Sebastian Lăzăroiu, la INTERVIURILE GÂNDUL, despre pensii: „Cred că nu trebuie să ne așteptăm la miracole peste noapte” – VIDEO

Sebastian Lăzăroiu, la INTERVIURILE GÂNDUL, despre pensii: Cred că nu trebuie să ne așteptăm la miracole peste noapte - VIDEO
Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 24/04/2012, 03:44

Cel mai rău scenariu al ministerului Muncii privind pensiile este ca acestea să nu fie indexate deloc anul viitor, a declarat la INTERVIURILE GÂNDUL ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu. „Sper să nu facem prostii. Asta este tot ce sper în legătură cu sistemul de pensii”, a explicat el. „Deficitul e în continuare foarte mare și cred că nu trebuie să ne așteptăm la miracole peste noapte”, a adăugat Lăzăroiu. El a precizat că eventuala majorare a pensiilor depinde foarte mult de contextul internațional.

Întrebat dacă a existat la un moment dat sau dacă există în acest moment în cadrul Guvenului, ca temă de discuție, naționalizarea sistemului de pensii private, așa cum s-a întâmplat în Ungaria, ministrul a ținut să sublinieze că „Și în vremurile astea de criză…mai ales în vremurile astea de criză, trebuie să ne gândim și la generațiile viitoare. Să nu încercăm să sacrificăm tot viitorul țării ăsteia pentru că, de exemplu, avem alegeri la anul și hai să mărim pensiile”.

În ceea ce privește efectele noului Cod al Muncii, ministrul susține că efectele adoptării lui au fost peste așteptări, respectiv scoaterea la suprafață a locurilor de muncă la negru a avut un ritm mai bun decât cel estimat. Întrebat ce face Guvernul pentru a și crea noi locuri de muncă, nu doar pentru a le reduce pe cele la negru, Lăzăroiu a adus aminte de nivelul investițiilor operate de Guvern, care, ca pondere în total cheltuielilor, este foarte bun, dar și ritmul din ce în ce mai bun al atragerii de fonduri europene.

De ce a preferat Guvernul să taie salariile în loc să dea afară angajații care stăteau degeaba: „Nu a fost timp”

În loc să facă o analiză concretă privind structura administrației din România, de unde și câți angajați ar trebui dați afară, Guvernul a preferat să taie salariile. De ce? Pentru că nu a fost timp, explică Lăzăroiu. „Nu a fost timp să facem aceste analize. În momentul ăsta trebuie ca fiecare minister să își ia aparatul și să îl analizeze”, ne-a declarat el. Soluția, susține ministrul Muncii, ar fi ca cei care nu muncesc sau sunt slab calificați sa performați să fie dați afară, pentru a-i putea plăti mai bine pe ceilalți. „Corect ar fi să dăm salarii mai mari, și-i ținem pe cei competenți. Ceilalți să lase”, a adăugat el.

Ministrul recunoaște că sindromul „mi s-a tăiat salariul-muncesc mai puțin” este prezent inclusiv la angajați ai ministerului pe care îl conduce, „E un risc mare să meargă pe avarie administrația. E o problemă”. Lăzăroiu susține, însă, că în condiții normale, nu cele de acum, de criză, dacă România ar trece printr-o criză politică de amploare, administrația publică ar fi în stare să ducă pe linia de plutire România.

Pentru recuperarea tăierilor salariale aplicate bugetarilor nu există un calendar

Dacă pentru anul în curs recuperarea, parțială, a tăierilor salariale operate anul trecut a fost asumată oficială, în 2012 situația va fi cu totul alta. „Nu există un calendar”, spune ministrul Muncii, cu precizarea că, la fel ca în cazul pensiilor, acest lucru va fi posibil doar în funcție de mersul economiei în trimestrul al treilea al acestui an.

„Cine crede că la anul se câștigă cu promisiuni greșește. La anul va câștiga acea forță politică care va promite cel mai puțin”, susține fostul consilier prezidențial. Întrebat care ce s-a schimbat în ultima perioadă în preferințele electoratului, din moment ce spune că nu va câștiga cel care promite mai mult, ministrul Muncii a spus este vorba despre două mari lucruri: pentru prima dată, în 2010, statul a tăiat salariile, ceea ce i-a făcut pe mulți să realizeze că atunci când statul dă prea mult statul ar putea fi nevoit să ia înapoi. Al doilea lucru ar fi faptul că românii au început să fie mult mai conștienți de ceea ce se întâmplă peste graniță, respectiv de problemele pe care le au acum Grecia, Spania sau Portugalia, tocmai pentru că statul a cheltuit mai mult decât și-a permis.


Sebastian Lăzăroiu, la INTERVIURILE GÂNDUL: „Eu pot să trăiesc și cu 20 de milioane pe săptămână dar și cu două milioane” – VIDEO

Lăzăroiu, despre managementul privat: „Mediul politic a căpușat aceste regii (…). Mulți bani s-au scurs Dumnezeu știe unde…adică..nu numai Dumnezeu știe unde” – VIDEO

Sebastian Lăzăroiu, la INTERVIURILE GÂNDUL: Fără Albă ca Zăpada, PDL va pierde și președintele, și guvernarea – VIDEO

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Relațiile intime te ajută să fii mai sănătos. 10 motive să fii intim cu cineva
Bancul uluitor pe care Mitică Dragomir l-a spus soților Nicolae și Elena Ceaușescu! Când l-a...
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ȘOFERUL care a MERS pe CONTRASENS în fața sediului POLIȚIEI a rămas FĂRĂ PERMIS
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
BOMBA despre Pfizer! Toți cei vaccinați cu două doze trebuie să știe imediat
Dezvăluirile care au cutremurat lumea sportului! ”M-am gândit la sinucidere, am avut şi nebunia asta...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Decizia surpriză luată de Bill Gates pentru România. Ţara noastră este în prim-plan