Sulfina Barbu, la „Interviurile Gândul”: Cu siguranță, în 2012, pensiile nu vor fi impozitate

Sulfina Barbu, la „Interviurile Gândul: Cu siguranță, în 2012, pensiile nu vor fi impozitate
Publicat: 23/04/2012, 19:33

Ministrul muncii, Sulfina Barbu, a declarat astăzi, la Interviurile Gândul, că guvernul își dorește ca în a doua jumătate a lui 2012 să poată majora pensiile și salariile, în condițiile în care datele economice vor permite acest lucru, iar situația internațională nu se va deteriora dramatic. Sulfina Barbu a precizat însă că, chiar și în cazul unei înrăutățiri a contextului economic la nivel european, cabinetul poate menține datele estimate pentru prima jumătate a lui 2012 și accesa fondurile convenite în acordul cu FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială.
De asemenea, ministrul muncii a declarat că nu se ia în calcul o impozitare a pensiilor anul viitor.

Gândul a transmis interviul cu ministrul Muncii în format LIVE VIDEO și LIVE TEXT.

Cele mai importante declarații ale ministrului muncii:

Despre cazul primarului Clujului, Sorin Apostu: Cu siguranță nu este un lucru bun. Este o problemă pentru partid pe care o vom discuta în interior. Sper să nu mai apară și alte cazuri.
– Codul etic e un mecanism acceptat, trebuie să funcționeze. El se aplică automat.

Despre pensii și salarii: În urma actului normativ adoptat în Parlament,pensiile și salariile rămân la fel ca în 2011. Dacă evoluția economică ne arată că avem situația e bună, din a doua jumătate a anului vom veni cu o ordonanță care să permită o indexare a pensiilor și salariilor. Vom analiza și ne dorim ca pensiile și salariile să fie crescute din a doua jumătate a anului.

– Cred că premierul Emil Boc a fost atât de criticat anii trecuți, astfel încât a făcut contrariul domnului Berlusconi. El a luat măsurile care au trebuit. Măsurile au fost luate la timp cu sacrificiile roânilor și politicienilor. Vorbesc de Emil Boc și PDL, pentru că nu mai suntem în pregerințele cetățenilor.

– Eu am convingerea că având curajul să meargă mai departe, premierul e conștient că e mult mai important să ții țara pe linia de plutire.

Despre scorul electoral al PDL și remaniere Eu sper să trecem de 25%, acum suntem la 20%, dar cu semnalele acestea că s-a făcut ce este bine pentru țară, eu sper ca PDL să reușească să treacă de cifra de 25%, între 27% și 32%.

– O remaniere se poate întâmpla oricând. Cred că premierul este îndreptățit să facă o evaluare. În guvern nu a mai fost o discuție legată de remaniere.

Despre bugetul pentru 2012. Cred că în jur de 20 noiembrie va fi transmis în parlament.

– În anexe, avem 100 de obiective majore de investiții pe fonduri europene. Pe lângă acestea, avem pentru fiecare minister câte o listă. La ministerul muncii vorbim de obiective adresate asistenței sociale.

– Prin deficit zero poți să afectezi creșterea economică. Dacă am fi mers pe deficit zero am fi blocat creșterea economică.

– Noul cod al muncii a creat peste un milion de noi locuri de muncă.

– Plata arieratelor pentru mediul privat este o prioritate. Nu au fost plătite, din păcate, din lipsă de resurse. Fondurile de garantare și contragarantare au ajutat mediul privat, cardul Kogălniceanu a ajutat. Important este să creăm condiții pentru noi locuri de muncă. Pentru 2012 nu este posibilă o reducere a CAS.

– Cel mai important lucru care trebuie făcut: management privat, reducerea datoriilor, privatizare.

Cred că în domeniul energetic statul trebuie să rămână acționar majoritar și să fie vândute pachete minoritare. Sunt comanii care pot fi privatizate
total.

– Și la Petrom, și la alte companii sunt interesați mulți să cumpere. Cu siguranță, ce trebuie să știe investitorii este că guvernul nu vinde pe nimic. E obligația guvernului să obțină o sumă corectă pentru că nu guvernul pune în buzunar, ci la buget și trebuie să beneficieze toți cetățenii. Colegii care au companii în portofoliu au analize, estimări privind sumele

Despre impozitarea pensiilor. Nu a fost suficientă susținere politică pentru impozitarea pensiilor. Nu a fost o susținere majoritară. În anul 2012, cu siguranță nu ne putem aștepta la o asemenea măsură.

– Decizia și tehnică și politică a fost de a nu fi reduse pensii și salarii în 2012, există și acest acord cu FMI ca măsură de siguranță.

– Orice diminuare a TVA va fi făcută treptat și nu brusc, dar nu este de actualitate și nu pentru 2012.

Despre sistemul de asistență socială Statul nu a avut până acum curiozitatea să verifice pentru cine se dau banii.

– Din 2010, controlul pe Sibiu, din 456 de certificate susceptibile a fi false, 82% au fost false. Aproape un milion de euro alocările lunare au fost necuvenite. Controalele vor porni și în alte județe. Am primit și sesizări de la oameni.

– Costurile statului pe asistență socială sunt de 19 miliarde de lei, eu cred că aceasta sumă trebuie să meargă către cei care au nevoie.

– Dacă am o familie într-o zonă de risc și au copii, părintele trebuie să aibă responsabilitate și va avea obigația să presteze muncă în folosul comunității. Eventual stă în cârciumă și se ocupă statul de el? Nu e corect. O astfel de legislație e finalizată, va fi lansată în dezbatere publică.

– Dacă am fi făcut un buget cum ni-l dorim ar fi fost cu creșteri de salarii și pensii. Dacă ar fi fost cum și-ar fi dorit politicienii, ar fi fost de la începutul anului. Dar nu putem risca.

– Planul B pentru ce este mai rău e menținerea datelor pe care le avem în buget și în a doua jumătate a anului și accesarea banilor pe care îi avem în acordul cu FMI.

Despre localele din București. E clar că PDL va avea în București o campanie dificilă. Cred că vom decide candidatul care va avea șanse maxime. Avem de făcut opțiuni strategice pentru București. Deocamdată nu am o linie clară dacă PDL ar putea susține alt candidat. PDL a mers întotdeauna pe un candidat propriu.

Despre Elena Udrea. Un politician trebuie să demonstreze că are și curaj. Cred că Elena Udrea a demonstat că are curaj și e un model în politică. A demonstrat că are foarte mult curaj, poate fi foarte bun ministru, dar poate poza și într-o revistă în postură de femeie puternică.

– Femeile nu sunt discriminate în politică. Trebuie acțiune, nu declarații.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Kira Hagi, prezentatoare de știri! La ce post apare fiica lui Gică Hagi | VIDEO
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Cum să eviți impactul cu un animal care îți apare în fața mașinii. Sfaturile care...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Raed Arafat a răspuns de ce nu este impusă starea de urgență, deși sunt înregistrate...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
VIDEO Dacia ca un MONSTRU bate orice BMW sau Mercedes la viteză. Cum arată bolidul...
Cristian Bîrcă și-a băgat încă o firmă în FALIMENT
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
Tragedia care a șocat toată România! Raed Arafat, anunț de ultimă oră: "Nu se va...
Iohannis a fost informat oficial! După atâția ani, a intervenit divorțul. Adio, cuplu perfect
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021