Victor Ponta, la Interviurile Gândul: Planul USL pentru guvernare – soluțiile economice, renegocierea acordului cu FMI, numiri în deconcentrate, TVR, reguli în sistemul bancar

Redactor:
Cristian Andrei
Președintele PSD, Victor Ponta, a explicat la „Interviurile Gândul" măsurile pe care le va lua dacă va ajunge prim-ministru

Președintele PSD, Victor Ponta, a explicat la „Interviurile gândul” măsurile pe care le va lua dacă va ajunge prim-ministru.

„Nu garantez că în ianuarie 2013 bugetarii vor primi drepturile salariale câștigate în instanță. Vedem cât este suma datoriei și facem un mod de eșalonare a acestei datorii, profesorii și magistrații nu vor banii de mâine, ci să le propunem o eșalonare și să ne ținem de cuvânt”, a declarat Ponta despre modul în care vor fi plătite drepturile câștigate de bugetari în instanță și care sunt amânate în acest moment până în 2016.

Avertisment pentru agenții economici: „Nu faceți afaceri murdare cu Guvernul”

Liderul social-democrat i-a avertizat pe cei care au contracte cu statul că riscă să nu le fie plătite lucrările dacă ajunge la guvernare. „Voi cere structurilor statului de la DNA, Curtea de Conturi legalitatea și oportunitatea acestor lucrări. Nu participați la această fraudă a Elenei Udrea, dacă participați veți avea aceste verificări. Ministrul, secretarii de stat, directorii vor răspunde cu patrimoniul lor pentru că acolo este vorba de fraudarea banilor publici. Luăm averea doamnei Udrea, a secretarilor de stat și a directorilor. Nu mai faceți afaceri murdare cu guvernul PDL. Nu mai participați la țepe din bani publici. Dacă credeți că un Guvern va plăti în 2013 aceste țepe vă înșelați”, a subliniat Ponta.

Renegocierea acordului cu FMI

Social-democratul a afirmat că este absolut necesar „renegocierea acordului cu FMI”. „Este absolut necesar renegocierea acordului cu FMI pentru reeșalonarea datoriei”, a adăugat Ponta.

Liderul PSD a atras atenția că marea problemă este că Ministerul de Finanțe se împrumută de la bănci cu o dobândă foarte mare. „Marea problemă a României nu va fi datoria către FMI ci ceea ce se întâmplă în aceste zile pe tăcute. În fiecare lună, Ministerul de Finanțe ia de pe piața bancară câte un miliard de euro, în luna septembrie dobânda a fost de 6,7%, iar acum a fost de 7,4. Este enorm. Problema că aceste datorii sunt pe un termen scurt un an, 18 luni. Toate acele datorii sunt la niște bănci private care vor banii înapoi. Este mai ceva ca la cămătari dobânda”

Măsuri de stimulare a economiei

Printre măsurile enumerate de Victor Ponta pentru stimularea redresării economice se numără: reducerea CAS, investițiile eficiente, reducerea controalelor la care sunt supuse firmele private, stabilitatea legislației fiscale, reducerea TVA la 19% în următorii patru ani.

„Îmi voi da demisia dacă fac numiri politice”

„Nu trebuie să mai punem șefi de deconcentrate politic. Dacă voi numi șefi de deconcentrate pe criterii politice îmi voi da demisia imediat”, a precizat Ponta.

Depolitizarea TVR, eliminarea abonamentului

„TVR este o catastrofă națională, ceea ce face doamna Culcer acolo este o televiziune de propagandă. Este o gaură uriașă la bugetul public. TVR ar trebui depolitizată și ar trebuie să intre într-un circuit de concurență cu celelalte televiziuni”, a atacat Ponta.

El și-a menținut propunerea de eliminare a abonamentului tv. „Cei mai mulți români plătesc cablu, de ce să mai plătească abonamente? De ce ții șapte opt canale, tot felul de oameni ca să rezolvi probleme partidului. Fără un audit internațional pentru TVR și o depolitizare reală, în afara acestor lucruri TVR va muri din cauza doamnei Culcer și a domnului Băsescu care nu au înțeles că propaganda într-o piață liberă nu înseamnă nimic”

Taxa de primă înmatriculare

Victor Ponta a recunoscut că nu știe ce se mai întâmplă cu taxa de primă înmatriculare și cum se plătește aceasta. „Nu știu cum arată acum taxa de primă înmatriculare. Tot ce faci trebuie să negociezi cu UE. Niciun cetățean român nu știe ce plătește când înmatriculează o mașină”

El a spus că ar opta pentru o politică mai clară și mai agresivă, de diferențiere a ceea ce înseamnă autoturisme poluante de celelalte care reprezintă noile tehnologii.

Restanțele la creditele bancare

Puterea actuală s-a spălat mult prea ușor pe mâini de responsabilitatea pentru Ordonanța 50, o lege care favorizează doar băncile împotriva oamenilor. Cred că băncile care au făcut profituri foarte mari, care au câștigat foarte bine și au trăit foarte bine acum nu plătesc nimic, acum plătim noi. Au fost vremuri bune au câștigat ei, sunt vremuri rele plătim noi”, a declarat Ponta la „Interviurile Gândul”.

El a propus implementarea taxei pe tranzacțiile financiare gândită la nivel european trebuie, impozitarea exportului de capital în zona non-euro, impozitarea suplimentară a tranzacțiilor cu caracter speculativ, acțiuni, terenuri.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
FOTO. Cum arăta Crina Matei în tinerețe! Imagini fabuloase cu actrița în urmă cu zeci...
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Ion Țiriac și-a amintit ziua în care i-a cerut bani de pizza lui Ilie Năstase!...
S-a aflat ce SALARIU are preşedintele SUA. Mulţi au rămas surprinşi de suma primită lunar
Joe Biden a lansat un mesaj ascuns în site-ul Casei Albe: „Dacă citeşti acest lucru,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Mesaj ascuns pe site-ul Casei Albe, apărut imediat după ce Joe Biden a preluat mandatul:...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Este dovada CĂLĂTORILOR în TIMP? O descoperire recentă provoacă o CONTROVERSĂ de proporții
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Vestea teribilă pentru toți șoferii: se întâmplă la pompă cu prețul la benzină și motorină
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului despre Sebi, băiatul de 7 ani, dat dispărut de două săptămâni
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Omul care după ce a închis două afaceri a reuşit să transforme un chioşc de...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide