Prescurtarea DTP vine de la Desktop Publishing și este un proces de organizare a textelor și a elementelor grafice într-un document. Desktop Publishingul nu este un proces liniar cu anumiți pași pe care trebuie să îi urmăm. În timpul procesului de creație, cu siguranță va trebui să facem anumite ajustări.
Mai întâi de toate aveți nevoie de software-ul corespunzător proiectului pe care îl utilizați
(InDesign, QuarkXpress sau un alt program pentru redactat cărți, reviste, proiecte ce presupun mult text ori Illustrator, Photoshop și Corel Draw pentru broșuri, cărți de vizită, reclame etc.)
Termenii „design grafic” și „desktop publishing” au multe similitudini.
Designul grafic:
Desktop publishing-ul:
De-a lungul timpului, cei doi termeni s-au dezvoltat împreună, iar singura diferență o face graficianul, partea creativă a ecuației în cauză, un exemplu bun fiind echipa Agentiei de Branding — BVR’s Creative Lodge | Romania
Fiecare etapă a procesului de proiectare și imprimare este determinată de computere și de abilitatea operatorilor. Nu toți cei care fac desktop publishing fac și design grafic. Cu toate acestea, majoritatea designerilor grafici sunt implicați în auto editare – partea de producție a designului.
Obiective: Ambele zone au obiective similare
Design-ul grafic
Desktop publishing-ul
Utilizări: Diferite etape ale unui proces similar
În Design grafic
În Desktop Publishing
Editorii desktop și designerii grafici pot lucra la aceleași proiecte în același timp, dar au în vedere obiective diferite.
Un designer grafic se poate concentra pe o singură imagine, tabel sau pe aspectul unui proiect. O singură carte electronică, pamflet sau revistă poate avea mai mulți designeri grafici care lucrează la ea. Publicarea pe computer preia locul unde se termină munca lor pentru a finaliza documentul în varianta digital sau print.
Software-ul este un numitor comun deoarece:
În Design Grafic
În Desktop Publishing
Graficienii folosesc software în Desktop Publishing pentru a crea materiale, cum ar fi layout-ul, fonturile, culorile și alte elemente. Alți designeri și editori pot folosi același software în scop profesional. Sunt disponibile atât versiunile gratuite, cât și cele comerciale ale acestor programe. Câteva exemple includ Adobe Photoshop și InDesign sau Microsoft Word. Profesioniștii folosesc suita Adobe completă tip abonament anual. Cu toate acestea, majoritatea acestor instrumente sunt disponibile amatorilor și pasionaților la costuri mai mici.
Verdictul final?
În general, designerii au cunoștințe solide în materie de aspect, culoare și tipografie. De asemenea, au abilitatea de a atrage cel mai bine spectatorii și cititorii. În timp ce publicarea pe computer necesită o anumită cantitate de creativitate, este mai mult orientată spre producție decât spre proiectare. Abilitățile de proiectare grafică au precedat publicarea pe desktop, însă designerii grafici au prins rapid capacitățile de proiectare digitală pe care le-a introdus noul software.