Guvernul a adoptat o hotărâre pentru pregătirea desfășurării licitației în ceea ce privește tehnologia 5G

Redactor:
Diana Grigore
Guvernul a adoptat o hotărâre pentru pregătirea desfășurării licitației în ceea ce privește tehnologia 5G
Executivul a adoptat un act normativ care prevede aduce o serie de clarificări în domeniul legislației privind comunicațiile electronice și cel al infrastructurii fizice, a rețelelor de comunicații electronice.Proiectul vine cu scopul pregătirii desfășurării licitației pentru tehnologia 5G.

Nelu Barbu- În ședința de guvern de astăzi au fost adoptate mai multe acte normative.

„Guvernul a adoptat astăzi (miercuri – n.r.), la propunerea Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale un proiect de act normativ care aduce o serie de completări și clarificări în domeniul legislației privind comunicațiile electronice și cel al infrastructurii fizice, a rețelelor de comunicații electronice. Sunt modificări ce au rezultat în urma unei ample consultări cu operatorii care activează în acest domeniu. Se asigură prin aceste modificări un cadru de predictibilitate, în concordanță cu reglementările europene în domeniu. Practic sunt stabilite condițiile în investițiile în infrastructura de comunicații și utilizarea eficientă a spectrului de frecvență radio. Se creează premisele necesare de armonizare cu industria în vederea pregătirii și desfășurării cu succes a licitației pentru tehnologia 5G”, a anunțat Nelu Barbu, la finalul ședinței de guvern.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a afirmat că modificările vizează prețul spectrului radio în cadrul licitațiilor.

„Actul adoptat astăzi aduce clarificări tehnice și de reglementare privind determinarea și aplicatibilitatea tarifului de monitorizare, noile reglementări fiind îndreptate spre armonizare cu dinamica pieței și cu legislația de la nivelul UE. Sunt două modificări: prețul spectrului radio în cadrul licitațiilor este una dintre ele. Proiectul stabilește că evaluarea fiecărei benzi de frecvență, atât la momentul acordării, cât și la momentul prelungirii licențelor să beneficieze de o analiză dedicată și detaliată pentru a obține un preț optim. Stabilirea condițiior de desfășurare a licitației pentru tehnologia 5G se va face prin Hotărâre a Guvernului ce va fi inițiată la propunerea ANCOM, în colaborare cu specialiști din Ministerul Comunicațiilor și prin consultarea pieței. În ceea ce privește tariful de monitorizare. Actul normativ instituie un mecanism de stabilire și colectare a acestui tarif. Acest proiect de monitorizare se face în mpsura necesităților de finanțare anuale ale ANCOM pentru exercitarea atribuțiilor sale specifice pieței de comuncații electronice. Prin introducerea acestui mecanism este eliminată posibilitatea supracolectării a acestor sume peste niveșlul de finanțare necesar ANCOM, așa cum este stabilit în legislație”, a adăugat Nelu Barbu.

 

Inchide