iPad. Apple a lansat noile modele: iPad Air și iPad Mini cu ecran Retina. Sistemul de operare Mac OS X Mavericks este oferit GRATUIT

Redactor:
Gândul
Apple va lansa astăzi, cel mai probabil, noi modele iPad, în cadrul unui eveniment desfășurat în San Francisco. Acesta va începe la ora locală 10:00 (20:00 ora României). Gândul va acoperi evenimentul live text, mai jos.

Apple a lansat astăzi nolei modele iPad, în cadrul unui eveniment desfășurat în San Francisco. Este vorba de noile iPad Air cu ecran de 9,7 inci și de iPad Mini cu ecran Retina Display și diagonală de 7,9 inci. Ambele sunt mai ușoare, mai subțiri și mai puternice decât modelele anterioare. Compania a făcut și un anunț foarte important: noul sistem de operare Mac OS X Mavericks este disponibil, gratuit, începând de astăzi. Mai mult, Apple a prezentat noua linie de laptopuri MacBook Pro, precum și prețul pentru sistemul desktop Mac Pro.

Compania nu a anunțat un nou laptop MacBook Air, așa cum mulți fani sperau și nici un iPad cu carcasă aurie. Gândul a transmis evenimentul live text.

Primul model iPad a fost lansat în aprilie 2010 și i-a luat pe rivalii Apple pe nepregătite. În următorii doi ani de după această lansare, piața de tablete a fost dominată de Apple. Între timp, producătorii de tablete cu Android au recuperat din terenul pierdut. Acum se vând două tablete Android la fiecare iPad livrat, potrivit firmei de cercetare a pieței IDC.

iPad a luat naștere într-un mod puțin cunoscut. Un angajat Microsoft, prieten cu soția lui Steve Jobs, i-a invitat pe cei doi la ziua sa. Microsoft tocmai prezentase un concept de tabletă. Gazda i-a spus lui Jobs în timpul cinei că noul dispozitiv la care Microsoft lucrează va schimba lumea. I-a repetat acest lucru de atâtea ori încât Jobs s-a enervat. Când a ajuns acasă și-a zis: „Le arăt eu lor cum se face o tabletă!”. Și-a dat seama că Microsoft greșea undeva. Tableta lor era operată prin intermediul unui stylus. Jobs le-a cerut inginerilor săi să vină cu un prototip de tabletă care putea fi operată prin apăsarea degetelor pe un ecran tactil. În șase luni, prototipul a fost gata. Acest dispozitiv a fost micșorat și a devenit smartphone-ul iPhone. Abia apoi, peste trei ani, compania a lansat iPad, potrivit biografiei lui Steve Jobsă scrisă de Walter Isaacson.

Citește mai multe despre noul iPad pe go4it.ro

Vânzările de tablete vor crește cu 42,7% în acest an la nivel global, până la 184 milioane de unități, estimează firma de cercetare a pieței Gartner.

Potrivit estimărilor lui Alexandru Drăgoiu, directorul general al Rosal Import-Export, compania care deține brandul E-Boda, în acest an se vor vinde în România între 400.000-450.000 de tablete, o creștere de peste 100% față de 2012, când au fost livrate circa 200.000 de unități.

LIVE TEXT – lansarea noilor produse Apple:

UPDATE 11. Trecem la iPad Mini. Noul model dispune de ecran Retina (rezoluție de 2.048 x 1.536 pixeli), procesor A7, cameră de 5 MP și baterie cu autonomie de 10 ore. Versiunea Wi-Fi costă 400 de dolari. Tableta este disponibilă de la 1 noiembrie.

UPDATE 10. Livrările noului model iPad Air încep pe 1 noiembrie.

UPDATE 9. Sunt prezentate noile modele iPad. iPad Air (așa se numește acum modelul principal) este mai subțire, mai ușoară și mai puternică. Diagonala ecranului este de 9,7 inci. La 7,5 mm, modelul este cu 20% mai subțire decât cel anterior.

Tableta dispune de procesor A7 pe 64 de biți și cameră de 5 MP. Bateria are autonomie de până la 10 ore. Modelul Wi-Fi cu capacitate de stocare internă de 16 GB costă 500 de dolari, iar cel cu conexiune celulară 630 de dolari.

UPDATE 8. Se trece la iPad. 170 milioane de unități vândute. Sunt disponibile 475.000 de aplicații pentru iPad în magazinul virtual App Store.

UPDATE 7. Este prezentat din nou Mac Pro, sistemul pe care l-am văzut prima dată pe 10 septembrie. Prețurile încep de la 3.000 de dolari.

Potrivit Apple, noul Mac Pro consumă cu 70% mai puțină energie decât modelul anterior.

IFrame

UPDATE 6. Trecem la MacBook. Apple a actualizat linia MacBook Pro. Noile sisteme dispun de procesoare Intel Haswell de a patra generație. Laptopurile sunt mai subțiri și mai ușoare. Autonomie a bateriei de până la 9 ore. Modelul de 13 inci costă acum 1.300 de dolari, față de 1.500 dolari înainte. Prețurile la modelul de 15 inci încep de la 2.000 de dolari, față de 2.200 de dolari înainte. Nimic nou despre MacBook Air.

UPDATE 5. Compania prezintă din nou sistemul de operare Mavericks, pe care l-a mai detaliat o dată pe 10 septembrie. Mavericks va fi GRATUIT! Este disponibil începând de astăzi pentru toate dispozitivele compatibile.

IFrame

UPDATE 4. Apple nu abandoneză computerele desktop, care sunt foarte importante pentru companie.

UPDATE 3. Utilizatorii de iOS au descărcat până acum 60 miliarde de copii de aplicații. Dezvoltatorii au încasat 13 miliarde de dolari.

UPDATE 2. Tim Cook: „Vom vedea câteva produse minunate azi, care nu puteau fi produse de altcineva decât de Apple”. Potrivit lui, 64% din dispozitivele compatibile rulează deja iOS 7, sistemul de operare lansat recent de Apple. Serviciul iTunes Radio, lansat odată cu iPhone 5S și iPhone 5C pe 10 septembrie, are 20 milioane de ascultători.

UPDATE 1. Tim Cook, directorul executiv al Apple, se distrează în „spatele scenei”. „De abia aștept să începem”.

Inchide