anunţat cel mai mare şi ambiţios...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
×
Inchide